SKN i Indukcja
SKN i Indukcja
Jak w tytule, czy kuchenka indukcyjna może współpracować z sterownikiem SKN?
Chodzi o to żeby postawić gar z kolumną na takiej kuchence i podłączyć do sterownika.
Dodam że gar będzie przystosowany do grzania indukcją, oraz ciężar nic tej kuchence nie zrobi.
Chodzi tylko i wyłącznie o aspekt czy idzie to razem zestroić.
Proszę o wypowiedź ludzi mających jakąś wiedzę na ten temat.
Chodzi o to żeby postawić gar z kolumną na takiej kuchence i podłączyć do sterownika.
Dodam że gar będzie przystosowany do grzania indukcją, oraz ciężar nic tej kuchence nie zrobi.
Chodzi tylko i wyłącznie o aspekt czy idzie to razem zestroić.
Proszę o wypowiedź ludzi mających jakąś wiedzę na ten temat.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://alkoholeforum.pl
https://alkoholeforum.pl
Re: SKN i Indukcja
Ja zapytałbym producenta. To chyba będzie najbardziej wiarygodne źródło informacji.
Re: SKN i Indukcja
Dokładnie.
Ale i tak ciemno to widzę, "indukcja" znaczy przetwornica z 230/400V na napięcie i częstotliwość spirali grzewczej, raczej głupi pomysł zasilać to impulsowo (sterowanie grupowe jak mniemam w tym SKN, jeszcze gorzej byłoby z fazowym) albo "tylko" nie zadziała albo wręcz pójdzie z dymem. Co innego zwykła grzałka, która elektrycznie jest po prostu rezystorem i kształt / przebieg napięcia na niej nie robi wrażenia.
Ale i tak ciemno to widzę, "indukcja" znaczy przetwornica z 230/400V na napięcie i częstotliwość spirali grzewczej, raczej głupi pomysł zasilać to impulsowo (sterowanie grupowe jak mniemam w tym SKN, jeszcze gorzej byłoby z fazowym) albo "tylko" nie zadziała albo wręcz pójdzie z dymem. Co innego zwykła grzałka, która elektrycznie jest po prostu rezystorem i kształt / przebieg napięcia na niej nie robi wrażenia.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: SKN i Indukcja
Może są indukcje z płynną regulacją mocy i wtedy możnaby pokusić się na podpięcie sterownika
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: SKN i Indukcja
Regulacja to jeśli już to wbudowana fabrycznie w płytę, o ile jest. A nie dopinanie czegokolwiek z "zewnątrz". Przetwornica to elektronika o działaniu której NIC nie wiem (i się nie dowiemy) a nie zwykły rezystor.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: SKN i Indukcja
Cześć
Napiszcie jeszcze "coś" o materiale, z jakiego powinno być - choć dno - wykonane.
Napiszcie jeszcze "coś" o materiale, z jakiego powinno być - choć dno - wykonane.
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Re: SKN i Indukcja
Nie będzie działać.
Amen.
Musisz kupić zwykłą kuchenkę elektryczną bez żadnej elektroniki, taką z mechanicznym pokrętłem. Podłączasz pod sterownik, ustawiasz pokrętło na kuchence na max i działa.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Amen.
Musisz kupić zwykłą kuchenkę elektryczną bez żadnej elektroniki, taką z mechanicznym pokrętłem. Podłączasz pod sterownik, ustawiasz pokrętło na kuchence na max i działa.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
==================================================
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419
UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419
UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!
Re: SKN i Indukcja
Na poziomie znajomości tematu większości z nas skończy się najwyżej na zepsuciu czegoś i wywalonych pieniądzach. Być może serwisanci i zaawansowani elektronicy dadzą sobie radę z tematem a tak, jak przedmówca.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: SKN i Indukcja
Temat wart uwagi o tyle, że jego rozwinięcie, mogłoby rozwiązać kwestię rozproszenia mocy i wyeliminować groźbę przypalania wsadu.
Re: SKN i Indukcja
Temat bardzo interesujący
Z SKNem, to tego nie widzę, ale jeśli ktoś chciałby to zrobić bez zaawansowanego sterowania, to myślę, że mogłoby coś z tego wyjść. Moja płyta (niestety ceramiczna) ma 18 stopni regulacji, więc jeśli ktoś nie musi pracować tuż pod progiem zalania, to mogłoby wystarczyć. Konstrukcja płyty jest banalnie prosta, więc można byłoby podjąć wyzwanie zamontowania jednego pola pod niedużym kegiem - niedużym, ponieważ moce pojedynczych pól nie są zbyt duże.
Trzeba byłoby tylko nabyć drogą kupna płytę z rozbitym szkłem. Na olx jest np. taki Elektrolux, za całe 50 PLNów, który ma największe pole pole grzejne o mocy 2300 W, ale z funkcją Power 3700 W. To grzanie zwiększaną mocą może odbywać się tylko przez 10 min. Myślę, że taki 30 l keg z kolumną 50 mm byłby do obsłużenia takim polem
Z SKNem, to tego nie widzę, ale jeśli ktoś chciałby to zrobić bez zaawansowanego sterowania, to myślę, że mogłoby coś z tego wyjść. Moja płyta (niestety ceramiczna) ma 18 stopni regulacji, więc jeśli ktoś nie musi pracować tuż pod progiem zalania, to mogłoby wystarczyć. Konstrukcja płyty jest banalnie prosta, więc można byłoby podjąć wyzwanie zamontowania jednego pola pod niedużym kegiem - niedużym, ponieważ moce pojedynczych pól nie są zbyt duże.
Trzeba byłoby tylko nabyć drogą kupna płytę z rozbitym szkłem. Na olx jest np. taki Elektrolux, za całe 50 PLNów, który ma największe pole pole grzejne o mocy 2300 W, ale z funkcją Power 3700 W. To grzanie zwiększaną mocą może odbywać się tylko przez 10 min. Myślę, że taki 30 l keg z kolumną 50 mm byłby do obsłużenia takim polem
Re: SKN i Indukcja
Nie prościej (i taniej) po prostu wspawać mufę i wkręcić grzałkę z KO? Do fi 63 pasuje akurat 2 + 1.5kW (rozgrzanie / praca). Do cukrówek akurat a do gęstego (owocowe, zboża) to i tak lepszy (ale droższy) płaszcz olejowy by się przydał. No i zyskujemy na wysokości (sama kolumna może być dłuższa -> lepszy produkt).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: SKN i Indukcja
Niedawno, na czarnym forum, koledzy wypowiadali się na temat korzystniejszych wrażeń smakowych, z % uzyskanych z grzania za pomocą płaszcza.
Prawdopodobnie jest to skutek znacznego ograniczenia lub wyeliminowania przypalania substancji zawartych we wsadzie (cukier, drożdże i inne) w stosunku do grzania grzałkami elektrycznymi zamontowanymi wewnątrz KEG-a.
Prawdopodobnie jest to skutek znacznego ograniczenia lub wyeliminowania przypalania substancji zawartych we wsadzie (cukier, drożdże i inne) w stosunku do grzania grzałkami elektrycznymi zamontowanymi wewnątrz KEG-a.
Re: SKN i Indukcja
Hmm, jeśli masz odfermentowane do końca (ujemne Blg), sklarowane (ja daję cukrówce 10 dni przy drożdżach T3 i temperaturze startowej 25-30*C) to nie powinno nic takiego jak piszesz "pałętać" się po wsadzie. Dodam, że u mnie grzałki są nadal "lśniące". Płaszcz jest potrzebny do INNYCH niż cukrówka / glukozówka wsadów, "gęstych" jak to koledzy nazywają.
A problematyczny smak / aromat może mieć wiele przyczyn, w tym "sprzętowe" jak i leżące po stronie operatora. Jednak samych grzałek bym nie winił.
A problematyczny smak / aromat może mieć wiele przyczyn, w tym "sprzętowe" jak i leżące po stronie operatora. Jednak samych grzałek bym nie winił.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: SKN i Indukcja
Moim zdaniem jest to zasługa równiejszej temperatury w zbiorniku, gęste grzane grzałką o dużej gęstości mocy nie zapewni jednakowej temperatury w całym kotle (pomijając ryzyko przypalenia), przy grzałce będzie o kilka stopni wyższa, dlatego cały proces będziemy mieli do czynienia zarówno z przedgonami, jak i pogonami (te może zatrzymać kolumna z dobrym wypełnieniem pracująca z refluksem). Dobrym rozwiązaniem będzie płaszcz i mieszadło użyte razem.kacper59 pisze: ↑2020-03-03, 22:05Niedawno, na czarnym forum, koledzy wypowiadali się na temat korzystniejszych wrażeń smakowych, z % uzyskanych z grzania za pomocą płaszcza.
Prawdopodobnie jest to skutek znacznego ograniczenia lub wyeliminowania przypalania substancji zawartych we wsadzie (cukier, drożdże i inne) w stosunku do grzania grzałkami elektrycznymi zamontowanymi wewnątrz KEG-a.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Re: SKN i Indukcja
To są teorie wyssane z palca i to grubego. Nowicjusze powinni omijać takie teorie szerokim łukiem żeby nie robić sobie wody z mózgu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
==================================================
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419
UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419
UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości