AAbratek pisze:jaki to termometr?
Witaj.
Jest to termometr elektroniczny oparty na dwóch czujnikach Ds 18B20, zamontowałem czujniki w rurce z KO fi 10 mm ze ścianką 1mm , na wysokości czujnika stoczona rurka do grubości ścianki ok. 0,5 mm.
Czujnik przeznaczony do kega jeszcze nie zamontowany.
Czujnik na szczycie kolumny zamontowany na środku kolanka.
Dzisiaj zrobiłem próbę na wrzącej wodzie i termometr wskazywał temp. 100,2- 100,3 st. , myślę, że to się mieści w granicach błędu
, przy okazji pewnie odpowiedziałem na swoje poprzednie pytanie - przy destylacji mogę się spodziewać niższej temp, niż przepisowe 78,3 st.C
, co jak zauważyłem dość często jest regułą przy dość bliskim osadzeniu czujnika temp. względem chłodnicy.
W tym nie widzę większego problemu, albo się przyzwyczaję, a też jeszcze mogę zaspawać otwór i oddalić od chłodnicy wejście do czujnika o kilka-kilkanaście centymetrów.
Problem widzę w czymś innym o czym za chwilę.
Pozdrawiam.