Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Błędem jest sterownie do jakiejś temperatury. Sterujesz do ustalenia smaku, a dopiero jak go ustalisz to sprawdzasz temperature i się jej trzymasz. I każdego dnia ona będzie inna (cisnienie). Porównywanie procesów po temperaturach nie ma sensu, bo dwa takie same sprzęty w dwóch rożnych miejscach polski będą dawały inne temperatury tego samego dnia. A do tego dochodzi jeszcze kwestia rożnych zacierów i tego co czuje operator. A przy covidzie to może i nic nie czuć Jak śliwka leci dobra przy dajmy na to 65 stopniach, to trzymasz sobie reżim wody tak żeby nie przekroczyć jej o kilka stopni. Jak żytko leci dobre w 80, to tak samo. Jak się uprzesz żeby codziennie było 72 na górze bez refleksji jak smakuje i pachnie to droga donikąd.
Rozłącz obiegi wody. Trójnik na odejściu i regulacja zaworami sprawują, że różnica ciśnień rozreguluje przepływ przez chłodnicę o mniejszym przepływie, a to w tej konstrukcji będzie szczytowa. Wejścia mogą być razem, odejścia nie mogą, bo regulację szlag trafia. Rzuć oba węże do zlewu.
Rozłącz obiegi wody. Trójnik na odejściu i regulacja zaworami sprawują, że różnica ciśnień rozreguluje przepływ przez chłodnicę o mniejszym przepływie, a to w tej konstrukcji będzie szczytowa. Wejścia mogą być razem, odejścia nie mogą, bo regulację szlag trafia. Rzuć oba węże do zlewu.
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4
Tak - mam tam wodomierz cyfrowy z Ali (koszt około 80,- zł), jest w miarę precyzyjny - próg rozruchu na poziomie 1,2-1,5 l/min, ten wodomierz mierzy też chwilowy przepływ, ale skokowo co 1,5 l/min. Mierzę nim głównie ilość wody do zacierania - przycisk restart , odkrecam zawór czerpalny i leje wężem bezpośrednio do kotła bez zabawy w miarki itp.Marchelli pisze:
Krwi
Mozesz zrobic lepsze zdjecie tej instalacji z woda, tam jakis wodomierz jest czy cos, a bardzo nie wyrazne zdjecie jest.
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4
Marchelli możesz opisać i wrzucić więcej fotek sterowania i termometrów?Marchelli pisze:Caliem obrze dziala, chociaz to nie to co docelowo chcialbym miec, dzialac dziala, ale minusem jest brak wifi i wolalbym sterowanie moca grzalki przez ssr, a nie sterowanie grupowecaly czas szukam cos innego, i jak narazie jedyne lepsze co znalazlem te sterownik od Roberta
Wysłane z mojego SGP712 przy użyciu Tapatalka
Może widziałeś gdzieś jakiś nowszy sterowanik godny polecenia? (pisałeś że szukasz lepszego). W. U mnie porty na termometry są z gwintem, założę do tego port termometru?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Pokaz jak wyglada ten port termo.
Dostalem wczoraj sterownik od Roberta, sterowa ie grupowe, na ssr, wszystkie 3 grzalki, po wifi, troche wymaga zmian kosmetycznych ale zapowiada sie lux.
Rozgrzewanie kolumny moNa wlaczyc lezac w lozku, pozniej jak juz temp na gorze dojdzie do 70° moge wlaczyc wode na shotgun, i robic stabilizacje. Zauwazylem tez bardzo wazna rzecz, podczas stabilizacji nie robie tego na raz, objetosc cieczy na najwyZszej polce jest za mala niz wszystkie przedgony, wiec robie co 15min zrzut, tak jak przy aabratkach, to znaczy w moim przypadku zamykam wode, i czekam az sie papuga napelni, to jest jakies 100ml, i znowu wlaczam wode na kolejne 15m, i tak 3 razy, jest mega roznica, za drugim razem jest taki zapach ze ciezko usta, a po odebraniu przedgonow nie czuc ze to jest alko, tylko to Z czego byl wsad
Dostalem wczoraj sterownik od Roberta, sterowa ie grupowe, na ssr, wszystkie 3 grzalki, po wifi, troche wymaga zmian kosmetycznych ale zapowiada sie lux.
Rozgrzewanie kolumny moNa wlaczyc lezac w lozku, pozniej jak juz temp na gorze dojdzie do 70° moge wlaczyc wode na shotgun, i robic stabilizacje. Zauwazylem tez bardzo wazna rzecz, podczas stabilizacji nie robie tego na raz, objetosc cieczy na najwyZszej polce jest za mala niz wszystkie przedgony, wiec robie co 15min zrzut, tak jak przy aabratkach, to znaczy w moim przypadku zamykam wode, i czekam az sie papuga napelni, to jest jakies 100ml, i znowu wlaczam wode na kolejne 15m, i tak 3 razy, jest mega roznica, za drugim razem jest taki zapach ze ciezko usta, a po odebraniu przedgonow nie czuc ze to jest alko, tylko to Z czego byl wsad
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
W kegu to samo, gwint 1/2 cala.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Aha czyli ten standard, nypel wlutowali i po zabawie, albo na to nakrecic trzeba by mufe 1/2 cala i do mufy sonde wkrecic, albo wylutowac to i wlutowac od razu mufe, ale latwiej mufa nierdzewa, i pozniej taka obudowa z ali. Wtedy mozna dowolna sonde wsadzic
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Wolałbym nakręcić mufę. Nie mam warunków do lutowania. A możesz coś więcej o tym sterowniku powiedzieć? Ile portów temperatury masz? Szczyt i keg czy coś więcej?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
W boleckim mam 3 sondy, keg, wyjscie wody z shotguna i na szczycie kolumny, w nowym jest 4 sonda, tak po prostu, nie wiem gdzie ja dam, moze po prostu temp otoczenia, albo wody wejsciowej. Ogolnie najwazniejszym termo dla mnie jest wyjscie wody z shotgun, to od tej temp zalezy jak duzo smaku przechodzi dalej, i jak silny jest reflux. Temp na kegu to wiadomo kiedy konczyc, a temp na szczycie to tylko tak informacyjnje, ona i tak sie bardzo wacha, w zaleznosci od cisnienia atmosferycznego, lub temp nizej, czyli wody w shotgunie
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Możesz dać namiar na ten nowy sterownik? Bardzo mnie zaciekawił. I w sumie rozwiązał by problem. Bo ten sterownik z zestawu dm typ nie na moje nerwy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Na fb Robert ma swoja strone, w miare sprawnie odpisuje
https://www.facebook.com/MoonshinerRGAP/
Z takim termometrem i funkcja wifi duzo latwiej jest, faktem jest ze przy kolumnie polkowej nie da sie calkiem zautomatyzowac procesu, ale przynajmniej wlaczanie grzania, rano lezac jeszcze w lozku duzo ulatwia
Wysłane z mojego SGP712 przy użyciu Tapatalka
https://www.facebook.com/MoonshinerRGAP/
Z takim termometrem i funkcja wifi duzo latwiej jest, faktem jest ze przy kolumnie polkowej nie da sie calkiem zautomatyzowac procesu, ale przynajmniej wlaczanie grzania, rano lezac jeszcze w lozku duzo ulatwia
Wysłane z mojego SGP712 przy użyciu Tapatalka
Re: Mój przebieg procesu na kolumnie półkowej 4" by Zibo27
Dzięki, kiedyś z nim rozmawiałem ale jeszcze dopracowywał projekt.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 79 gości