Opinia na temat zakup aparatury

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: kujus » 2020-03-21, 12:16

No i jest :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I jest piękna , Akas jak zwykle robota na poziomie mistrzowskim :1st póki co pierwsze próby dam znać jak skończę co to wyszło
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: arcii111 » 2020-03-22, 01:11

Pracowałem dziś w podobnej konfigóracji do odbioru OLM 5 półek ale sitowych dalej 40 cm sprężyn 20 zmywaków OLM. Nad OLM zasyp 25 cm sprężyn i głowica Thor 50 ml. Na strzał poszła surówka cukrówka. stabilizacja 30 minut odbiór przedgonu zrzuty co 20 minut po 100ml do 500ml. Termometr prowadzący 10 cm nad kolumną półkową ustalony na 76.50*C po odbiorze przedgonu. Odbiór płukanki z OLM 200 ml i dalej jazda. Po odebraniu ok 2 l biorę próbkę moc 3.2 kW tempo 40 ml moc 96%. Rozrabiam wypijam smak dość ziemisty charakterystyczny dla buraka. Wchodzi gładko ale jest bardziej wyczuwalny smak surowca niż z zasypowej, to jest negatywne przy buraku. Natomiast przy ziarnie to może być to czego szukam gładko wchodzący towar o posmaku surowca. Przerywam proces to nie to. Ile jest zmiennych by trafić towar do picia od razu z półkowej by jeszcze smakował.

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: kujus » 2020-03-22, 08:39

arcii111 pisze:
2020-03-22, 01:11
Wchodzi gładko ale jest bardziej wyczuwalny smak surowca niż z zasypowej, to jest negatywne przy buraku. Natomiast przy ziarnie to może być to czego szukam gładko wchodzący towar o posmaku surowca. Przerywam proces to nie to. Ile jest zmiennych by trafić towar do picia od razu z półkowej by jeszcze smakował.
Mam podobne odczucie co Ty, 5 półek które zastąpiły zasyp maja mniejszą zdolność oczyszczania, ale nie o to chodziło. Ma to robić tylko gatunkowe czy owoce czy zboże ( jak w końcu uporam się z wyspawaniem parnika do końca :? ) a z cukrówkami brać na siebie ciągły proces strippingu ale to jeszcze chwila aż wyspawają mi mały kociołek do wygotowywania nastawu tak on wygląda póki co luzem:
Obrazek
Bedzie miał pojemność około 5 litrów co powinno uruchomić to na 6 kW rozgrzewania w 5 minut , a reszta to się okaże czy te 5 półek dadzą rade wygotować alkohol, tu nawet się zastanowiłem czy zamiast podgrzewać nastaw w głowicy i dorabiać drugą chłodnice na to co przejdzie przez ufo, czy wykorzystać odpływający gorący wywar z kociołka i tam ogrzewać go wyżej niż w deflegmatorze i podawać go na półki już w temperaturze wrzenia?
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: kujus » 2020-03-29, 16:55

Dalsze postępy z aparatem ciągłym
Obrazek
Kociołek do wygotowywania wywaru
Obrazek
Wnętrze kociołka
Obrazek
Kolumna wygotowująca fi 81 mm docelowo będzie tam jeszcze półkowa i z góry tej kolumny para będzie szła do kolumny także wyszedł aparat dwukolumnowy.
No i czekamy dalej na elementy żeby to dokończyć i uzbroić :)
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: robert4you » 2020-06-29, 14:57

Teraz dopiero przeczytałem co ci Andrzej wykombinował.
To też da się ogarnąć, ale musiałbyś mi rozpisać jak na tym cudzie przebiega proces i jakich parametrów musi pilnować automatyka.


Robert

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

==================================================
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419

UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: kujus » 2020-06-30, 09:16

Automatyka miała by sterować kolumną w 2 trybach (oczywiście jak da się to ogarnąć w 1 skrzynce):
- Tryb 1 rektyfikacja periodyczna , miała by sterować elektrozaworem OLM na podstawie temperatury kega i bufora . Oprócz tego włączać i wyłączać pompę wody od obiegu chłodzącego, oraz sterować grzałkami. A jak wygotuje co ma wygotować to powyłączać sprzęt i chłodzenie.
- Tryb 2 odpęd surówki w trybie ciągłym, sterowanie elektrozaworem odbioru z głowicy na podstawie temperatury 10 półki ażeby kompensować wahania napływu zacieru oraz temperatury i ciśnienia pary grzejne, bez włączonych grzałek
Alarmy i wyłączanie grzałek po przekroczeniu parametrów krytycznych tyle z wymagań 8) A jak są jakieś inne ciekawe bajery typu sterowanie zdalne czy powiadomienia na telefon to tez by było miłe :D
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: robert4you » 2020-06-30, 20:59

Sterowanie zdalne przez telefon z dowolnego punktu na ziemi byle był Internet to standard oczywiście wszystkie alarmy również wyświetlane na telefonie.
Reszta potrzebnych funkcji też da się zrobić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

==================================================
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419

UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: kujus » 2020-07-04, 13:22

W takim razie czekam na swoją kolejkę i na sterownik 8)
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

zmorek
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2014-09-22, 11:25

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: zmorek » 2020-11-22, 18:08

Nie do końca rozumiem waszych dywagacji koledzy. Jestem co prawda nowicjuszem i moja wiedza jest czysto teoretyczna, ale z tego co mi wiadomo głównym przeznaczeniem kolumn półkowych jest uzyskiwanie produktów smakowych takich jak np. Whisky, do uzyskiwania czystego spirytusu służą raczej kolumny rektyfikacyjne. Tak więc wydaje się być całkiem normalne, że pomimo 10 półek kolega nie uzyskuje całkowicie czystego produktu. inwestowanie w kolumnę półkową żeby uzyskiwać czysty spirytus moim zdanie jest raczej chybione, ale może się mylę bo jestem nowicjuszem. :shock:

Drupi
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: Drupi » 2020-11-25, 19:07

Nie mam półkowej ale masz słuszne spostrzeżenia. :wink:

MASaKrA_Domingo
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2020-04-17, 19:05

Re: Opinia na temat zakup aparatury

Post autor: MASaKrA_Domingo » 2020-12-26, 10:04

arcii111 pisze:
2020-03-22, 01:11
Ile jest zmiennych by trafić towar do picia od razu z półkowej by jeszcze smakował.
Jeśli kolego kupiłeś półki, aby mieć alkohol od razu do picia, to niestety muszę Cię rozczarować. Z cukru odpada na pewno, że zboża tym bardziej. Oba te surowce potrzebują czasu. Owoce jak najbardziej nadają się do picia od razu, ale też warto dać im chwilę czasu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości