Widzę że odkopał się nieco stary temat.mgrinzkisiel pisze:więc czemu w przemyśle spożywczym aluminium zostało wycofane? przecież jest dużo tańsze, łatwiejsze w obróbce itd....
Może jeszcze dwa lata temu stal KO była dużo droższa ale teraz jak sprawdziłem cenniki w necie to blacha KO i Aluminium wychodzi porównywalnie, z tym że aluminium jest lżejsze więc go więcej kupimy.
Alu - Łatwiejsze w obróbce to może i jest ale jeżeli chodzi o skrawanie lub zawijanie - mam na myśli uformowanie np rury bo niektóre gatunki alu pękają podczas zaginania na krawędziarkach. No a teraz najważniejsza kwestia (pomijając już że większość poparła zżeranie kotłów alu przez zaciery) - spawanie. Osobiście bardzo mało spawam aluminium dla tego że firma w której robię obraca głównie KO. Pomijając fakt że sprzęty do spawania aluminium (AC) kosztują co najmniej 3x więcej niż DC którymi to można spawać większość metali. Koledzy po fachu nazwali spawanie alu "trutką na szczury". Nie wnikałem w to ale podobno spawanie aluminium jest najbardziej szkodliwe ze wszystkich spawów (pomijając ocynk, którego w ogóle nie powinno się spawać).
No ale przecież nikt zapewne nie zamierza sobie spawać kotła specjalnie z alu, bo widzę że większości chodzi głównie o szybkowary ale gdyby komuś przyszło jednak do głowy to niech się opamięta, przecież beczka od piwa czy garnek z kwasówki to nie takie drogie rzeczy.
Nie jestem smakoszem piw ale osobiście nie cierpię piwa z puszki, butelkowane dużo lepiej mi smakuje.