RR czy na pewno 1:4 ?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Oktan2
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-02-02, 20:37

RR czy na pewno 1:4 ?

Post autor: Oktan2 » 2017-02-02, 21:07

Witam.
Nurtuje mnie jedna rzecz! Posiadam Aabratka 1,2 m wypełnionego zmywakami, grzanie taboret 7,5 kW. Moje pytanie brzmi jak to jest ostatecznie z tym RR? Robiąc pierwszy raz psotę na tym sprzęcie wszystko ustawiłem na oko i bylem zadowolony z jakości (może to nie był czysty absolut). Kolejne psocenie chciałem zrobić tak jak w książce pisze, a mianowicie RR ustawić ok 1:4. I tak się stało, przez pół roku sugerowałem się tym stosunkiem co doprowadziło do tego że psota nigdy nie nadawała się do spożycia (była taka piekąca)! Pół roku zmagań to może drożdże, może zmywaki, może klarować, może pędzić jeszcze raz, może mniejsza moc grzania albo większa! Próbowałem wszystkiego! i przy ostatnim psoceniu ustawiłem RR 1:1 i jak ręką odjąć (psota łagodna) wiadomo nie absolut bo to tylko 1,2 m i w dodatku tylko 8 l nastawu dla testu. Skąd ta wartość RR 1:4 a nawet większa?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Oktan2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2017-02-02, 21:21

Co to jest psota? Może to https://pl.wikipedia.org/wiki/Psota, albo to: http://synonim.net/synonim/psota.
Poza tym proponuję w pierwszej kolejności :book http://www.bimber.info/forum/viewforum.php?f=20

Drupi
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Post autor: Drupi » 2017-02-02, 21:27

Oktan. Jak u ciebie 1:1 to tobie z kolumny leci psota jak z wodospadu woda. :lol: Pewnie termometr jest nie potrzebny bo oszalał. :D A jak z procentem spirytusu na końcu procesu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Post autor: kmarian » 2017-02-03, 07:36

Czy RR na pewno 1:4? Proponowałbym 1:5, ale po minimum 60 minutowej stabilizacji. Ja ostatnio stabilizuję około 90 minut.

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2017-02-03, 08:57

Oktan2, napisz jaka średnica kolumny i z jaką prędkością odbierasz (ile ml. na minutę).

Oktan2
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-02-02, 20:37

Post autor: Oktan2 » 2017-02-03, 09:43

Odbiór ok 35/min przy RR 1:1
Średnica 60.3
Ile powinien produkować na otwartym zaworu refluks?

[ Dodano: 2017-02-03, 09:55 ]
Czy ma jakieś znaczenie jeżeli reflux będe utrzymywał na poziomie 1:4 ale będę grzał różnymi mocami?

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2017-02-04, 14:15

Odbiór ok 35/min przy RR 1:1
Średnica 60.3

35/min przez cały proces?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2017-02-04, 16:36

A skąd wiesz, że masz RR=1?

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2017-02-04, 17:57

Oktan2 RR 1:1 to jedna część jest odebrana, a druga w tej samej ilości wraca na wypełnienie-nie wiem czy to wiesz?

Oktan2
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-02-02, 20:37

Post autor: Oktan2 » 2017-02-04, 20:04

Tak wiem, tylko przy takim refluxsie nadaje sie do spozycia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Oktan2, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-04, 20:48

Nie szukajmy diamentu w kupie, jeśli ktoś ten diament już ma :D .
Jeśli koledze uzyskany produkt smakuje to po co te dywagacje.... :wallangry
W porównaniu do prostych destylacji, jeśli mamy kolumnę z wypełnieniem to efekt końcowy nawet biorąc taki refluks będzie o niebo lepszy. :1st

Ps. Na początku tej przygody tak jest, ale czytając to forum ambicje rosną ... :idea:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Oktan2
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-02-02, 20:37

Post autor: Oktan2 » 2017-02-05, 13:50

To nie chodzi o to! Zwiekszajac reflux destylat wychodzi piekacy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-05, 14:26

Ja mam takie auto, że im szybciej jadę, tym mniej pali... 8)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-02-05, 16:34

Oktan2 pisze:To nie chodzi o to! Zwiekszajac reflux destylat wychodzi piekacy.
Należy go rozrobić z wodą, bo o ile 50% jest niepiekące to 96% już tak.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2017-02-05, 22:55

kmarian pisze:Czy RR na pewno 1:4? Proponowałbym 1:5, ale po minimum 60 minutowej stabilizacji. Ja ostatnio stabilizuję około 90 minut.
Hejka,

Jakie są 2 najdroższe rzeczy na świecie? Kit i perfekcjonizm.

Kitu nie wciskasz, więc zajmijmy się perfekcjonizmem.

Jeżeli będziesz stabilizował do momentu, kiedy po początkowym skoku temperatury na głowicy zacznie ona spadać do minimum (10 minut max), ale za to odrzucisz pierwsze 100 ml, to już zyskałeś godzinę życia (nawet 80 minut).

Jeżeli stosujesz 1:4 to 'poduszkę' w kolumnie masz grubości 100 cm, a przy 1:5 - 150 cm.

Skład odbioru? No może różni się o mikrogram syfa na litr.

Zjedz parówkę z hipermarketu, będzie tam więcej trucizny niż przez 10 lat uzbiera twój destylat przy refluksie 1:4.

Jeżeli do nalewki dasz spirytus czda. i pryskane oraz nawożone owoce - efekt będzie taki sobie.

Przesada jest niewskazana w żadną stronę. Chyba że dążymy do perfekcjonizmu.

pozdrawiam
pluton
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pluton, łącznie zmieniany 2 razy.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: SADOVO i 106 gości