Po pierwsze radzę zagotować wodę w zbiorniku i "przesunąć" odcięcie zasilania (albo wyłączyć), by woda mogła się swobodnie zagotować. Sprawdzić temperaturę na termometrze i potem wpisać około 0,5 stopnia mniej podczas pracy na nastawach. Chodzi o to że wiele wskazań jest zakłamanych - jeśli nie ze względu na zmianę ciśnienia w zbiorniku, to z powodu oporów na przewodach/złączach bądź po prostu jest to wina sondy/termometru
Po drugie 20% alkoholu to ja nie mam nawet w "surowym" nastawie - czym to mierzysz?
"Spławik" ani refraktometr nie da wiarygodnych wyników podczas pracy, gdyż obie te metody zakładają to, że mierzysz zawartość alkoholu w roztworze z wodą (a w nastawach są inne "zanieczyszczenia", które podczas pracy "zagęszczają" się w zbiorniku - alkoholu (i wody) ubywa, a zanieczyszczenia pozostają. Po drugie badanie alkoholu powinno być w ściśle określonej temperaturze (cieczy badanej), więc tu też mógł wkraść się błąd i to nawet spory, jeśli zmierzyłeś gorącą ciecz.
Podsumowując - wraz ze wzrostem temperatury w zbiorniku(informujące nas pośrednio o tym, ile alkoholu zostało we wsadzie) rośnie także czas i koszty stałe (prąd i woda). To od Ciebie zależy gdzie stawiasz granicę "opłacalności" - bo alkohol leci coraz wolniej, ale koszty na godzinę wcale nie spadają. Ja generalnie kończę około 0,5stopnia przed wrzeniem wody - chyba że mam czas non stop pilnować sprzęt i nie spuszczać go z oka, to ciągnę aż się cały wsad gotuje i dopiero po spadku tempa w okolicy do 0,1L/h wyłączam sprzęt.
Kolumna aabratek z buforem.
Re: Kolumna aabratek z buforem.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Kolumna aabratek z buforem.
Cześć
Jeżeli jest to sterownik , jak to kol. określa "bolecki" to pewnie pomiar jest na DS-ach i wtedy nie ma mowy o oporach na przewodach czy to złączach. Natomiast zawyżony pomiar %-ści mógł się zdarzyć - sterownik wyłączył całość na skutek błędnego pomiaru temp. w kegu i "spadł był" nie odebrany spirytus z kolumny do niego. Tak czy siak należy przeprowadzić porządną kalibrację czujników.
Jeżeli jest to sterownik , jak to kol. określa "bolecki" to pewnie pomiar jest na DS-ach i wtedy nie ma mowy o oporach na przewodach czy to złączach. Natomiast zawyżony pomiar %-ści mógł się zdarzyć - sterownik wyłączył całość na skutek błędnego pomiaru temp. w kegu i "spadł był" nie odebrany spirytus z kolumny do niego. Tak czy siak należy przeprowadzić porządną kalibrację czujników.
Re: Kolumna aabratek z buforem.
Ciecz z bufora wygotowuje się na końcu, kiedy kocioł produkuje już tylko parę wodną. Jak masz odcięcie na 100 stopni, to po logicznym jest, że część zostanie w buforze. Usuń automatyczne wyłączanie albo przesuń o np. stopień w górę.
Re: Kolumna aabratek z buforem.
shino -takiego posta wsadź sobie w dupę. Panowie nie otwierajcie tych linków. Ja przed otwarciem zapytałem znajomego "wujka" i nie dałem się na nie złapać!!
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Kolumna aabratek z buforem.
Nie ma już kolegi shino wśród naszych...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości