wtrące co nie co
termometry - te do mięsa, kuchenne mają rurkę zaślepioną tzw bagnet pomiarowy w której element pomiaru temperatury jest 1-2 cm od ostrza dlatego ważne jest włożenie go dość głęboko do kolumny.
ja rozebrałem taki termometr i skróciłem rurkę - teraz pomiar mam prawie przy samym czubku.
http://www.biowin.com.pl/?bio=2&lang=po ... c56c0135fb
Teoria mówi o tem 78ct C ale ja na szczycie kolumny przy równej pracy mam 76 st C.
Problem z temperaturą
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
od zawartości alkoholu zależy temperatura wrzenia zacieru, zakładając ustabilizowaną/prawidłową pracę kolumny - temperatura powinna wachać się w granicach temperatury wrzenia etanolu (czyli 78,3°C)
po starcie, zanim dojdzie do stabilizacji temperatura jest wyższa, póżniej się stabilizuje własnie do poziomu ok 73°, kiedy proces dobiega końca temperatura gwałtownie wzrasta, co świadczy o wyczerpaniu etanolu
wyższe temperatury świadczą o duzej zawartości pary wodnej
po starcie, zanim dojdzie do stabilizacji temperatura jest wyższa, póżniej się stabilizuje własnie do poziomu ok 73°, kiedy proces dobiega końca temperatura gwałtownie wzrasta, co świadczy o wyczerpaniu etanolu
wyższe temperatury świadczą o duzej zawartości pary wodnej
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 22 gości