Strona 1 z 1

Klarowanie

: 2015-03-25, 17:29
autor: piotr-gozdowiak
Mój zacier już praktycznie przepracował cały cukier, niekiedy jeszcze bąbelek się pojawi. Teraz pytanie. Klarowanie (swobodny opad osadu na dno, bez żadnych dodatków) przy wieku szczelnie zamkniętym czy też dać mu dostęp do powietrza?

: 2015-03-25, 18:50
autor: Pirat
Tak czy tak nie robi żadnej różnicy, chyba że będziesz dość długo to trzymał to lepiej szczelnie jak wino.

: 2015-03-25, 19:51
autor: wiking
Witaj na forum, Ty też robisz zacier na cukrze z Biedrony? :mrgreen:

: 2015-03-25, 20:38
autor: piotr-gozdowiak
Tak, miałem kupić w Tesco za 1,7 ale nie zdążyłem więc zakupiłem słodką łyżeczkę, w piątek destylacja, spróbuje jednak wyjąć rurkę fermentacyjną i pozwole sklarować się zacierowi z powietrzem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

: 2015-03-26, 19:14
autor: magas
piotr-gozdowiak pisze: spróbuje jednak wyjąć rurkę fermentacyjną i pozwole sklarować się zacierowi z powietrzem, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wszystko odwrotnie, gdy fermentuje to gaz unoszący chroni, po fermentacji już nie, nie wiem ile klarowanie ci zajmie, jak krótko to luzik, tylko w jakim celu wyciągać rurkę fermentacyjną jeśli już ją mamy zamontowaną, żadnych plusów przy klarowaniu z tego nie ma.

: 2015-03-31, 21:04
autor: Cinol
Witam, jestem tu nowy, forum czytam od pewnego czasu a teraz podłączę się z pytaniem.
Mam bitwę pod Grunwaldem, zacier nie pracuje już od dawna ale jest lekko mętny więc postanowiłem go sklarować Turbo Klarem. Jednak zapomniałem zlać zacier znad osadu :lol: i wymieszałem zawartość torebek (oczywiście wg instrukcji) jednak razem z tym całym syfem z dna.

Sklaruje się to czy nie??

: 2015-03-31, 22:22
autor: Benek
Sklaruje się bez problemu. Postaw w zimne, będzie szybciej.

: 2015-04-02, 18:05
autor: Cinol
Kurde bele. Zastanawiałem się czemu ten nastaw jest taki mętny, przygotowałem go 22.11.2014 więc dawno już powinien przestać pracować. Dopiero gdy uważnie się mu przyjrzałem zauważyłem, że drożdże nadal pracują! :mrgreen: Więc wczoraj go zasiarkowałem żeby zatrzymać proces. I teraz pytanie, co z tym turbo klarem który wlałem do środka, będzie działał po zasiarkowaniu czy trzeba wlać jeszcze raz? Trochę zależy mi na czasie. :?

: 2015-04-02, 20:44
autor: robol69
A jaki posiadasz sprzęt?

: 2015-04-02, 20:47
autor: Cinol
Kolumna LM, wypełnienie zmywakowe. Grzane taboterem gazowym.

: 2015-04-02, 20:58
autor: robol69
Wobec powyższego nie dobieraj sobie do głowy tak mocno klarowania.
Pogoń tak jak jest.
Na przyszłość, takie drożdże jak stosujesz wspomóż grzałką i pożywką.

: 2015-04-06, 14:29
autor: bestia
Obawiam się, że po zasiarkowaniu będziesz miał problem z oczyszczeniem spirytusu i pozbyciem się tej siarki :(
Kiedyś też zasiarkowałem nastaw i dopiero potrójna rektyfikacja i podwójne przepuszczenie przez węgiel pomogło w pozbyciu się zapachu i smaku siarki.

: 2015-04-06, 15:28
autor: zbyszko
A katalizator miedziany stosowałeś?

: 2015-04-06, 15:38
autor: bestia
Katalizator miedziany stosowałem w postaci sprężynek (ok. 25-30cm).
Cały sprzęt (kolumna, wypełnienie, chłodnica i keg), po każdej rektyfikacji czyszczone gorącą wodą i wodą z kwaskiem cytrynowym. Węgiel do każdego oczyszczania nowy (aktywowany).