Cieszę się, że nie tylko ja jestem tak spostrzegawczy.
Kolumna półkowa
Re: Kolumna półkowa
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Kolumna półkowa
Nie, no spoko, ja się tu nie udzielam, więc dupy nie zawracałem .
Widać koledze się pomerdało
Widać koledze się pomerdało
czytam nie pytam
Re: Kolumna półkowa
Ja tego na forum nie zauważyłem, dopiero gdy dostałem pw. od kolegi Włocha to mi się lampka zapaliła, nie staram się zrozumieć takiego postępowania, bo każdy z nas jest inny, nabrałem dystansu do tego wszystkiego.
Re: Kolumna półkowa
Nie, nie jestem taki spostrzegawczy... kolega Włoch zdradził mi swoją tajemnicę
Właśnie gotuję gruszkówkę i ... katastrofa
Po zalaniu kolumny i odebraniu przedgonów (jedno jeziorko) przeszedłem na ok 1200-1300 W, jak sugerował Szlumf. Kiedy regulowałem refluks (chciałem go ustawić na 45-50 ml/min) i środkowa półka przestała pracować. Odebrałem już 0,5 l przedgonu z OLM i przeszedłem na odbiór gonu. Gwałtownie temp. zaczęła rosnąć i procent w papudze spadać. Nie muszę chyba mówić, że zaczął lecieć syf, który zmieszał się z gonem. Przestawiłem refluks na 2 krople/sek i zwiększyłem moc do ok 2300 W. Środkowa półka ruszyła i zostawiłem moc na jednej grzałce (1700 W) i refluks 25 ml/min. Papuga pokazywała 50%. Wkur....ony na samego siebie podstawilem inny pojemnik na pogony i spokojnie poszedłem do domu na ponad godzinę. Kiedy wróciłem, żeby wyłączyć system, okazało się, że temp 10 cm nad OLM się ustabilizowała a papuga pokazuje 85%. Wszystko jest pomieszane.
Zleję to wszystko jeszcze raz i ponownie zagotuję.
Przynajmniej wiem do czego doprowadzają skutki niepracującej chwilowo półki.
Cdn
Pozdrawiam
Jachu
Właśnie gotuję gruszkówkę i ... katastrofa
Po zalaniu kolumny i odebraniu przedgonów (jedno jeziorko) przeszedłem na ok 1200-1300 W, jak sugerował Szlumf. Kiedy regulowałem refluks (chciałem go ustawić na 45-50 ml/min) i środkowa półka przestała pracować. Odebrałem już 0,5 l przedgonu z OLM i przeszedłem na odbiór gonu. Gwałtownie temp. zaczęła rosnąć i procent w papudze spadać. Nie muszę chyba mówić, że zaczął lecieć syf, który zmieszał się z gonem. Przestawiłem refluks na 2 krople/sek i zwiększyłem moc do ok 2300 W. Środkowa półka ruszyła i zostawiłem moc na jednej grzałce (1700 W) i refluks 25 ml/min. Papuga pokazywała 50%. Wkur....ony na samego siebie podstawilem inny pojemnik na pogony i spokojnie poszedłem do domu na ponad godzinę. Kiedy wróciłem, żeby wyłączyć system, okazało się, że temp 10 cm nad OLM się ustabilizowała a papuga pokazuje 85%. Wszystko jest pomieszane.
Zleję to wszystko jeszcze raz i ponownie zagotuję.
Przynajmniej wiem do czego doprowadzają skutki niepracującej chwilowo półki.
Cdn
Pozdrawiam
Jachu
Re: Kolumna półkowa
Starczy tego. Mleko się rozlało. Trudno.
Koledzy pora wrócić do tematu kolumny półkowej.
Koledzy pora wrócić do tematu kolumny półkowej.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Re: Kolumna półkowa
Mam pytanie. Znalalem to na youtube. Koles ciekawie buduje plus interesuje mnie sterownik ktory uzyl przy destylacji na polkowej https://youtu.be/NVMCo7XJ0VY
Wiecie może czy to konstruktor gdzie szukac namiarow?
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Wiecie może czy to konstruktor gdzie szukac namiarow?
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Re: Kolumna półkowa
Wygląda jak z OLX, Nowy Targ
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2017-12-21, 15:04
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2017-12-21, 15:04
Re: Kolumna półkowa
Nie od tego, chodziło o typ głowicy, która nosi nazwę Szanownego Kolegi pomysłodawcy. Chodziło mi o kolegę z Nowego Targu.
Pzdr
Pzdr
Re: Kolumna półkowa
Witam jestem od niedawna posiadaczem kolumny półkowej od Akasa. Chciałbym trochę odświeżyć temat kolumn półkowych bo trochę tutaj jest cisza. Czy macie panowie jakieś nowe doświadczenia oprócz ww.
Re: Kolumna półkowa
Część magas wszyscy pieją nad tymi kolumnami zachłysniłem się i ja zrobiłem sobie takie 4 półki sitowe puściłem nastaw jabłkowy ten sam gatunek od tego samego sadownika te same drożdże. Destylowałem do 98 w kegu. Destylat 92% pachnie jabłkami brak mu głębi taki odarty z dobroci. Do picia na teraz ok ale szału nie ma. Ładnie podzielone frakcje.
Rok wcześniej zrobiłem jabłka 20cm miedzi i 20cm przystawka refluksowa. Wynik destylat 73% destylowałem do 95* w kotle te same japca drżdże smak o niebo lepszy bardziej wyrazisty pyszny. Na tą chwilę nie rozumiem zachwytu nad tymi kolumnami no może lepszą wydajność mają. Ale lać coś do beczek co jest odarte ze smaku po co? Może zboża? Mam pszenicę z zeszłego roku raz rektyfikowaną na zmywakach na 95% porównam ją z 92% półek. Zatrę i zobaczę. Zawsze gotuję 2 razy odpęd w płaszczu i na gotowo.
Reasumując nie kumam dlaczego ta półkowa wygrywa.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości