Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
-
Pafcio
- 50%
- Posty: 177
- Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: Pafcio » 2007-09-16, 13:28
easy driver pisze: I drugie pytanie; czy jest sens używać pektopolu(chodzi mi o zaciery owocowe-jabłka, gruszki itp,)w przypadku kiedy bde wszysko gotował w płaszczu?
zdecydownie TAK. Będziesz miał lepiej odfermentowane winko, jak owoce się ładnie rozłożą.
Pozdrawiam
-
jaron
- 101%
- Posty: 271
- Rejestracja: 2007-01-20, 16:34
Post
autor: jaron » 2007-09-16, 14:16
Witam
Właśnie pędzę zacier ze śruty z pszenzyta na szkle dałem 140°C i widzę że się przypaliło.
jaron
-
honhor
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2009-09-22, 13:10
- Lokalizacja: Gliwice
-
Kontaktowanie:
Post
autor: honhor » 2009-09-22, 13:58
Czy ktoś już coś konkretnego wymyślił w tym temacie bo mam do przepedzenia ze 100 litrów zacieru śliwowego i wolałbym uniknąć przypalania na grzałce.
Może jakimś rozwiązaniem byłaby grzałka płaska ? Ewentualnie jakiś mieszalnik zacieru ?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-09-29, 23:34
Wie ktoś co można dodać do wody zamiast soli aby zwiększyć temp. wrzenia wody?
Pzdr.
OLO 69
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2012-09-29, 23:59
ciśnienia
pozdrawiam - inżynier
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-09-30, 00:02
Ale w odkrytym płaszczu nie dam rady zwiększyć ciśnienia.Szukam jakiegoś innego specyfiku
OLO 69
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2012-09-30, 00:19
trzeba go zamknąć, albo zamiast wody dać olej, Zbyszek1284 ma bardzo dobre doświadczenia z zamkniętym płaszczem. Pogadaj z nim.
pozdrawiam - inżynier
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-09-30, 00:27
OLO69 ma płaszcz olejowy, ale zastanawialiśmy się, czy jest coś oprócz soli, co po dosypaniu do wody podniesie temperaturę wrzenia.
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2012-09-30, 00:30
Cukier
ale chyba jednak sól jest lepsza
pozdrawiam - inżynier
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-09-30, 00:33
W sumie to mam keg z zaspawanym dnem i wypełniony olejem.Oleju się mieści z 2,5 litra.
Ciekawe czy gdybym zamiast oleju napełnił go wodą i zakręcił to czy dałbym radę na czymś takim destylować?
Raczej nie uzyskam odpowiedniej temperatury?Tak myślę ale może jest inaczej?
Z olejem niestety czasami zdarzają się przypalenia takiego kega.
Pzdr.
[ Dodano: 2012-09-30, 00:35 ]
inżynier pisze:Cukier
ale chyba jednak sól jest lepsza
I dużo tańsza a cukier może się do czegoś innego przydać
OLO 69
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2012-09-30, 00:37
trochę mała powierzchnia wymiany, przy wodzie otrzymasz ok. 120 st. C, jeżeli całe grzanie będzie przez dno, to wydajność będzie słaba.
pozdrawiam - inżynier
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-09-30, 00:39
Ja liczyłem, że ktoś napisze np. nasyp do wody proszku omo z nim woda wrze w temperaturze 120 stopni w otwartym naczyniu
Ostatnio zmieniony 2012-09-30, 00:40 przez
magas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-09-30, 00:40
A jakie ciśnienie przewidujesz wewnątrz takiego płaszcza ?
Nie zrobi buuum?
Grzeję taboretem 7,5 Kw.
Pzdr.
OLO 69
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2012-09-30, 00:42
podobno się stabilizuje na ok. 1,5- 2 bary, ale największa wiedzę i doświadczenie ma Zbyszek1281
pozdrawiam - inżynier
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości