Aparatura do destylacji ciągłej

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
footman
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2006-01-25, 22:53
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: footman » 2008-03-02, 11:30

@ bnp
należy dobrać chłodnicę tak aby tylko część oparów się skropliła, odbieramy nasz właściwy destylat ok. 95 % skroplonej pary a nie skroploną część pary kierujemy do drugiej chłodnicy(przedgony)
Wiesz coś więcej na temat tego rozwiązania? Skąd wiadomo, że 95% to właściwy destylat i jak to mierzyć?
Zależy mi na opracowaniu takiej aparatury, która będzie dostarczać produkt zdatny do bezpośredniego spożycia, tak jak w tradycyjnych rozwiązaniach. Oczywiście mówimy o naszej mikro skali.

bnp

Post autor: bnp » 2008-03-02, 19:22

@footman
Z taką głowicą nie będzie kłopotu, jako przykład podam moją starą głowicą(zbudowana z rury miedzianej 22mm w płaszczu wodnym) z małą modyfikacją.
Pary z kolumny 3 trafiają do chłodnicy zwrotnej 1 gdzie ulegają skropleniu w ok. 95%, reszta nie skroplonej pary (przedgony) trafia do chłodnicy 2. Ilość skroplonego destylatu regulujemy napływem wody 4,5.Właściwy rektyfikat odbieramy w punkcie 6. Taką głowicą można łatwo regulować refluks. Można także zastosować modyfikację głowicy NS lub AAbratka . Wartośc 95% jest przypuszczalna, trzeba będzie sprawdzić to eksperymentalnie i ustalać tą wartość dla każdego zacieru (różna ilość przegonów)
Załączniki
gł.JPG

Awatar użytkownika
footman
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2006-01-25, 22:53
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: footman » 2008-03-02, 22:11

@ bnp

No tak, to mógłby być jakiś pomysł. Oddzielałeś już przedgony w ten sposób czy to na razie tylko idea?
Jeżeli założyć, że przedgony to wszystkie frakcje skraplające się poniżej np. 77°C, to można by je separować na podstawie pomiaru temperatury na wyjściu pierwszego skraplacza. Tylko pozostaje pytanie ile - mimo wszystko - w tym pierwszym skraplaczu wytrąci się również przedgonów.
Rozważam też drugą możliwość, aby pozbyć się przedgonów jeszcze przed wejściem surówki do kolumny. Myślałem o czymś w rodzaju parownika podgrzewanego temperaturą surówki wyczerpanej do takiej temperatury aby pary surówki koscylowały wokół 77°C i aby je wszystkie zbierać stamtąd skraplając w osobnym skraplaczu.

Marecki
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-27, 23:26

Post autor: Marecki » 2008-03-03, 21:39

Kolega na samym początku tematu spytał jak przy ciągłej rektyfikacji określić zapotrzebowanie na ciepło dostarczane do kotła i odprowadzane w deflegmatorze. Jeżeli nie masz specjalistycznych programów najłatwiej jest to zrobi przy użyciu wykresu entalpowego etanol-woda. Jeżeli chcesz wiedzieć jak to zrobić dokładnie dla twojego aparatu to zajrzyj do książek: "Inżynieria Chemiczna" Ciborowskiego lub "Destylacja i Rektyfikacja w Przemyśle Chemicznym" Zakrzewskiego
Załączniki
ix_h2o_etanol.gif
Wykres Entalpowy Woda-Etanol
(53.23 KiB) Pobrany 126 razy

mgrinzkisiel
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-10-29, 11:49

Post autor: mgrinzkisiel » 2008-03-03, 23:25

ba,żeby panie inż marecki to w książce było napisane ile trza zaworek podkręcić :wink: wszystko można obliczyć. resztę weryfikuje życie... i to się nazywa sprawność :D :wink: chyba jesteśmy z tego samego miejsca :wink: też chciałem obliczać wszystko na początku. i też u pani P obliczałem,ba, wyprowadzałem wzory na ilość ciepła dostarczonego do kotła i odebranego w deflegmatorze częściowo/całkowicie skraplającym :wink:

swoją drogą, możesz podać źródło, bo nic nie widać ? :wink: bo szukam danych równowagowych i entalpowych etanol-woda i jakoś ni ma :(

bnp

Post autor: bnp » 2008-03-04, 01:40

@footman
"Oddzielałeś już przedgony w ten sposób czy to na razie tylko idea? "

Nie, ale obserwując swoją głowicę oraz analizując podstawy rektyfikacji pomysł zadziała na 99,9%

"Jeżeli założyć, że przedgony to wszystkie frakcje skraplające się poniżej np. 77°C, to można by je separować na podstawie pomiaru temperatury na wyjściu pierwszego skraplacza."

Dokładnie tak .


"Tylko pozostaje pytanie ile - mimo wszystko - w tym pierwszym skraplaczu wytrąci się również przedgonów. "

Nic się nie "wytrąci", przedgony przejdą do drugiej chłodnicy przy odpowiedniej temperaturze.


"Myślałem o czymś w rodzaju parownika podgrzewanego temperaturą surówki"

To chyba nie jest najlepszy pomysł.

pozdrawiam- bnp

Marecki
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-27, 23:26

Post autor: Marecki » 2008-03-06, 01:41

mgrinzkisiel wykres jest z tablic, które przypadkiem mam na kompie w pdf. podaj meila to ci prześle.

Awatar użytkownika
Grzesiek24
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2008-02-16, 17:23

Post autor: Grzesiek24 » 2008-03-09, 15:33

a czy ktoś zastanawiał się nad zastosowaniem GŁOWICY TERMOSTATYCZNEJ jako regulacji refluksu wewnętrznego na zimnych palcach, można wymontować czujnik i umieścić na szczycie głowicy
Chyba wiadomo jak działa taki zawór
Załączniki
323473184.jpg
323473184.jpg (10.32 KiB) Przejrzano 2118 razy

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2008-03-09, 16:06

Grzesiek24 pisze:... GŁOWICY TERMOSTATYCZNEJ jako regulacji refluksu wewnętrznego na zimnych palcach...
Niestety taka głowica działa odwrotnie do naszych potrzeb.
Gdy temperatura rośnie ona zmniejsza przepływ :cry:

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2008-03-09, 16:09

Chyba wiadomo jak działa taki zawór
Tak, wiadomo.
Temat był poruszany. Zawór ten działa dokładnie odwrotnie niż byśmy chcieli.
Im bardziej gorąca woda przepływa, tym bardziej zmniejsza przepływ.
Nas interesuje, aby wraz ze wzrostem temp. wody przepływającej coraz bardziej się otwierał.

Kolega Inżynier opisywał ten temat z wykorzystaniem zaworu trójdrogowego mieszającego.
Wylot wody z głowicy podawał na wlot zimnej w zaworze mieszającym.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
Grzesiek24
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2008-02-16, 17:23

Post autor: Grzesiek24 » 2008-03-09, 18:16

ale to tylko kwestia przekalibrowania termometru aby załączał na chlodzenie po prostu odwrócenie zegara pomiarowego

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2008-03-09, 18:18

Grzesiek24 pisze:...po prostu odwrócenie zegara pomiarowego
Napisz coś więcej, bo zagadnienie arcyciekawe.

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
Grzesiek24
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2008-02-16, 17:23

Post autor: Grzesiek24 » 2008-03-09, 18:24

nie rozbierałem nigdy jeszcze takiego zaworu pewnie siedzi w nim jakiś mikrokontroler który można przeprogramować
albo prościej przełożyć przewody na silniczku zamieniając - z + i zasada działania się zmieni :idea:

koszt takiej głowicy to około 100zł + - 20 zł w zależności od producenta

Awatar użytkownika
v.s.o.p.
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2006-02-11, 18:45
Kontaktowanie:

Post autor: v.s.o.p. » 2008-03-12, 21:22

Amerykanie (Robert Warren) testowali podobny patent i najbardziej pasował im ten zawór https://hvaproducts.com/secure/Products ... 125690.PDF właśnie przymierzamy się do zakupu i sprawdzenia.
Warunkiem jest reflux wew. mający możliwość skroplenia prawie całości par z powrotem do kolumny i przez to oddający całą kontrolę zaworowi. Czujkę umieszcza się w czubie kolumny i skaluje do np 78C (obok termometru). Warto też pomyśleć o obejściu ręcznym jakby się zawór zważył :)
Lutek
V.S.O.P.
www.vsop.com.pl
http://vsop.blox.pl
Gdy dłużej nie odpowiadam pisz bezpośrednio na info@vsop.com.pl

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-15, 23:29

znalazłem coś ciekawego.
http://homedistiller.org/cont.htm
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 107 gości