Jakość destylatu
Jakość destylatu
pozdrawiam cech producentów i degustatorów.
mam małe pytanko.
ile nie robiłem wiadomego wyrobu zawsze spiryt.był mocno piekący i mocno bije w
nos zarówno po pierwszym jak i drugim gotowaniu(robię z cukru 1410,
spir. rozrabiam do 50% wodą mineralną lub przegotowaną)
-czy powodem tego może byc woda z której robię zacier?
(chlorowana nie przegotowana)
-jeszcze nie robiłem zacieru z ustawianiem kwaśnosci
-drożdże piekarskie
sprzęt mam raczej średni
keg 50l połączony z odstojnikiem i dalej z rurką skręconą w destylator który jest
chłodzony w 60 l beczce.
keg i odstojnik z nierdzewki połączony z destylatorem z miedzi.
-czy połączenie nierdzewki i miedzi ma wpływ na jakośc destylatu.
proszę o radę.
pozdr.
mam małe pytanko.
ile nie robiłem wiadomego wyrobu zawsze spiryt.był mocno piekący i mocno bije w
nos zarówno po pierwszym jak i drugim gotowaniu(robię z cukru 1410,
spir. rozrabiam do 50% wodą mineralną lub przegotowaną)
-czy powodem tego może byc woda z której robię zacier?
(chlorowana nie przegotowana)
-jeszcze nie robiłem zacieru z ustawianiem kwaśnosci
-drożdże piekarskie
sprzęt mam raczej średni
keg 50l połączony z odstojnikiem i dalej z rurką skręconą w destylator który jest
chłodzony w 60 l beczce.
keg i odstojnik z nierdzewki połączony z destylatorem z miedzi.
-czy połączenie nierdzewki i miedzi ma wpływ na jakośc destylatu.
proszę o radę.
pozdr.
Zawsze robię na wodzie miejskiej, chlorowanej, nieprzegotowanej. Nie mierzyłem, ph ale doświadczenie narzuca mi dodanie kwasku cytrynowego, drożdże lepiej pracują. Nieważne czy z owoców, czy 1410, wychodzi super pod warunkiem że nie podgrzewam (grzałką 300W) nastawu w beczce, wtedy destylat lubi dziwnie śmierdzieć. Aparatura jest z KO a wężownica miedziana.
,,Niech moc (%) będzie z wami"
witam.
jak doradził kolega 98% chcę zrobic filter z węglem aktywnym z rury Pcv,
fi 50mm,dł. 1000mm.
od dołu zmywak,wata,gaza i opaska do utrzymania tego.
mam takie pytanko:
czy z góry należy też uszczelniac czy nie ma takiej potrzeby?
czy do dawkowania alkoholu do filtra może byc obcięty pet z otworem w nakrętce,
włożony do rury pcv.
proszę o mało bolesną odpowiedź(dopiero uzupełniam braki w wiedzy)
pozd.
jak doradził kolega 98% chcę zrobic filter z węglem aktywnym z rury Pcv,
fi 50mm,dł. 1000mm.
od dołu zmywak,wata,gaza i opaska do utrzymania tego.
mam takie pytanko:
czy z góry należy też uszczelniac czy nie ma takiej potrzeby?
czy do dawkowania alkoholu do filtra może byc obcięty pet z otworem w nakrętce,
włożony do rury pcv.
proszę o mało bolesną odpowiedź(dopiero uzupełniam braki w wiedzy)
pozd.
Sprawdzony sposób zasilania filtra, to butelka odwrócona do góry dnem z szyjką zanurzoną w filtrze. Regulujesz tylko szybkość odbioru. Tu rozwiązania są różne - np. zaworek, zacisk na wężyku itp.ewaan pisze: jak podajesz destylat na górę filtra
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...
Ja mam z rury KO i Tobie też polecam takie rozwiązanie. W końcu przez lata konsumowania jakiegoś świństwa które będzie Ci przechodziło do destylatu możesz nabawić się jakiejś paskudnej choroby (nawet raka). Robisz dla siebie - zainwestuj, nie oszczędzaj.ankarski pisze:Ja tez myślałem o zastosowaniu rury pcv .......
pzdr
witam.
-czy należy zakorkowac dno kolumny filtracyjnej i wstawic np.kranik?
ja mam założoną tylko gazę i podawałem alkohol węzykiem od kroplówki z regulacją.
(jakośc wyraźnie się poprawiła)
ale może trzeba zakorkowac dno kolumny filtracyjnej i wstawic np. kranik?
(żeby alkohol dłużej przebywał w towarzystwie węgla)
-przygotowałem węgiel aktywny według instukcji podanej przez CK.
umiesciłem węgiel w rurze zalałem wodą,alkoh.,wodą i przefiltrowałem alkoh.
wcieło mi 0,5l alkoholu a oprocentowanie spadło mi z 50% do 45%.
czy węgiel powinien byc tak łasy na mój alkoh. i procety?
-czy węgiel po regeneracji(pieczeniu w piekarniku)można wrzucic od razu
do rury,a po ułożeniu przystąpic do własciwej filtracji,czy należy
postępowac jak z nowym węglem włączając w to przepuszczenie wody,alkoh.,wody,
przed własciwą filtracją?
pytanie z innej beczki:
po zrobieniu zacieru z cukru,pojawił się intensywny gryzący zapach jakby
zgniłych jaj.
jak mi podpowiedział kol.98% może to byc skutek przedawkowania pożywki.
czy ktoś spotkał się z czymś takim i jak to wpływa na jakośc destylatu?
(jak ewentualnie ratowac zacier?,drożdże pracują jakby normalnie).
jeżeli ktoś będzie łaskawy,proszę o oświecenie.
pozd.Ewaan.
-czy należy zakorkowac dno kolumny filtracyjnej i wstawic np.kranik?
ja mam założoną tylko gazę i podawałem alkohol węzykiem od kroplówki z regulacją.
(jakośc wyraźnie się poprawiła)
ale może trzeba zakorkowac dno kolumny filtracyjnej i wstawic np. kranik?
(żeby alkohol dłużej przebywał w towarzystwie węgla)
-przygotowałem węgiel aktywny według instukcji podanej przez CK.
umiesciłem węgiel w rurze zalałem wodą,alkoh.,wodą i przefiltrowałem alkoh.
wcieło mi 0,5l alkoholu a oprocentowanie spadło mi z 50% do 45%.
czy węgiel powinien byc tak łasy na mój alkoh. i procety?
-czy węgiel po regeneracji(pieczeniu w piekarniku)można wrzucic od razu
do rury,a po ułożeniu przystąpic do własciwej filtracji,czy należy
postępowac jak z nowym węglem włączając w to przepuszczenie wody,alkoh.,wody,
przed własciwą filtracją?
pytanie z innej beczki:
po zrobieniu zacieru z cukru,pojawił się intensywny gryzący zapach jakby
zgniłych jaj.
jak mi podpowiedział kol.98% może to byc skutek przedawkowania pożywki.
czy ktoś spotkał się z czymś takim i jak to wpływa na jakośc destylatu?
(jak ewentualnie ratowac zacier?,drożdże pracują jakby normalnie).
jeżeli ktoś będzie łaskawy,proszę o oświecenie.
pozd.Ewaan.
Dokładnie tak. Wtedy węgiel masz całkowicie zalany alkoholem (bez powietrza). Zaworem ustawiasz minimalny przepływ np. 1l/1godz.ewaan pisze:....-czy należy zakorkowac dno kolumny filtracyjnej i wstawic np.kranik?...
Nie. Zrób to tak jak dla nowego węgla - metada opisana przez CK.ewaan pisze:...czy węgiel po regeneracji(pieczeniu w piekarniku) można wrzucic od razu .....do rury
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości