Płaszcz wodny?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-08, 20:47

@bizon
Dokładnie tak bym Ci radził.
pzdr

Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

Post autor: truteen » 2007-04-09, 22:28

prowadziłem destylację prostą "gar w garze" a dokładniej keg 50 l w garze z wodą do 3/4 wysokości kega (niemodyfikowany w żadem sposób- tzn. żadnych zaspawanych otworów, piłowania rantów - wg mnie świetne rozwiązanie które przekłada się na jakość otrzymanej surówki która dalej puszczona na kolumnę w drugim gotowaniu daje świetne efekty bez chemii nawet... a priv coś tam pisał o potrzebnym gradiencie temp.
ja dodam tyle że do wrzenia medium grzewczego (woda - temp. 100 st) nie dochodziło co najwyżej dłużej schodziło z odbiorem końcowych frakcji (odbieram do 30 % zwykle) ten gradient daje nam tyle że nie musimy czekać w nieskończonośc na podgrzanie zawartości kega o ile różnica temp. zawartość - medium zdoła pokryć dodatkowo wszelakie starty ciepła... czyli pewne minimum musi być tej temp. ale z paleniska czy porządnego palnika idzie uzyskać

z mojego doświadczenia spokojnie wystarczy woda - nawet gdyby miała lekko wrzeć przy niewielkiej powierzchni i izolacji o góry można śmiało grzać zacieruszke a wierzcie grzanie z płaszczem daje bardziej niż zauważalne efekty przy destylacji

pzdr truteen
Cu + Al--->Cl + Au... pracuję nad tym, typowa wymiana tylko bardziej złożona...

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-10, 08:45

@truteen
Tak mnie zaintrygowałeś, że przy najbliższej okazji muszę spróbować grzania poprzez wodę. Może to być dodatkowy atut przy odseparowywaniu pogonów.
Jak sprawdzę na sobie, to pewnie wrócę do tematu - ale to za jakiś czas, bo obecnie nic nie....... bulka :wink:
pzdr

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2007-04-10, 19:34

Truteen muszę Ci zadać jedno trywialne pytanie, skąd wytrzasnąłeś gar, w który wchodzi keg ? To draństwo ma 41 cm średnicy zaś największe garki 40 cm w środku ( przynajmniej tak mnie poinformowali w hurtowni ). Odnośnie medium myślałem o oleju silnikowym - rzecz trwała i nie psująca się, choć nie wiem jak z zapachem.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-10, 19:39

Tu masz garnek 45x45cm
http://www.allegro.pl/item181676728_gar ... m_70l.html

a tego rozmiarów nie znan, ale powinien być jeszcze większy:
http://www.allegro.pl/item181677978_gar ... _100l.html

A tu dodatkowo masz normy KEG-ów
http://www.kegtechnika.nazwa.pl/keg_tec ... -normy.php

Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

Post autor: truteen » 2007-04-10, 22:06

@bizon właśnie to jest w tym wszystkim najlepsze ten gar ok 70l z nierdzewki w dodatku grubej ( ok 3 mm) w którym na co dzień mój starszy w "wierze" bimbrowniczej rodziciel gotuje ziemniary dla domowych gadów :D

wygląda to tak że ten gar jest wspawany w jeszcze większy stalowy wewnątrz którego na dole znajduje sie palenisko - spaliny ogrzewają go na całej powierzchni prawie, ja wsadzam w to kega 50l który idealnie wchodzi i jest tak ok. 3 cm luzu bocznego (dla mnie dobrze bo mała powierzchnia parowania wody), leję wodę która wypełnia mi duży gar i jest medium przekazującym ciepło od ścianki dużego gara do ścianki kega, na to daję stare szmaty jako przykrywkę (w trakcie jednego gotowania praktycznie nie uzupełniam wody) - myślę że w ten sposób mógłbyś grzać nawet bardzo gęste zaciery - ja nie zacierałem żyta więc nie wiem do końca jak to by było ale jak pisałem z cukrówkami nawet nieklarowanymi wychodzi bomba produkt nawet bez kolumny - i uważam że to właśnie zasługa grzania na płaszczu...
dodatkowo jest zrobiona w nim przekładnia ślimakowa tak że kręcąc można całość przechylić - (łatwiej załadować 50 parę kilo)

i jeszcze jedno - wiem że jak będę miał swoją chatę to będę miał dwie rzeczy na bank:
1. dziurę w podłodze w piwnicy co by ładnie tam taboret gazowy wchodził :D (to do kolumny bo łatwiej sterować grzaniem)
2. właśnie taki parniczek choćbym miał blachę kupić i wywijać sam ten gar; wiem że to się zwróci na bank

wiem że w mleczarniach dawniej takie stosowali może jeszcze by gdzieś w jakiejś zamkniętej a nie rozkradzionej coś takiego znalazł
polecam jeżeli tylko ktoś ma możliwości lokalowe - myślę że jest to najtańszy sposób grzania, bardzo tradycyjny i kurcze fajnie posiedzieć tak czasem prawie jak przy kominku - prawie bo z boku jeszcze nektarek cieknie ładnie :twisted:
Cu + Al--->Cl + Au... pracuję nad tym, typowa wymiana tylko bardziej złożona...

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2007-04-12, 20:16

Pafcio i Truteen - dzięki. Ciekawy pomysł z wywiniętym rantem gara do samego dołu - mam taboret i może takie rozwiązanie zmniejszyć straty ciepła do ogrzania. W sumie mobilność gara nie jest tu pierwszorzędna. Hmm...

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-04-18, 13:18

przegladam sobie właśnie ofertę sklepu AVT i oto jedno z "odkryć":

http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32069
czy takie coś nadaje sie do sterowania grzałkami plaszcza??
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-04-18, 13:34

@Avo
Niestety nie, działa on identycznie jak każdy termostat, czyli ma tzw. histerezę, co eliminuje go z zastosowania w naszych celach. Regulator spełniający nasze wymagania musi mieć możliwość dostarczania energii cały czas, żeby podtrzymać proces wrzenia.
pozdrawiam - inżynier

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-04-24, 23:31

Zrobiłem keg z płaszczem wodnym ciśnieniowy zalłem płaszcz w60% mam wstawiony manometr ciśnienie wzrosło 0,8 atmosfery i tak do samego końca cukrówa leci super ale spróbowałem z maki no to mi wylatuje piana no i nie wiem co mogę z tym zrobić. :shock:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez leszekpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-04-25, 11:08

wrzuć espumisan lub Dakisil od 98%
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2007-09-15, 15:53

Witam.

Planuję do płaszcza wodnego użyć zwykłego garnka emaliowanego (takiego ,żeby zmieścił się oczywiście keg) i mam pytanie czy sa jakies przeciw-wskazania dotyczące tego sposobu(medium prawdopodobnie będzie olej jadalny)?
I drugie pytanie; czy jest sens używać pektopolu(chodzi mi o zaciery owocowe-jabłka, gruszki itp,)w przypadku kiedy bde wszysko gotował w płaszczu?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-16, 08:57

@easy driver
Nie ma żadnych przeciwskazań żebyś użył do tego celu garnka emaliowanego.
Jednakże zwróć uwagę żeby jego średnica nie była znacząco większa od średnicy KEG-a (wtedy będziesz potrzebował wiadra oleju albo i więcej), oraz dobrze żeby garnek był wysoki (większa powierzchnia kontaktu z olejem).
Przy takim grzaniu dobrze jest też zabezpieczyć olej, żeby przypadkiem nie naleciała do niego woda. Woda w gorącym oleju to prawie jak bomba....wtedy tylko uciekać (ratuj się kto może :mrgreen: )

pzdr

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-09-16, 13:05

Witam
Jaką temperaturę oleju ustawiacie w płaszczu.
jaron

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-16, 13:17

Temperatura oleju jest elementem wynikowym, a nie zasadniczym. Ja reguluję normalnie moc grzania (ok. 2kW) podczas destylacji, natomiast olej ma temp. od 106°C do ok. 124°C (mierzona przy powierzchni). Przy dnie zapewne jest trochę więcej.

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości