Strona 1 z 3

Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 12:49
autor: pizzamaster
Witam, posiadam rum przemyslowy 40 % w ktorym wczesniej były moczone rodzynki, moje pytanie jest takie, jak go najlepiej zagospodarować, zakupilem juz destylator do tego.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 13:19
autor: wawaldek11
Zależy czym ten rum pachnie? :wink:
Co to znaczy przemysłowy? Czyżby przemysłowo moczone były w nim rodzynki? Napisz coś więcej o tym rumie.
Pierwsza propozycja, to destylacja na prostym sprzęcie, aby nie stracić rumowych aromatów i rodzynkowych - jeśli są.
A bez obróbki jest niepijalny?

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 14:29
autor: pizzamaster
Rum pachnie jak rum :) .3 tygodnie były w nim rodzynki nabrał bardzo ciemnej barwy i słodkości. Rodzynek nie posiadam tylko sam rum prawie 400 L 😃 kupiłem automatyczny destylator i nie wiem co dalej

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 14:46
autor: drgranatt
pizzamaster pisze:
2017-12-06, 14:29
...Rodzynek nie posiadam tylko sam rum prawie 400 L 😃 kupiłem automatyczny destylator i nie wiem co dalej
Coś pięknego, a jak słodki jest ten rum?

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 14:52
autor: pizzamaster
No jest bardzo słodki?

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 14:57
autor: gadaka
Jaki automatyczny destylator kupiłeś?

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 14:59
autor: pizzamaster
destylator automatyczny
30 lub 50 l elektryczny w otulinie z szerokim wlewem 10 cm

2 odstojniki, kolumna 120 cm, 6 zimnych palców wypełniona 4 zmywakami nierdzewnymi
1 l sprężynek nierdzewnych i 0,5 l sprężynek miedzianych

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 15:11
autor: terni
Co on ma wspólnego z automatyką? To zwykła kolumna rektyfikacyjna z zimnymi paluchami i niepotrzebnymi w tej konstrukcji odstojnikami.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 15:20
autor: pizzamaster
Tak naprawdę to się na tym nie znam posiadam trochę tego rumu i chciałbym go dobrze wykorzystać prosze o jakieś dobre rady.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 15:40
autor: terni
Jeżeli jest to takie bardzo słodkie że się nie da tego pić, to rozcieńcz wodą do 20% i przedestyluj na zwykłym pot stilu. Ewentualnie na tej kolumnie którą masz. Ja bym jednak zimnych palców nie zasilał bo wtedy destylat do chłodnicy nie dojdzie tylko będzie skraplał się w odstojnikach. Są one w tej konstrukcji zbędne. Albo palce, albo odstojniki.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 15:50
autor: drgranatt
pizzamaster pisze:
2017-12-06, 14:59
destylator automatyczny
30 lub 50 l elektryczny w otulinie z szerokim wlewem 10 cm

2 odstojniki, kolumna 120 cm, 6 zimnych palców wypełniona 4 zmywakami nierdzewnymi
1 l sprężynek nierdzewnych i 0,5 l sprężynek miedzianych
Jak jeszcze możesz to oddaj ten sprzęt i to zdecydowanie.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 15:58
autor: pizzamaster
No juz nie mogę a co z nim nie tak?

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 16:11
autor: franta
Toć to chłopak mówi że to automata kupił :lol:
ZP+odstoje to niezły automat, ale jak tą trochę słodkości na takim awtomacie przerznąć tego :abaras :nie_wiem
pizzamaster pisze:
2017-12-06, 15:58
........... a co z nim nie tak?
Wszystko jest do :dupa - a zresztą co mnie to ?
Wpierw kupujecie awtomaty, a później o rady prosicie :wallangry

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 16:21
autor: drgranatt
Łoj franta :wink: , powtórzę jeszcze raz. Kol. pizzamaster, zrób wszystko aby to oddać.

Re: Rum do destylacji?

: 2017-12-06, 16:57
autor: pizzamaster
Wasze rady spowodowały że oddam ten rum księdzu na plebanię.