Destylator 12l 1 raz gotuje
Destylator 12l 1 raz gotuje
Witam, wczoraj przegotowałem 5l wina z jabłek i śliwek z tego roku ok 12vol, wyszło 0,5l - 70%.
Rozcieńczone z woda miodem cytryna 50/50 wyszła cytrynówka nawet ok.
Robiłem dokładnie tak:
- Wlałem 5l wina, poczekałem aż zagotuje się i temperatura ustabilizuje się do 76-84 (nie mogłem utrzymać stałej)
- cały czas podstawiona miseczka i wykapało około 200ml wylałem
- później już leciało do butelki
- Przerwałem jak już bardzo mało kapało.
Czy powinienem drugi raz przegotować to? I czy z 5l nie za mało wyszło?
Czy to pierwsze 200ml odlewa się jak już temperatura jest odpowiednia czy od samego początku jak się gotuje?
Rozcieńczone z woda miodem cytryna 50/50 wyszła cytrynówka nawet ok.
Robiłem dokładnie tak:
- Wlałem 5l wina, poczekałem aż zagotuje się i temperatura ustabilizuje się do 76-84 (nie mogłem utrzymać stałej)
- cały czas podstawiona miseczka i wykapało około 200ml wylałem
- później już leciało do butelki
- Przerwałem jak już bardzo mało kapało.
Czy powinienem drugi raz przegotować to? I czy z 5l nie za mało wyszło?
Czy to pierwsze 200ml odlewa się jak już temperatura jest odpowiednia czy od samego początku jak się gotuje?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maciekchn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Mialem takie cudo szybko sprzedalem bo urobek tak jechal jajem ze hej. Na tym absoluta nie zrobisz. Moze pomysl o mini kolumnie z miedzi to jajo wyeliminujesz.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Bimbrownikni, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Ale wtedy tez pierwsze 200ml do zlewu? I do jakiego momentu gotować, jak przestanie kapać? Przy pierwszym i przy drugim czy jak?Cyrograf15 pisze:Przy kolejnym gotowaniu ubytek
Wojtek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maciekchn, łącznie zmieniany 1 raz.
Poczytaj sobie tematy w dziale http://www.bimber.info/forum/viewforum.php?f=19
Tam wszystko jest dokładnie opisane.
Tam wszystko jest dokładnie opisane.
OLO 69
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Przyjmij że w pierwszym gotowaniu z 10 l odlewasz pierwsze 100 ml. Trudno ocenić ile dokładnie bo jest wiele zmiennych, ja to na węch biorę. Robiąc z wina zwykle stosunkowo niewiele jest przedgonów. Odbierasz do skoku temperatury, nie znam twojego zestawu. Prawdopodobnie około twojego max czyli 80 kilka. Mierz %, jak zacznie mocno spadać przestań. W pierwszym przebiegu można do 30%. Większość pogonów zostanie w odstojniku. Następnie rozcieńcz całość do 25% i puść ponownie. Odlej pierwsze 25 ml (teraz przy jednokrotnym je i tak wypijasz). I ciąg do spadku % do powiedzmy 40, to jest konsumpcyjne. Następnie do 30% i to dodasz do kolejnej destylacji. Sam musisz opanować na węch i smak, to co napisałem to bardziej na wyczucie bo nie znam tej konkretnej aparatury.
Wojtek
Wojtek
Nie wiem skąd wziąłeś te 200 ml do wylania. Przedgon stanowi ok. 1% wlewu. W tym przypadku z pięciu litrów wynosi to 50 ml. Jak zaczniesz wylewać za każdym razem po 200 ml, to nic do picia nie zostanie. I tak wydajność wyszła lepiej niż dobra. Jeżeli nastaw miał 12% i 5 L, to alkoholu absolutnego było w nim 600 ml. Jeśli odebrałeś 500 ml 70% + 200 ml przedgonu zakładając że nie słabszego niż 70% ( należało %%% też zmierzyć ) to całego alkoholu absolutnego odebrałeś nie mniej niż 490 ml. Mogło więc zostać w kociołku nie więcej niż 110 ml alkoholu absolutnego. Najprawdopodobniej jednak nic tam nie zostało, bo przedgon zazwyczaj z takiego sprzętu ma nieco ponad 80%. Z drugiej strony skąd wiesz czy nastaw miał 12%? U mnie cukrówki mają zazwyczaj 14 do 16%.
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 85 gości