Destylacja zacieru z kukurydzy
Destylacja zacieru z kukurydzy
Witam. Jak przeprowadzić proces destylacji zacieru z kukurydzy. Chcę uzyskać coś w stylu "Jim beam"
Mam kolumnę dzieloną: 30cm sprężynek miedzianych, 100cm druciaki z nierdzewki, 20cm szklany wziernik i na koniec głowica aabratek. Średnica kolumny to 60,3mm. Chodzi mi o wysokość kolumny i jej wypełnienie.
Mam kolumnę dzieloną: 30cm sprężynek miedzianych, 100cm druciaki z nierdzewki, 20cm szklany wziernik i na koniec głowica aabratek. Średnica kolumny to 60,3mm. Chodzi mi o wysokość kolumny i jej wypełnienie.
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Płaszcz masz? Czy cedzisz/wysładzasz zacier?
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Nie mam płaszcza i zacier będzie klarowny
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
No to klasycznie, zrób odpęd, ale porządnie, do zera. Na pustej rurze. A w drugiej destylacji z wypełnieniem. Odbierz przedgon w buteleczki, na otwartym zaworku, potem serce. Jak % destylatu spadnie do ok 55 możesz delikatnie przykręcać zaworek, byle leciało w okolicy 60-80%. I tak do 98 stopni w kegu. Resztę odbierz i dodasz z przedgonem do kolejnej destylacji. Tzn tak ja bym zrobił pod siebie Zaglądnij do faq tam masz różne podejścia.
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Jak robiłeś zacier, pytam z ciekawości czytając, że klarowny.
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Zacierałem według przepisu, potem fermentacja, przecedziłem przez nowa ścierkę i na koniec środek do klarowania
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Na whisky nie ma potrzeby klarować…
Re: Destylacja zacieru z kukurydzy
Muszę ze względu na grzałki
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 66 gości