Strona 2 z 2

Re: Druga destylacja, a osad z twardej wody

: 2021-05-07, 15:24
autor: pucha
Czyli Panowie, wracając do mojego pytania, do drugiej destylacji na kolumnie typu Aabratek bez obaw mogę dolewać "kranówy" do rozcieńczenia, byle do finalnego produktu dodać dobrej wody i nie zmieni to smaku na jakiś metaliczny od minerałów?

Re: Druga destylacja, a osad z twardej wody

: 2021-05-07, 16:36
autor: magas
Jeśli kranówka jest pijalna to nie widzę przeciwskazań, te wszystkie bajki co na grupach ludzie piszą że posmaki metaliczne, siarkowodoru itd są przez minerały w wodzie którą dolałeś przed destylacją dotyczą zawsze nowego, albo prawie nowego sprzętu lub wypełnienia. Ludzie myślą że to przeszło bo lepiej fermentują, lepszą wodę, czy drożdże dali, a to sprzęt się czyści, wyczyścił, dużo zależy od producenta sprzętu jak go przygotował w ostatniej fazie.