Aabratek i gruszka

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
damian12113
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2022-12-18, 10:38

Aabratek i gruszka

Post autor: damian12113 » 2022-12-18, 15:27

Witam. Jestem nowy na forum i dopiero rozpoczynam tworzenie smacznych trunków. Proszę o pomoc. Kolumna aabratek i nastaw z gruszek. Z całego kega uzyskuje około 1L substancji około 95%. Następnie temperatura kega i kolumny się zwiększa i z rureczki kapie mętny śmierdzący płyn. To możliwe, że z takiej ilości nastawu uzyskałem tylko 1L 95-cio % płynnego szczęścia?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Aabratek i gruszka

Post autor: czytam » 2022-12-19, 12:42

Nie wiadomo, jakiej wielkości keg i dlaczego przeprowadzałeś rektyfikację zamiast odpędu. Także niewiele informacji o nastawie - ilosć owoców, wody i cukru. Ale do brzegu. Zakładając, że to był nastaw tylko z gruszek:
30kg gruszek o zawartości cukru 10% daje około 3kg cukru, czyli około 1,8l czystego alkoholu. Zakładając, że stabilizowałeś, odbierałeś przedgon i co nieco zostało jeszcze w kotle, uzysk około jednego litra jest prawdopodobny.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Aabratek i gruszka

Post autor: Twonk » 2022-12-23, 08:21

Jeśli nie dodawałeś cukru, to ten uzysk jest bardzo prawdopodobny. Gruszki maja niskie Blg a dodatkowo część to cukry niefermentowalne. Ja odbieram na półkach i celując w moc 75% otrzymuję po przeliczeniu z 30 kg gruszek ok. 1,5l 75% czyli ok. 1,18l 95%. A bywało mniej, np. u mnie tegoroczny williams miał jeszcze mniej cukru. Swoją drogą to nieźle go wyczyściłeś chyba.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości