FAQ - Zanim zadasz pytanie, lub poprosisz o pomoc
: 2007-02-21, 05:06
F.A.Q. C2H5OH
Zanim zaczniesz, poczytaj Domowa produkcja alkoholu etylowego
Biblia dla początkujących
Problemy z budową własnego sprzętu? -> piszemy w tym i w tym temacie
Biblioteka bimbrownika
Dlaczego na tym forum nie psocimy
Kolumna typu Aabratek - budowa, kosztorys, opis działania
Tabele, wykresy, instrukcje itp.
Zacier i okolice
Destylacja i rektyfikacja
Edit:
Admin: Aby było mniej bałaganu będę dopisywał linki bezpośrednio w tym poście. Jeśli ktoś uzna, że coś warto dopisać, niech napisze post z linkiem do tematu (najlepiej zamkniętym w tagach [url]), który potem zostanie przesunięty do głównego FAQ. To dopiero początek, dlatego proszę wybaczyć, że większość tematów nie jest jeszcze podlinkkowana.
Zanim zaczniesz, poczytaj Domowa produkcja alkoholu etylowego
Biblia dla początkujących
Problemy z budową własnego sprzętu? -> piszemy w tym i w tym temacie
Biblioteka bimbrownika
Dlaczego na tym forum nie psocimy
Kolumna typu Aabratek - budowa, kosztorys, opis działania
Tabele, wykresy, instrukcje itp.
Zacier i okolice
- Bentonit - klarowanie w praktyce
- Balling - sposób pomiaru
- Cukier inwertowany
- Cukier - glukoza (przeliczanie)
- Cukier - wydajność
- Cukrówka na drożdżach gorzelnianych
- Czas fermentacji zacierów zbożowych
- Czereśniowica - destylat
- Beczki do fermentacji
- Drożdże - hodowla
- Drożdże nie polecane
- Drożdże polecane
Drożdże turbo - eksperymenty; - Drożdże winiarskie - dawkowanie
- Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast 1; Alcotec 23% Turbo 2; Alcotec 24 Turbo Pure; Alcotec 48 Turbo Pure; Alcotec Szturm Turbo 20%; Alcotec Whisky Single Strain; Alcotec Vodka Star Hyper Pure; Alcotec Triple Still; Babuni; Black Bull; Burgund 38; Coobra 6 Magnum; Coobra 24; PureCobra; Coobra 48 Turbo; Coobra Mega Pack; Double Snake C24; Double Snake C48 Extreme; Fermicru VR5; Fermiol; Fermip Gozdawa Black Mamba; IOC Bayanus; IOC Efficience 1; IOC Efficience 2; Oenoferm C2; Piekarnicze; Red Ethanol; Samogon Turbo; SpiritFerm Moskva Style; Spirit Ferm T3; T Vodka Star Perfect Pure; T3; T22; T48 (czerwone); Turbo Turbo Jast (Czarownica); Turbo Star; Uniferm UNI AKTIVA
- Enzym LT100
- Enzym Termamyl, SAN Super
- Enzymy - dawkowanie; Enzymy - w praktyce
- Fermentacja - co powstaje w wyniku ~; Ponowna po destylacji; Przerywanie; Pytania;
Temperatura; - Wpływ temperatury
- Filtrowanie zacieru z żyta ~ zacieru zbożowego
- Glukoza - cukier (przeliczanie)
- Jabłka - cukier w ~
- Klarowanie; ~ zolem krzemionkowym
- Kwasek cytrynowy - tabela zakwaszania
- ŁKZWJ - Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie
- Matka drożdżowa 1; Matka drożdżowa 2
- Melasa
- Metanol w zacierze i destylacie
- Napowietrzanie nastawu
- Nastaw / zacier z ananasa; ~ aronii; ~ bananów 1; ~ bananów 2; ~ chleba 1; ~ chleba 2; ~ cukru 1; ~ cukru 2; ~ cukru 3; ~ cukru 4; ~ cukru 5 (1410 mod); ~ cukru 6 (na drożdżach gorzelnianych); ~ cukru 7 (na drożdżach Fermiol); ~ cukru i cytryny; ~ czarnych porzeczek; ~ czekolady 1; ~ czekolady 2; ~ czereśni 1; ~ czereśni 2; ~ dzikiej róży; ~ ekstraktu słodowego; ~ fig; ~ fruktozy; ~ glukozy 1; ~ glukozy 2; ~ glukozy 3; ~ grochu 1; ~ grochu 2; ~ gruszek 1; ~ gruszek 2; ~ jabłek 1; ~ jabłek 2; ~ jabłek 3; ~ jabłek 4 (papierówek); ~ landrynek; ~ malin; ~ marchwi; ~ marchwi i jabłek; ~ miodu 1; ~ miodu 2; ~ mirabelek; ~ papierówek; ~ pędów sosny; ~ pigwy; ~ pomarańczy 1; ~ pomarańczy 2; ~ pomelo; ~ przetworów 1; ~ przetworów 2 (dżemów); ~ ryżu 1; ~ ryżu 2; ~ ryżu 3; ~ soków w kartonach; ~ syropu skrobiowego 1; ~ syropu skrobiowego 2; ~ syropu skrobiowego 3; ~ śliwek 1; ~ śliwek 2; ~ śliwek 3; ~ rodzynek 1; ~ rodzynek 2; ~ topinamburu; ~ winogron 1; ~ winogron 2; ~ wiśni; ~ żołędzi;
- Obliczenia nastawu (zacieru)
- pH zacieru
- Piana - pomocy
- Pojemniki, naczynia do fermentacji
- Pożywka dla drożdży
- Próba jodowa
- Pszenica - krok po kroku
- Wywar z drożdży piekarskich
- Siarkowodór - co zrobić
- Skrobia ziemniaczana
- Sour Mash
- Słodowanie żyta
- Syrop skrobiowy
- Słodzik zamiast cukru
- Słód jęczmienny a jęczmień niesłodowany z enzymami
- Słód stary - czy się nadaje
- Temperatura fermentacji i jej wpływ na dalszy proces
- Woda do nastawu; Woda - znaczenie
- Wydajność zacieru zbożowego
- Zacier / nastaw - temat ogólny; Podgrzewanie; Podgrzewanie; Przechowywanie ~ z chleba 1; ~ z chleba 2;
- Zacieranie: pszenicy, żyta, kukurydzy; Historia kilku ~
- Zacieranie bez dodatku sztucznych enzymów
- Zacieranie mąki 1; Mąki 2; Mąki 3; ~ kukurydzianej; ~ pszennej (różne sposoby); ~ żytniej; ~ problem; ~ Inżyniera
- Zacieranie kukurydzy 1; Kukurydzy 2; Kukurydzy 3; Mąki kukurydzianej; Ze słodu jęczmiennego
- Zacieranie pszenicy; ~ pszenicy 2; Zacieranie pszenicy 3;
- Zacieranie ziemniaków; ~ ziemniaków 2; ~ ziemniaków 3
- Zacieranie żyta 1; Żyta 2; Żyta 3; Żyta 4;
- Zaciery zbożowe - destylacja; ~ wydajność
- Zakwaszanie zacieru - tak czy nie...
- Zbożówka dla smakoszy
- Nastaw cukrowy na drożdżach gorzelnianych
Destylacja i rektyfikacja
- Aabratek do smakówek
- Absolut - bez chemii
- Bielenie destylatu 1, Bielenie 2
- Bufor - stabilizator wzmacniający; Bufor - rozważania
- Ciągły pomiar stężenia
- Ciśnienie w kegu na podstawie wskazań U-Rurki
- Cukrówka - jakość
- Destylacja
- Deflegmator - wzmocnienie alkoholu
- Destylacja zacierów zbożowych
- Destylat owocowy
- Druga rektyfikacja; Druga tura;
- Filtrowanie pyłem węglowym
- Ilość urobku
- Mętnienie destylatu 1, Mętnienie 2
- Miedź jako katalizator; miedź - katalizatorem
- Obniżony odbiór boczny; Obniżony odbiór boczny LM
- Ocieplenie kolumny
- Oczyszczanie chemiczne surowego destylatu
- Odstojniki
- Ostrość destylatu - rozważania
- Partycje wypełnienia
- Perhydrol, soda kaustyczna i ultra dźwięki
- Pirosiarczyn w destylacie - jak usunąć?
- Podgrzewanie gęstych zacierów parą,Bełkotka
- Pogon, przedgon, Pogon - ilość; ~ kropelkowy odbiów;
Odbieranie; Innowacja w odbiorze; Ile ~ odebrać; Ile ~ jak wykorzystać; - Półki rzeczywiste i teoretyczne w kolumnach rektyfikacyjnych
- Refluks; Rurka w kolumnie
- Refluks - porównanie systemów; Temperatura powrotu wody (refluksu)
- Refluks i równowagi
- Regulator - teoretyczne rozwiązania;
- Rektyfikacja ciągła; Rektyfikacja dwoma kegami 50l i 30l
- Stabilizacja kolumny; Stabilizacja, i jej wpływ na ilość przedgonów i czystość serca; Pomoc ze ~;
- Start kolumny
- Surówka
- Temperatura wrzenia, temperatura vs ciśnienie;
~ powrotu wody (refluksu) - Temperatura - problem z ~; Problem 2; Problem 3; Problem 4
- Węgiel - jaki ~; Filtr 1; Filtr 2; filrowanie 1; filrowanie 2; pył węglowy
- Wypełnienie celowość ~ nad refluksem; ~ zmywak w nowej konfiguracji
- Partycje
- Zalewanie kolumny; Problem z ~ 1; Problem z ~ 2; Problem z ~ 3; Testy zalewania
- Alembik - budowa; ~ miedziant retro; ~ ręczna robota; ~ inspirowany Szkocją ~ opinie i jak czyścić;
- Aluminium - bezpieczne czy nie?
- Analiza alkoholu etylowego - metody
- ARC - System automatycznej regulacji refluksu
- Arduino, sterownik + Blynk wg robert4you - kontynuacja
- Aparatura do destylacji ciagłej
- Alkoholomierz - wskazania; Pomiary; Tabele korekcyjne
- Autotransformator
- Aparautra kolegów z forum: AAbratek, głowica typu AAbratek, Akas 1, Akas 2, Alex, bluetoth, cemik1, cour_de_balance 1, cour_de_balance 2,Darod, garnacha, Ginger78, gynk, krisbak, looq1, nezka_1, ojciecdyrektor, Pan Jasio, Pietro, PtasioR, romulus13, stMedard, tomch22, wojtek_b, Wampir, wieniu26, Yaromir
- Bańka na mleko do podgrzewania zacieru
- Beczki dębowe - Informacje o beczkach do starzenia trunków.
- Beczki dębowe - robienie i przerabianie
- Beczki - szkiełkiem i okiem
- Beczki po sherry
- Bełkotka - budowa; Bełkotka, grzanie gęstych zacierów
- Beczki do zacieru;; Beczki 2; Beczki 3;
- Butla turystyczna do destylacji
- Bufor - stabilizator wzmacniający; Bufor - rozważania; Bufor - wielkość
- Chłodnica, Producent chłodnic, Przygotowanie do pracy, Chłodnica do N-S, ~ z rury karbowanej;
- Chłodzenie w obiegu zamkniętym
- Czujnik termometru - podłączenie do kolumny
- Czyszczenie kolumny
- Elektrozawory do ARC
- Filtr węglowy
- Głowica puszkowa; Aabratek
- Grzałka; ~ podłączenie 1; ~ podłaczenie 2; ~ korozja ~ montaż
- Kalkulator do rozrabiania spirytusu, Rozrabianie spirytusu
- KEG - podłączenie kolumny; Średnica otworu; Gumowany 1; Gumowany 2; Gumowany - szeroki wlew; Wykręcanie fittingu 1; Wykręcanie fittingu 2; Wymiary; Nogi do kega; Przeróbka z gazu na prąd;
- Kolumna - budowa; Trzy kolumny; Czyszczenie kolumny
- Kolumna mechaniczna; Z wirującą parą Kolumna VM; Opcja VM w Aabratku; Zmodyfikowany Bokabob; Półkowo-kołpakowa;
Z półkami rzeczywistymi; Thor (do owocówek); - Kolumna - jaka średnica?; Średnica 2
- Koszt budowy sprzętu
- Lutowanie miedzi
- Manometr
- Miedź - czyszczenie; Miedź - działanie katalityczne; Katalizator miedziany;
- Mieszadło zamiast płaszcza
- Mosiądz do budowy aparatury
- Nadmanganian potasu
- Obniżony odbiór boczny
- Odstojnik w 15 minut
- Parnik do zboża - budowa
- Pierścienie centrujące
- Płaszcz wodny, olejowy; Olejowy; Olejowy czy wodny;
- Półka rzeczywista do obniżonego odbióru bocznego
- Prasa do wyciskania owoców;
- Prasa filtracyjna na sprężone powietrze
- Przypalony zacier w KEGu; Jak nie przypalić
- Refraktoment - pomiar
- Regulator temperatury par w głowicy
- Regulator mocy Pamel; Pamel - charakterystyka mocy; PAMEL PRD3; Regulator mocy drgranatta; Regulator AVT 1007v2; Jaki ~ mocy ;
- Rotametr
- Silikon; Wężyk silikonowy
- Skraplacz
- Sonda termometru - podłączenie do kolumny
- Spawanie - co czym połączyć?
- Sprężynki - produkcja; Sprężynki pryzmatyczne
- Sprężynki vs zmywaki; Badanie HETP
- Sterownik III Generacji SM-31
- Sterownik, termometr Arduino + Blynk;
Sterownik Arduino + Blynk wg robert4you - kontynuacja - Sterownik SD-2 0,01°C E-ARC
- Sterownik "skrojony na miarę"
- Taboret gazowy; gazowy 7,5KW; Przeróbka; Taboret czy grzałka
- Termometr - jaki ~; Cyfrowy na układzie DS1820; Obudowa do DS-a; Interfejs DS-a; 2xDS+alarmy+LCD; Dwupunktowy; W którym miejscu?; Termometry cyfrowe; ~ 4 punktowy z podłączeniem do PC; ~ sterownik Arduino + Blynk;
- Thor - modyfikacja do owocówek
- Uszczelki - materiał
- Wąż do podłączenia gazu
- Wężyk silikonowy
- Wirówka do gęstych zacierów
- Wypełnienie - wełna stalowa; Sprężynki; Sprężynki pryzmatyczne; Stalowe kulki; Pierścienie Białeckiego; Pierścienie Raschiga; Siatka nierdzewna; Wypełnienie; Inne alternatywne do zmywaków
- Wypełnienie: zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry; Sprężynki: badanie HETP
- Wypełnienie miedziane - na górze czy na dole
- Wziernik
- Zaworek w 15 minut
- Zmywaki - Druciak /Zmywak Zone; Test zmywaków; Zmywak w nowej konfiguracji
- Zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry;
- Zimne palce; Kolumna i zimne palce
Edit:
Admin: Aby było mniej bałaganu będę dopisywał linki bezpośrednio w tym poście. Jeśli ktoś uzna, że coś warto dopisać, niech napisze post z linkiem do tematu (najlepiej zamkniętym w tagach [url]), który potem zostanie przesunięty do głównego FAQ. To dopiero początek, dlatego proszę wybaczyć, że większość tematów nie jest jeszcze podlinkkowana.