Pomoc dla początkującego

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
bak1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 15:01

Post autor: bak1 » 2016-12-12, 13:44

To prawda, za to od czego zacznie "Marcin00" - może kiedyś się pochwali?

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-12-12, 13:46

bak1 pisze:Myślałem o zrobieniu takiej 40cm - tyle bym zmieścił, ale odechciało mi się ciągłego pilnowania procesu i zakupiłem automatyczny "wieszak" w testach wypada całkiem przyzwoicie.
bak1, pochwalisz się co to za automat typu "wieszak" i w jakich testach to wypada przyzwoicie :shock:
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 14:07 przez kopytoszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zielony 58
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
Lokalizacja: gdzieś za rogiem

Post autor: zielony 58 » 2016-12-12, 13:52

Kopytoszczak napisał:
"kega faktycznie za 120 zł. ciężko od ręki znaleźć (ja za tyle kupiłem), ale za 140 zł. już nie ma problemu"
Przyznaję rację koledze Kopytoszczak ja już 4 kegi 50 lit. w dobrym stanie kupiłem za 120 zł. na złomie. Bak1 pochodź trochę, poszukaj okazji a czas oczekiwania przeznacz na dokształcanie jak dobrze zainwestować w sprzęt z którego będziesz zadowolony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zielony 58, łącznie zmieniany 1 raz.

bak1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 15:01

Post autor: bak1 » 2016-12-12, 14:19

kopytoszczak pisze:
bak1 pisze:Myślałem o zrobieniu takiej 40cm - tyle bym zmieścił, ale odechciało mi się ciągłego pilnowania procesu i zakupiłem automatyczny "wieszak" w testach wypada całkiem przyzwoicie.
bak1, pochwalisz się co to za automat typu "wieszak" i w jakich testach to wypada przyzwoicie :shock:
coś takiego
AUTOMATYCZNY DESTYLATOR KEG 50 30 L ZIMNE PALCE!!!
Zastosowałem stabilne chłodzenie, na razie sprzęt sprawuje się nieźle, robię głównie nastawy owocowo-cukrowe, na nalewki.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 19:51 przez bak1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-12-12, 14:55

A czym steruje ten sterownik?
Niestety deklarowana przez producenta moc 90-93% dla mojego nienawidzenia posmaku bimberku jest nieakceptowalna. 95 a 96 % to już duża różnica w smaku. Nalewki zniwelują posmaki bimbrowe, ale czysta z tego to nie będzie jak sklepowa.

bak1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 15:01

Post autor: bak1 » 2016-12-12, 15:10

Sterownik steruje moc i temperaturę, moc ustawia się w % od 0 do 100, temperaturę mierzy nad ZP i w kegu. Już bez problemu odbieram przedgon, serce na alkoholomierzu z biowinu przekracza 98% (innym nie mierzyłem), taki % odbieram nawet przy temp 99stC w kegu, jestem mile zaskoczony, jakość destylatu zadowala mnie nawet po 1 gotowaniu - "bimbru" w nim nie czuję.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 15:17 przez bak1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-12-12, 15:16

I to najważniejsze, żeby użytkownik był zadowolony.
A kto/co steruje przepływem wody przez zimne palce?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-12-12, 15:59

Na szybkowarze nic się nie stawia bo pokrywka jest zbyt cienka i sam szybkowar by się wywracał. Nie znaczy to jednak że szybkowar nie może współpracować z deflegmatorem czy kolumienką. Należy przy tym zastosować wąż silikonowy, który o ile będzie dostatecznie długi, to sam spełniać będzie rolę deflegmatora. Grappa ma zapach i smak bimbru i dlatego jest tak ceniona. Ale pozbyć się aromatu bimbrowego to nie problem. Są na to sposoby.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-12, 16:25

Patrząc na ceny, to szybkowar bym wybrał jedynie jakbym chciał robić takie mikro ilości i na szybko no i jak się nie ma palnika żadnego, bo miejsce to już bardziej da się radę znaleźć, szczególnie że na szybkowar też trzeba je mieć.
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 19:40 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.

bak1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 15:01

Post autor: bak1 » 2016-12-12, 16:57

kopytoszczak pisze:A kto/co steruje przepływem wody przez zimne palce?
Przepływ wody jest ustawiony na małej pompce, max przepływ 240l/h na 12v, reguluję go napięciem, obecnie wystarcza 6v, woda ma stabilną temp ok 22stC w układzie zamkniętym, chłodnica to ogrzewanie podłogowe - bez problemu podłączam na szybkozłączki do rozdzielacza po odcięciu go zaworami od kotła.

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2016-12-12, 17:47

To ja przewrotnie dorzucę do ognia ;p

Jest jeszcze taka opcja - szklana kolba płaskodenna 10 l i do tego chłodnica z deflegmatorem łączona na szlif. Wyjdzie drogo, krucho i do tego będzie walić bimbrem :D Za to widok całego procesu - bezcenny :) Podstawa to decyzja o wyborze kotła.

na marginesie - jednopalnikowe kuchenki elektryczne nie są takie drogie i też dają radę, jeśli keg nie jest opcją wchodzącą w grę

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-12-12, 19:35

A jak co niektórzy koledzy sterują refluksem w tych mikrokolumienkach, deflegmantorach itp. łoczonych ze zbiornikem przy pomocy wężyka :wallangry. Przecież to średnowiecze :(

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-12-12, 19:56

Alembiki sięgają czasów przedśredniowiecznych i nie tracą popularności. I refluks też w nich zachodzi. Od tego są te kopuły i długie zwężające się rury.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-12-12, 21:59

Kto z kolegów regularnie używa alembika? To jak porównywać broń czarnoprochową do obecnej. Fakt, urokliwa, działa, sponiewiera ale skuteczno$ć jej potwierdza kabura każdego teraźniejszego użytkownika broni. Nowe wypiera stare i nic w tym złego!

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-12, 23:49

bak1

Czyli teraz kręcisz na takim sprzęcie jak wstawiłeś link?
Jakie masz tam wypełnienie, robiłeś może czyste cukrówki?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości