Z Aabratka nie wychodzi spirytus
Z Aabratka nie wychodzi spirytus
Wszystko zgodnie z instrukcją, temperatura 77,5 na górze a wychodzi z zapachem
Co robie nie tak?
Co robie nie tak?
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Cześć
Nie Czytasz podstaw o zasadach poprawnie prowadzonego procesu. Wg załączonej do sprzętu instrukcji tego nie da się zrobić. Instrukcje pisze się tak aby sprzedać aparaturę. Piszą 96,5% ale o zanieczyszczeniach (jak ich nie odbierać) - ni chu-chu!
Nie Czytasz podstaw o zasadach poprawnie prowadzonego procesu. Wg załączonej do sprzętu instrukcji tego nie da się zrobić. Instrukcje pisze się tak aby sprzedać aparaturę. Piszą 96,5% ale o zanieczyszczeniach (jak ich nie odbierać) - ni chu-chu!
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Szukałem na forum i wg mnie wszyscy robia jak w instrukcji. A mnie nie wychodzi. Na początku chyba był tylko lekki zapach owoców ale później coraz bardziej bimbrowy.
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
A jakie kolega zastosował proporcje - ile litrów wody na 1kg cukru , czy miedź w kolumnie wytrawiona .... , jak długo stabilizacja i odbiór przedgonu , jak duży zbiornik do gotowania ?
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
To skoro to nie jest forum na którym sie pyta i uzyskuje pomoc to zróbcie stronę statyczną z FAQ i zamknijcie forum
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Cześć
Tak mi się wydaje kolego, że na forum nie tylko zadaje się pytania, ale także odbywają się TWÓRCZE dyskusje! Po co zaraz zamykać forum? Nie lepiej by było zwrócić się do wytwórcy sprzętu, że nie spełnia wymogów zapewnianych instrukcją. Proces rektyfikacji, to nie to samo co rower czy inny sprzęt AGD, do którego wystarcza prosta instrukcja. Tu trzeba liznąć choć "troszkę" teorii, na czym to wszystko polega!!! Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę na jakie pole minowe wstąpiłeś - to w kontekście jakości rektyfikatu - bo ilość, to mały "pikuś". Poddajesz rektyfikacji nastaw, który w swej objętości posiada kilkadziesiąt związków chemicznych i to z różnymi temperaturami parowania. Jednym z nich jest etanol, który chcesz odseparować i odebrać. Niestety on ma temp. parowania zawartą w środkowej strefie pełnego spektrum. I co najgorsze w tej całej zabawie może wchodzić w reakcje azeotropowe z innymi alkoholami właśnie! To jest cały problem, którego dotyczy Twoje pytanie. Odpowiedź na nie jest na stronach Forum!!!!!!!!!!!!
Tak mi się wydaje kolego, że na forum nie tylko zadaje się pytania, ale także odbywają się TWÓRCZE dyskusje! Po co zaraz zamykać forum? Nie lepiej by było zwrócić się do wytwórcy sprzętu, że nie spełnia wymogów zapewnianych instrukcją. Proces rektyfikacji, to nie to samo co rower czy inny sprzęt AGD, do którego wystarcza prosta instrukcja. Tu trzeba liznąć choć "troszkę" teorii, na czym to wszystko polega!!! Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę na jakie pole minowe wstąpiłeś - to w kontekście jakości rektyfikatu - bo ilość, to mały "pikuś". Poddajesz rektyfikacji nastaw, który w swej objętości posiada kilkadziesiąt związków chemicznych i to z różnymi temperaturami parowania. Jednym z nich jest etanol, który chcesz odseparować i odebrać. Niestety on ma temp. parowania zawartą w środkowej strefie pełnego spektrum. I co najgorsze w tej całej zabawie może wchodzić w reakcje azeotropowe z innymi alkoholami właśnie! To jest cały problem, którego dotyczy Twoje pytanie. Odpowiedź na nie jest na stronach Forum!!!!!!!!!!!!
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Nie....
Nie wchodzi w reakcję... tworzy mieszaniny azeotropowe głównie z wodą... wątpię czy może je tworzyć z innymi alkoholami. Ogólnie wątpię żeby w kolumnie zasilanej parami wrzącego nastawu mógł powstać jakikolwiek inny azeotrop inny niż etanol-woda. Na moje oko gdyby doszło do powstania azeotropu innego niż woda-etanol to jesteśmy w głębokiej dupie.
Natomiast prawdą jest że, jest bardzo trudno oddzielić śladowe zanieczyszczenia jakie powstają podczas fermentacji. Z różnych powodów, np. z powodu zmiennej lotności niektórych substancji w zależności od mocy.
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Wszyscy chwalą aabratka od lat że robi spirytus. Zanim zadałem pytania sporo czytałem i nie należy mnie oceniać bo ilości postów
Chciałem się dowiedzieć co robię źle skoro sprzęt dobry a nie wychodzi.
Jest dużo opisów ale myślałem że nie trzeba robić doktoratu z chemii tylko sa jakieś zasady których należy się trzymać. Wg mnie robię zgodnie z instrukcją, leci kropelkami wg opisów na forum.
Chciałem się dowiedzieć co robię źle skoro sprzęt dobry a nie wychodzi.
Jest dużo opisów ale myślałem że nie trzeba robić doktoratu z chemii tylko sa jakieś zasady których należy się trzymać. Wg mnie robię zgodnie z instrukcją, leci kropelkami wg opisów na forum.
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Rzeczywiście tworzy, nie reaguje. Użyłem niewłaściwego słowa.
A z czym etanol może tworzyć azeotrop można prześledzić tutaj - https://upwikipl.top/wiki/Azeotrope_tables
I chyba jesteśmy w głębokiej czarnej dupie!
Na samym początku mojej bytności na Forum było publikowane opracowanie p. Jaroszyńskiego i ............ dotyczące teorii rektyfikacji. W opracowaniu tym były zamieszczone tabele, w których etanol tworzył azeotropy nawet trójskładnikowe z innymi alkoholami mogącymi być w nastawach. Były też na forum publikacje kolegów dotyczące wyników badań chromatograficznych próbek w których te zanieczyszczenia występowały.
A z czym etanol może tworzyć azeotrop można prześledzić tutaj - https://upwikipl.top/wiki/Azeotrope_tables
I chyba jesteśmy w głębokiej czarnej dupie!
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Dokładnie. Azeotropów jak mrówków. Taki np azeotrop potrójny benzen-woda-etanol służy do destylacji spirytusu bezwodnego. Tzn prawie bezwodnego, bo otrzymanie bezwodnego jest bardzo trudne, czy właściwie wręcz niemożliwe. To tylko jeden z przykładów. Nie ma co ciągnąć więcej tego kota. Autor nie rozumie co robi, a w takich warunkach ciężko pomóc. Gdyby chociaż opisał co robi, w jakiej kolejności, co się faktycznie dzieje… No ale najlepiej napisać „nie chcecie mi pomóc”…
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Poszukaj na forum temat jak prowadzę swój proces
to co na ciemno wpisz lupkę i czytaj najstarsze posty, bo instrukcję piszą najczęściej producenci, co sami do końca nie rozumieją procesu.
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
i
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=20619
To jest Twoja zawartość, z niej wnioskuję że jesteś totalnym laikiem i do tego leniem.
Nie potrafisz merytorycznie zadać pytania, nie pokazałeś (opisałeś) sprzętu, nie wkleiłeś instrukcji ani jego producenta.
Nie czytasz linkowanych tematów gdzie masz podane odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Więc czego oczekujesz
Może pora zmienić forum, proponuję jakieś wróżbiarskie.
czytam nie pytam
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Zrobienie porządnego spirytusu na aabratku jest tak proste i proces jest tak powtarzalny, że trzeba się postarać, żeby go zepsuć.
Skoro Tobie nie wychodzi, to znaczy że nic nie wiesz na ten temat. Pokazują to zresztą Twoje pytania.
I zamiast poczytać, a wszystko jest opisane, zadajesz pytania i masz pretensje, że nikomu nie chce się kolejny raz opisywać to samo.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Skoro Tobie nie wychodzi, to znaczy że nic nie wiesz na ten temat. Pokazują to zresztą Twoje pytania.
I zamiast poczytać, a wszystko jest opisane, zadajesz pytania i masz pretensje, że nikomu nie chce się kolejny raz opisywać to samo.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: z aabratka nie wychodzi spirytus
Ale uwzględniasz fakt, że tych substancji mogących tworzyć azeotrop jest zdecydowanie za mało żeby możliwe było utworzenie takiego azeotropu czy zwyczajnie przeczytałeś że te substancje tworzą azeotrop i przyjąłeś to za pewnik?maria-n pisze: ↑2022-10-04, 16:56A z czym etanol może tworzyć azeotrop można prześledzić tutaj - https://upwikipl.top/wiki/Azeotrope_tables
I chyba jesteśmy w głębokiej czarnej dupie!
Na moje oko mamy trochę za mało tego syfu za mało żeby obawiać się wystąpienia azeotropu... A mi się udało znaleźć pewną publikację naukową gdzie jest podany skład zacieru po fermentacji... No i teraz wytłumacz jak osiągnąć azeotrop składający się z 69.2% octanu-etylu i 30,8% etanolu z tych naszych zacierów i nastawów - skoro w badanym zacierze było tego 12g na hl czystego etanolu?
Na moje oko bardziej upierdliwe jest to że niektóre substancje mają zmienny współczynnik lotności w zależności od % etanolu Szczególnie upierdliwe są te, co to ich współczynnik spada poniżej jedynki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości