Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?

Post autor: Daro1003 » 2014-10-29, 19:31

Witam
Jestem początkujący w temacie dlatego mam pytania i pewne spostrzeżenia odnośnie klarowania Turbo Klarem 24. Dodałem Turbo Klar 24 w piątek dziś mamy środę i brak efektów. Zastaw jest jak mleko nadal. Dlaczego? 21L zastawu na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE. Jakiś czas temu miałem identyczny efekt i puściłem takie mleko. Drugi raz na również na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE dodałem tak samo Turbo Kalr 24 i po tygodniu był kryształ. I znów mam podobny efekt do pierwszego razu zastaw odstał z drożdżami stał 14 dni po czym dodałem Turbo Klar 24 i efekt mizerny jakiś delikatny osad na dnie a stoi już 5 dzień. Co za przyczyna? Temperatura czy coś innego? Zastanawiam się czy nie dodać kolejnej saszetki.

Proszę o poradę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-29, 20:17

Sprawdzałeś Blg? Może nastaw jeszcze pracuje. W zime zrezygnuj z tych polepszaczy i wystaw na noc na dwór na mróz. Rano będzie kryształ.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2014-10-30, 07:48

Nie sprawdzałem właśnie Blg nie zaopatrzyłem się jeszcze w ten sprzęt. Ile powinno wynosić Blg takiego nastawu w stanie już gotowym?
Radzisz kolego aby zimą nie dawać Turbo Klara tylko wystawić na dwór i wystarczy? Wczoraj wieczorem właśnie to zrobiłem u mnie było -3 ale jeszcze nie sprawdzałem czy pomogło.
Nastaw chyba już nie pracuje bo gołym okiem nie widać nic spokojna zawiesina.

Co do przeczytania ulotki to nie ma na niej za wiele kilka zdań odnośnie stosowania i oczywiście przeczytałem nic nie było o temperaturach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2014-10-30, 08:10

Wszelkie wspomagacze do klarowania czasami tak mają. Też to przerabiałem i od kilku lat ich nie stosuję. Tylko czas i grawitacja. Maksymalnie 3-4 dni w lato i masz wodę. W okresie jesienno - zimowym wystarczą nawet 24 godziny.
Jeśli u Ciebie balingomierz pokazuje dobrze (powinno być poniżej 0 - ok. -3) to nie zastanawiaj się - odgazuj i wystawiaj na dwór. Jutro masz klarowne.
P.S. Nic nie piszesz o sprzęcie ale jeśli będziesz to pędził na kolumnie to też się zbytnio nie przejmuj klarownością. Ściągnij z nad osadu i gotuj.

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2014-10-30, 10:58

W jaki sposób mam odgazować?

Sprzęt to keg 50L z wpaloną grzałką.
Dalej rura ok 60cm w górę dwa odstojniki i chłodnica.
Wyniosłem wczoraj na dwór i dalej jest mleko potrzymam to na dworze do soboty zobaczymy.
Zakupiłem cukromierz zaraz podam jakie mam tam Blg.
Ostatnio zmieniony 2014-10-30, 20:44 przez Daro1003, łącznie zmieniany 4 razy.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-10-30, 11:13

Odgazować możesz za pomocą mieszadła do farb i wiertarki - kilka minut burzy w pojemniku wystarczy :wink:
Jeśli teraz masz warstwę osadu na dnie, to lepiej byłoby ściągnąć sam płyn do drugiego pojemnika i dopiero odgazowywać.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2014-10-30, 11:15

Tak jest warstwa ok cm na dnie.
Sprawdziłem i cukromierz w ogóle się nie podnosi.

Natomiast w zupełnie innym nastawie (młodszym i z innych drożdży) mam na poziomi 1Blg i widać jak bąbelki lecą czyli chyba jeszcze pracuje. Więc cukromierz chyba dobrze wskazuje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-10-30, 17:29

Daro1003 pisze:.........Sprawdziłem i cukromierz w ogóle się nie podnosi. .......
To co, leży płasko? Jak tak, to nastaw musi mieć powyżej 50 Blg, albo więcej. :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2014-10-30, 19:06

Nie wynurza się zaleje pełną menzurkę a on się nie wynurzy nic jeśli zasada jest identyczna jak w alkoholomierzu to nastaw ma 0 Blg, całkowicie jest zatopiony w menzurce.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2014-10-31, 01:20

Jak pisał wawaldek spust z nad pierwszego osadu po tym wiertara z mieszadłem, i przy takim chłodzie jaki teraz mamy w nocy na zewnątrz, to 24h i po zawodach, następnie do kotła i jazda lekkim zabieleniem nastawu się nie przejmuj. Jeżeli chcesz kryształ, to zastosuj bentonit, czyli koci żwirek wychodzi troszkę więcej odpadu, ale wsad jest kryształowo czysty.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Daro1003
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-09-21, 15:35
Lokalizacja: Szerzyny
Kontaktowanie:

Post autor: Daro1003 » 2014-11-01, 08:40

Mam drugi zastaw i zrobiłem kolego jak radziłeś wczoraj koło południa. Od wczoraj stoją na dworze. Z tym że dodałem jeszcze 24 Turbo Klar no i teraz sprawdzałem efekt marny. Jakieś pół cm osadu na dnie się zrobiło a cały zacier to mleko. Zobaczymy jutro rano.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-11-03, 15:14

Coś dziwnego się dzieje z tym twoim nastawem. Powinno być klarowne jak woda a ty nadal masz mleko?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2014-11-03, 17:23

Przelewanie już powinno odgazować nastaw więc mieszanie w takim przypadku wydaje mi się zbędne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-11-04, 15:31

Ja w ogóle cukrówki nieodgazowywuję. Od razu jak przestanie fermentować leję Superklar w temperaturze pokojowej i zawsze wychodzi kryształ. Już po kilku godzinach od wlania superklaru widzę jak osad osiada na dnie.

Może twój nastaw się czymś zakaził, jakąś bakterią?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-11-04, 22:11

Tak, to na pewno była bakteria.
Ostatnio jaką pamiętam to była HELICOBACTER PYLORI, nawet Nobla za nią dostali :mrgreen: .
@Daro1003
Doczytaj o nastawach i klarowaniu, nie ma opcji abyś postępował zgodnie z "rozpiską" i było "mleko". Cukromierz sprawdź na wodzie.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości