Witam wszystkich chciałbym się zapytać was o zdanie.na.temat tego sprzętu.
https://www.browin.pl/sklep/produkt/340 ... zewna-30-l
Nitro od browin znalazłem za 650zl. Szukam czegoś do destylacji cukrowki w małej kuchni( posiadam indukcję). Niestety nie posiadam warunków do pracy z aabratkiem. I szukam jakiejś w miarę sesownej alternatywy. Pytam o ten sprzęt bo nigdzie na necie. Nie mogę znaleźć opinii kogoś kto to użytkuję. Wysokość sprzętu to 155cm z garnkiem (który ma 38cm). Ewentualnie jeszcze myślałem o browin torpeda ale tam mamy zimne palce i odstojnik. Czytałem już trochę forum i mniej więcej znam opinie na temat takiego sprzętu, ale pomózcie wybrać coś. Możecie wklejać swoje propozycje. Budżet to max 800zl dzięki z góry
Nitro od browin
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nitro od browin
Tak z ciekawości, jakie warunki są przeszkodą w użytkowaniu Aabratka?
Re: Nitro od browin
Kupiłem podobny 50l garnek solo z przeznaczeniem do zacierania i szybko oddałem. Na łączeniu dna z korpusem były ślady korozji a samo dno było krzywe tak, że gar kiwał się na płycie ceramicznej. To go raczej dyskwalifikuje w zastosowaniu na indukcji.
Co do kolumny - to prosty pot-still więc można na nim destylować smakówki z owoców czy zboża. Odrobinę neutralniejsze destylaty uzyskać możesz zasypując kolumnę sprężynkami ale zawsze to będzie destylat o wyraźnych cechach surowca. W przypadku cukrówki to raczej nie jest porządane chyba, że zamierzasz produkować vintage-bimberek na wesela .
Większość pasjonatów naszego hobby stara się jednak uzyskać neutralny produkt z cukrowki a w tym pomaga rektyfikacja czyli raczej wysoka kolumna z wypełnieniem i głowicą aabratek, Thor albo ufo na zbiorniku z KEG z grzałkami.
Kol. @CK słusznie prowokuje Cię pytaniem. Masz dużo miejsca skoro chcesz to na kuchence stawiać. Postawisz 30l keg na podłodze i zyskujesz ponad 80 cm. Przy tym litrażu nie potrzebujesz dużej średnicy.
Poszukaj wśród producentów z tego lub sąsiedniego forum. Zrobią Ci sprzęt na wymiar byś wykorzystał optymalnie wysokość pomieszczenia, podzielą na elementy pozwalające wygodnie to przechowywać i pomogą zaplanować kolejne etapy rozwoju. Możesz np na start wybrać prostą kolumnę z odbiorem LM z głowicy i zostawić sobie miejsce na moduł OLM który dokupisz jak się wkręcisz na kolejny poziom wtajemniczenia.
Co do kolumny - to prosty pot-still więc można na nim destylować smakówki z owoców czy zboża. Odrobinę neutralniejsze destylaty uzyskać możesz zasypując kolumnę sprężynkami ale zawsze to będzie destylat o wyraźnych cechach surowca. W przypadku cukrówki to raczej nie jest porządane chyba, że zamierzasz produkować vintage-bimberek na wesela .
Większość pasjonatów naszego hobby stara się jednak uzyskać neutralny produkt z cukrowki a w tym pomaga rektyfikacja czyli raczej wysoka kolumna z wypełnieniem i głowicą aabratek, Thor albo ufo na zbiorniku z KEG z grzałkami.
Kol. @CK słusznie prowokuje Cię pytaniem. Masz dużo miejsca skoro chcesz to na kuchence stawiać. Postawisz 30l keg na podłodze i zyskujesz ponad 80 cm. Przy tym litrażu nie potrzebujesz dużej średnicy.
Poszukaj wśród producentów z tego lub sąsiedniego forum. Zrobią Ci sprzęt na wymiar byś wykorzystał optymalnie wysokość pomieszczenia, podzielą na elementy pozwalające wygodnie to przechowywać i pomogą zaplanować kolejne etapy rozwoju. Możesz np na start wybrać prostą kolumnę z odbiorem LM z głowicy i zostawić sobie miejsce na moduł OLM który dokupisz jak się wkręcisz na kolejny poziom wtajemniczenia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: krzychu666 i 33 gości