Pomoc dla początkującego
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
bak1, pochwalisz się co to za automat typu "wieszak" i w jakich testach to wypada przyzwoiciebak1 pisze:Myślałem o zrobieniu takiej 40cm - tyle bym zmieścił, ale odechciało mi się ciągłego pilnowania procesu i zakupiłem automatyczny "wieszak" w testach wypada całkiem przyzwoicie.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 14:07 przez kopytoszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
- zielony 58
- 30%
- Posty: 42
- Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
- Lokalizacja: gdzieś za rogiem
Kopytoszczak napisał:
"kega faktycznie za 120 zł. ciężko od ręki znaleźć (ja za tyle kupiłem), ale za 140 zł. już nie ma problemu"
Przyznaję rację koledze Kopytoszczak ja już 4 kegi 50 lit. w dobrym stanie kupiłem za 120 zł. na złomie. Bak1 pochodź trochę, poszukaj okazji a czas oczekiwania przeznacz na dokształcanie jak dobrze zainwestować w sprzęt z którego będziesz zadowolony.
"kega faktycznie za 120 zł. ciężko od ręki znaleźć (ja za tyle kupiłem), ale za 140 zł. już nie ma problemu"
Przyznaję rację koledze Kopytoszczak ja już 4 kegi 50 lit. w dobrym stanie kupiłem za 120 zł. na złomie. Bak1 pochodź trochę, poszukaj okazji a czas oczekiwania przeznacz na dokształcanie jak dobrze zainwestować w sprzęt z którego będziesz zadowolony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zielony 58, łącznie zmieniany 1 raz.
coś takiegokopytoszczak pisze:bak1, pochwalisz się co to za automat typu "wieszak" i w jakich testach to wypada przyzwoiciebak1 pisze:Myślałem o zrobieniu takiej 40cm - tyle bym zmieścił, ale odechciało mi się ciągłego pilnowania procesu i zakupiłem automatyczny "wieszak" w testach wypada całkiem przyzwoicie.
AUTOMATYCZNY DESTYLATOR KEG 50 30 L ZIMNE PALCE!!!
Zastosowałem stabilne chłodzenie, na razie sprzęt sprawuje się nieźle, robię głównie nastawy owocowo-cukrowe, na nalewki.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 19:51 przez bak1, łącznie zmieniany 1 raz.
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Sterownik steruje moc i temperaturę, moc ustawia się w % od 0 do 100, temperaturę mierzy nad ZP i w kegu. Już bez problemu odbieram przedgon, serce na alkoholomierzu z biowinu przekracza 98% (innym nie mierzyłem), taki % odbieram nawet przy temp 99stC w kegu, jestem mile zaskoczony, jakość destylatu zadowala mnie nawet po 1 gotowaniu - "bimbru" w nim nie czuję.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 15:17 przez bak1, łącznie zmieniany 1 raz.
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Na szybkowarze nic się nie stawia bo pokrywka jest zbyt cienka i sam szybkowar by się wywracał. Nie znaczy to jednak że szybkowar nie może współpracować z deflegmatorem czy kolumienką. Należy przy tym zastosować wąż silikonowy, który o ile będzie dostatecznie długi, to sam spełniać będzie rolę deflegmatora. Grappa ma zapach i smak bimbru i dlatego jest tak ceniona. Ale pozbyć się aromatu bimbrowego to nie problem. Są na to sposoby.
Róbmy Swoje
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Patrząc na ceny, to szybkowar bym wybrał jedynie jakbym chciał robić takie mikro ilości i na szybko no i jak się nie ma palnika żadnego, bo miejsce to już bardziej da się radę znaleźć, szczególnie że na szybkowar też trzeba je mieć.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 19:40 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepływ wody jest ustawiony na małej pompce, max przepływ 240l/h na 12v, reguluję go napięciem, obecnie wystarcza 6v, woda ma stabilną temp ok 22stC w układzie zamkniętym, chłodnica to ogrzewanie podłogowe - bez problemu podłączam na szybkozłączki do rozdzielacza po odcięciu go zaworami od kotła.kopytoszczak pisze:A kto/co steruje przepływem wody przez zimne palce?
To ja przewrotnie dorzucę do ognia ;p
Jest jeszcze taka opcja - szklana kolba płaskodenna 10 l i do tego chłodnica z deflegmatorem łączona na szlif. Wyjdzie drogo, krucho i do tego będzie walić bimbrem Za to widok całego procesu - bezcenny Podstawa to decyzja o wyborze kotła.
na marginesie - jednopalnikowe kuchenki elektryczne nie są takie drogie i też dają radę, jeśli keg nie jest opcją wchodzącą w grę
Jest jeszcze taka opcja - szklana kolba płaskodenna 10 l i do tego chłodnica z deflegmatorem łączona na szlif. Wyjdzie drogo, krucho i do tego będzie walić bimbrem Za to widok całego procesu - bezcenny Podstawa to decyzja o wyborze kotła.
na marginesie - jednopalnikowe kuchenki elektryczne nie są takie drogie i też dają radę, jeśli keg nie jest opcją wchodzącą w grę
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 77 gości