Owies

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Owies

Post autor: Doody » 2017-07-30, 20:07

Sam owies bez enzymów raczej się nie przebuduje w fermentowalny cukier. Natomiast dodanie cukru do nastawu to tylko cukrówka na owsie. Taki wujek Jassie na owsie :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 444
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Owies

Post autor: fuutro » 2017-07-30, 20:11

Taka odmiana nie dla kowboja a wierzchowca ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1257
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Owies

Post autor: kowal » 2019-05-12, 11:19

Terni, że tak odkopię temat, wyszło Ci coś z tego owsa?
Tak pytam, bo sam lubię owisankę, ciastka owsiane i dodatek płatków owsianych w piwie, i myślę nad popełnieniem odrobiny "owiesowicy" ew. "o-wies-key" :wink:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

terni
90%
90%
Posty: 705
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Owies

Post autor: terni » 2019-05-16, 13:08

Z owsa można robić tak jak i z innych zbóż. Jednak mniej urobku z owsa wychodzi jak z żyta czy jęczmienia. Ale jak się ktoś pozbył konia i owsa mu zostało to może to przerobić na alkohol.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1257
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Owies

Post autor: kowal » 2019-05-17, 16:22

A jak walory? Pod kątem zalania do beczki.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

terni
90%
90%
Posty: 705
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Owies

Post autor: terni » 2019-05-20, 10:14

Na taki temat to trudno dywagować. Bo co człowiek to opinia. Jednemu łyski będzie smakować. Drugiemu nie. Jeden ceni sobie bimberek z wyraźną bimbrową nutą. Inny ten sam smrodek będzie uważał za wadę. Mi owsianówka nie przypadła do gustu podobnie jak i ziemniaczanka, ale nie twierdzę że innemu może by się spodobała. Inna rzecz że nie wszystko zależy od surowca. W każdym razie nie planuję robić z owsa ponownie. Teraz planuję spożytkować jakoś trochę pszenicy co mi została po kurach. Lepiej robić z żyta czy jęczmienia, albo z owoców takich jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Owies lepiej dać dla konia, bo nawet kury nie chcą go jeść.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość