Kadka zacierno-warzelna 100l +bufor+kolumna+głowica AAbratek

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Kadka zacierno-warzelna 100l +bufor+kolumna+głowica AAbratek

Post autor: marcinsoo » 2017-02-06, 19:19

Witam

Składam nowy sprzęt i proszę kolegów o komentarze/sugestie, w skład wchodzi :

1. Kadka zacierno-warzelna o pojemności roboczej 100l ze zintegrowanym buforem o poj. ~1,8l. Ma być możliwie lekka (z blachy 2mm) i mobilna (wyposażona w kółka z hamulcami).
Uniwersalna tj. cukrówki, gęste zaciery zbożowe, warzenie piwa itd.
Do dyspozycji mam 2,6m dlatego kombinuję z buforem wewnątrz kadzi, z którego będzie przelew po przepełnieniu do kotła.

2. I grzałka 4,5kW (proces + możliwość zalania), 2-3W/cm2, II grzałka 4,5kW (nagrzewanie), grzałki na 3fazy

3. W środku bufora sprężynki Cu (mam zapas od Plipka1, więc głupio nie wykorzystać)

4. Nad buforem demontowalna półka rzeczywista z możliwością odbioru z tej półki (początkowo miała być tylko półka odbiorcza, ale ta zajmuje tyle samo miejsca więc czemu nie?)
Mam dylemat czy zrobić w postacji jednego dużego kołpaka fi70, czy dać 5 mniejszych fi20?
Przelew będzie zasyfonowany (lub podciągnięty w dół do bufora) tak aby pary nie przedostawały się na skróty.

5. głowica typowy Aabratek, wysokość wychodzi ok. 180mm, więc nie będę kombinował z Ufo czy młotami Thora, bo zysk na wysokości nieznaczny. Poza tym mam już trójnik DN65 i kompletny wziernik okularowy. Czy 3,5mb rury karbowanej DN16 wystarczy dla 4,5kW?

6. kolumna 70x2 złożna z 3 segmentów, wysokość łączna 1740mm, wypełnienie sprężynki KO, obniżony odbiór boczny 300mm od głównej półki odbiorczej, czy może dać to jeszcze niżej ? Półka na stałe zaspawane w wyjściem na mufę 1/4", do tego dodam nypel obustronnie gwintowany, a dalej zaworek. Oczywiście chłodnica Liebiga będzie dodatkowo na odbiorze.

7. pomiar temperatur 1-6: kadka, bufor, 10-półka, OOB, LM, powrót wody, czy na OOB jest przydatny? Czy rozmieszczenie jest optymalne?

8. sterowanie początkowo manualne, ale sprzęt ma być "automation ready", dokupując automatykę, chcę kupić sobie tak naprawdę "czas"

9. mieszadło, montowane na śrubunku DN80 (motoreduktor najmniejszy jaki będzie dostępny, kolega już zrobił przymiarki do innego projektu)

10. podłączenie wody złączki Festo

11. w planie mycie C.I.P. kadka, bufor, głowica
Ostatnio zmieniony 2017-02-06, 22:34 przez marcinsoo, łącznie zmieniany 2 razy.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Szlumf
90%
90%
Posty: 526
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2017-02-06, 20:36

1. Ten bufor to chyba jednak jest zewnętrzny. Niezależnie od tego czy zewnętrzny czy wewnętrzny jest moim zdaniem za mały. Dałbym minimum 5-8l. Nie widzę też spustu z bufora.
2. Czy już masz namiary na grzałki 2-3W/cm2?
3. Pokombinuj by łatwo wymieniać sprężynki miedziane na stalowe do drugiego procesu.
4. Dałbym jeden kołpak i dosyć wysoki poziom flegmy (4-6cm).
5. Zrób jeziorko dwustanowe (0-250ml) lub o regulowanej pojemności. Przyda się do smakówek.
6. Z opisu nie do końca wynika czy będzie to OVM czy OLM. Ja bym robił OLM.
7. Termometr przy obniżonym odbiorze dałbym ze 20cm pod odbiorem.

Awatar użytkownika
robert4you
70%
70%
Posty: 350
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 20:37

Po co SMS na końcu głowicy?
Dodałbym jeszcze termometr w okolicy odpowietrzenia - bezpieczeństwo jak będziesz automatyzował.
Przy OLM nie potrzeba chłodnicy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2017-02-06, 22:33

@Szlumf
ad1. spróbuję trochę powiększyć bufor do 4l, gdzieś czytałem, że 1,5-2 to wystarczające, aż tak się on potrafi zapełnić ? on też będzie ciągle pracował, no jest taki zewnętrzny wewnątrz kotła, a opróżnienie zrobię manulane
ad2. na razie 3 oferty nieciekawe, I to tylko 3,3kW w korku mosiężnym :) , II nie da się bo nie, III wszystko w pakiecie DN100 8,1kW 3f i drogo.
ad3. tak będzie, to ma być filterek koszowy, albo zamówię z siatki, albo sam zrobię manufakturę z rury
ad4. muszę to przemyśleć, gdzie będzie intensywniejszy barbotaż, półkę wielokołpakową byłoby mi łatwiej zaaranżować, bo kolega już to ogarnął (wstępny projekt, zakup, montaż)
ad5. jeziorko w obniżonym odbiorze? Czy na górnym? Podrzucić jakiś link, zdjęcie - nie mam pomysłu jak miałoby to wyglądać
ad6. OLM
ad7. ok

@robert4you
-w zasadzie to nie SMS tylko DIN11851 (prawie to samo, ale do rur z szeregu DIN 11850), sms do ISO... wiem, że niekonieczny, ale chcę to mieć demontowale do mycia (już mam śrubunki kupione)
-a czy pomiar temperatury wody na powrocie nie zrobi tego samego ? np. woda przekroczy temp. 70st. ---> sygnał stop do grzałki, z tą przewagą, że dobrze mieć pomiar temperatury wody, aby ją precyzyjnie ustawić
-racja, ale już mi dobry kolega zrobił ;) więc się przyda, wolę zimniejszy destylat - od razu można robić pomiar (% i smaku)

Załączam wersję 1.
a i trochę złomu już mam :
Załączniki
złom''.jpg
kadka_v1.pdf
(146.97 KiB) Pobrany 79 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marcinsoo, łącznie zmieniany 1 raz.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Awatar użytkownika
robert4you
70%
70%
Posty: 350
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 22:56

1. Jak woda gwałtownie stanie to reakcja termometru na wyplywie będzie bardzo opóźniona - brak nośnika. Oczywiście pomiar temp wody jest też potrzebny, nigdzie nie pisałem że ma go nie być.
2. Na końcu abratka wystarczy "wsuwany" dekielek żeby utrzymać skraplacz - szkoda kasy na DIN, chociaż tańszy niż SMS.

Szlumf
90%
90%
Posty: 526
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2017-02-06, 23:31

1. Zalecana objętość cieczy to około 1/20 pojemności kotła ale część użytkowników robi większe. Ja przy kotle 66l zwykle stosuję 5l. Przy Twoim grzaniu 4kW 5l bufor napełnisz podczas 20 minut stabilizacji nawet bez zalewania.
4. Jak masz gotowca to oczywiście go wykorzystaj.
5. Duże jeziorko w głowicy LM. Regulacja poziomu w moim jeziorku (tylko proszę się nie śmiać bo działa doskonale :D) http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 645#151645. A zasadę dwustanowego przedstawiłem tu (przedostatni post) http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 732#144732.

A jeżeli chodzi o "dekielek" aabratka ja bym zrobił szczelny z rurką jako odpowietrzenie. Będzie bardziej uniwersalna. Na przykład będziesz mógł wykorzystać głowicę jako skraplacz do kolumny półkowej.

janik
80%
80%
Posty: 416
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-07, 00:23

Jeśli twoim celem jest konstrukcja zbiornika i kolumny na destylacje nastawów smakowych z równoczesnym ich zacieraniem oraz warzeniem piwa w tym zbiorniku, czy więc nie byłoby racjonalnym wykonanie zbiornika z płaszczem?
Ps. Na rysunku przedstawionym widzę pewne błędy: mufa do grzałki 2" a ma być 5/4".
Zawór spustowy lepiej 2" niż 1/2" dla gęstych nastawów. Pomiar temp. w kotle jeden od góry poprzez umieszczenie długiej pochwy np. Fi 10 mm sięgającej do dna zbiornika,aby wprowadzić sondę pomiaru temp. wnętrza wsadu kotła.
Sorry za uwagi, ale jeszcze przemyśl projekt,abyś w niedługim czasie nie robił korekt.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2017-02-07, 07:18

Od końca, jestem wdzięczny za wszelkie uwagi, nawet gdybym się z nimi nie zgadzał lepiej na coś zwrócić uwagę niż potem przerabiać.

Na piwo.org mało kto ma płaszcz, wiem, że to lepsze rozwiązanie, ale u mnie odpada - nie chcę zwiększać masy - burzy mi mobilność. Grzanie gęstych nastawów chcę ogarnąć grzałkami o niskim obciążeniu powierzchniowym - jest to do zrobienia.

Mufy do grzałek - jeszcze nie wiem jakie będą, wstępnie będzie 2" i druga 5/4" nie jest to błąd a świadome założenie. 2" o niskim obciążeniu i więcej w niej elementów grzejnych stąd większa średnica.

Masz rację - zawór spustowy, może zwiększę chociaż na 1" (kupiłem pochopnie 1/2" :/ może się do czegoś innego przyda).

Pomiar w kotle jest przewidziany ale z boku, dam tam dłuższą kapilarę, aby mierzyć temp. bliżej środka.

Dzięki za uwagi, czy jeszcze na coś zwrócić uwagę ?
Wolę też dać 5 króćców rezerwowych więcej niż potem coś dorabiać. Gdzie i co jeszcze można by było dodać ? Pomiar ciśnienia ?
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Szlumf
90%
90%
Posty: 526
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2017-02-07, 08:19

To dołóż jeszcze wodowskaz w kotle. Czasem żałuję, że go nie mam. Króćce będziesz też mógł wykorzystać do pomiaru ciśnienia (trójnik). I termometr nad półką kołpakową tuż nad kotłem.
Koniecznie się pochwal jak zdobędziesz te grzałki do gęstych nastawów.
P.S.
Czy szczegół "A" (półka kołpakowa) to już rysunek docelowy? Jeżeli tak to nie będzie dobrze działać.

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2017-02-07, 09:08

Ok, dołożę wodowskaz i kolejny port termometru.

Półkę zmieniam na wielokołpakową.
A czy tutaj wszystko w porządku? Czy nie powinno być odstępu kołpaka od półki? Albo głębsze nacięcia

pzdr.
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 09:37 przez marcinsoo, łącznie zmieniany 2 razy.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Szlumf
90%
90%
Posty: 526
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2017-02-07, 10:31

Przydatne informacje o budowie półki znajdziesz w "Destylacja i rektyfikacja w przemyśle chemicznym" Zdzisława Ziółkowskiego (chyba 11 rozdział) i tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/wskazo ... 15157.html. Arbaletnik :brawo .
Moim zdaniem półka w tym miejscu ma dwa zadania.
1. Kierowanie przedgonów z powrotem do kolumny w pierwszej fazie pracy.
2. Separacja pogonów podczas całego procesu i ich odbiór lub zrzut do bufora czy kotła.
Aby je dobrze realizowała powinna mieć wysoki poziom płynu (dałbym z 5cm) i duży spływ by nadążyć z odbiorem dużej ilości flegmy pod koniec procesu. Wart też dać osłonę przed bryzgami do spływu i pustą przestrzeń nad półką.
Może Zbyszek 1281 się wypowie bo stosuje to rozwiązanie w praktyce. Ja dopiero sprawdzam prototypy.

amplexus
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2006-05-21, 11:47

Post autor: amplexus » 2017-02-07, 16:43

Rurę i zawór do spustu rób przynajmniej 2''. Jakiego kształtu będzie mieszadło? I jak planujesz przenosić zacier do kadzi filtracyjnej?

Awatar użytkownika
marcinsoo
50%
50%
Posty: 173
Rejestracja: 2008-09-19, 09:29
Lokalizacja: Dębica

Post autor: marcinsoo » 2017-02-15, 21:36

Hejka

Półka kołpakowa nad buforem przerobiona na PC360. Nad nią półeczka odbiorcza.
Dołożone króćce termometrów, ciśnienia, pomiaru poziomu.

Spust zwiększyłem do 1 1/2" tyle max mogę zrobić bez kolanek na ostro rura spawana do stożka, rura ze spadkiem. Zmieniłem na krótszy zawór klapowy.

Zminiejszyłem kąt skraplacza do 5st. aby uzyskać jeziorka max. 200mm.
Jeziorko regulowane w systemie kolegi Szlumf :) (pewnie z tej rurki przelewu nad tamką możby zrezygnować)

Będą 2 grzałki 2,25kW o obciążeniu pow. 2,5W/cm2 za 210zł/szt. z firmy JT.... + 20kilka zeta za obudowy metalowe (nie chcę plastików) + typowa grzałka rozruchowa 6kW (tylko do rzadkich). Przy gęstych nastawach zdalnie włączne rozgrzewanie w nocy czy coś...
W sumie 10,5kW, źle nie jest.

Mieszadło łopatkowe, rozstaw max. 200mm, motoreduktor najsłabszy Kacperek montowany na śrubunku DN80.

Woda na złączkach Festo.
Izolacja kadki 30mm, izolacja kolumny 20mm.
Załączniki
kadka_v3_.pdf
(148.49 KiB) Pobrany 146 razy
kadka_v3_iso.pdf
(85.11 KiB) Pobrany 134 razy
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 448
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2017-02-16, 19:45

marcinsoo pisze: Przy gęstych nastawach zdalnie włączne rozgrzewanie w nocy czy coś...
.
Nie idź tą drogą :D
Ostatnio zmieniony 2017-02-16, 20:39 przez Władek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4857
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-16, 20:19

Władek pisze:Nie idź tą drogą :D
Modyfikacja - rozgrzanie z wieczora na małej mocy i zaizolowanie termiczne kotła. Rano start z dużo wyższej temperatury niż otoczenie. :idea:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości