Bez zacierania z cukrem.

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Bez zacierania z cukrem.

Post autor: jakub2001 » 2016-01-29, 20:49

Bardzo sceptycznie podchodziłem do tematu fermentowania cukru ze zbożem i otrzymanego produktu.
Krótko.
8 kg cukru od pszczelarza. Zbrylony.
5 kg żyta ze wsi. Takie ludzkie, brudne, pachnące żniwami.
Gęstwa po nastawie słodowym na whisky.
Poszło do jednej beczki z około 40l wody. Proszę nie pytajcie o dokładne blg chociaż spławik wrzuciłem. Przez tydzień pracowało powoli i pachniało ładnie. Potem wyjechałem na 10 dni. Wracam i szukam kurde spławika!!! Utopił się pijak jeden!!! No nie ma go, ale zapach ciągle piękny. Ale się chyba nie rozpuścił? Strach mnie zdjął. Przerabiać czy kibel? Ale wyłonił się niczym Wenus z piany łebka końcówką. O żesz Ty myślę i płyn na rurkę dałem. Nawet przy przelewaniu ładnie pachniał. Jak go potraktować? Raz mocno? Dwa razy lekko? Dwa i pół raza jak lubią koledzy?
Poszło raz na ostro. Mocno cięty przedgon (jakieś 0,7), mocno cięty pogon (jakieś 0,7) a środek!?
To ciekawe. W mojej historii nigdy nie miałem tak smacznego środka po pierwszym gonieniu tak naprawdę z cukrówki!!! Degustując byłem trzeźwy!!! Na pewno eksperyment powtórzę!!!
AAAA....... serca takiego z 95% było cirka 4l. Tego dobrego. Oszszszywiśśście.... degustowałem 40%.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-01-29, 21:22

Trudno powiedzieć. Cukrówka to czy zbożówka? W każdym bądź razie na pewno nie whisky.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2006
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-01-29, 22:12

Łatwo powiedzieć, to cukrówka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-30, 14:31

Żyto śrutowane?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-01-30, 16:33

Robiłem coś takiego. Żyto dawałem w całości.
OLO 69

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-01-30, 17:48

Żyto w całości. Po fermentacji zrobiło się bardzo miękkie. Palcami łatwo rozcisnąć.

boxer1981228
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2015-02-12, 15:36

Post autor: boxer1981228 » 2016-01-30, 18:08

Też robiłem takie nastawy jak jeszcze pojęcia o zacieraniu nie miałem. 3 kg ziarna plus 3 kg cukru, chyba to jakoś tak było. I potem nastawiałem kolejne nastawy na tym samym ziarnie z dodatkiem dundru metoda sour mash. Po krótkim dębieniu z laską wanilii i syropem klonowym wychodziły całkiem fajne destylaty.

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-01-30, 23:57

Coś w stylu brandy z wina żytniego, jak smakuje to co się przejmować. Szczerze mówiąc to mój dobry znajomy robi podobnie... Bimberek pierwsza klasa. Mi osobiście nie smakuje, ale pozostali chwalą, według mojego zdania stracone produkty, energia i czas ale jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje... :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-02-10, 21:06

Czy zaparzenie ziaren oprócz ubicia dzikusów przed wrzuceniem do beczki coś da?
Pozwoli to na wyciągnięcie więcej smaku zboża? Oczywiście mowa o
nastawie mieszanym cukier/ziarno bez zacierania.
Ryby łowię.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2016-02-10, 21:15

jakub2001 pisze:Żyto w całości. Po fermentacji zrobiło się bardzo miękkie. Palcami łatwo rozcisnąć.
Drożdzie nie mają palcy. Zymaza nie rozciśnie nic powyżej sacharozy. Dodatek żyta był ozdobnikiem, zrobiłeś zwykłą cukrówkę.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-11, 11:18

Może i zwykła cukrówka, a jednak pachnie i smakuje lepiej.
Ja nie namawiam tylko się dzielę maleńkim doświadczeniem.
A dodatek zboża jak ktoś ma dostęp to groszowa sprawa.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6995
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-02-11, 17:53

Kolego jakub2001, koleżanka pluton to pisze takie pitu, pitu, co przeczyta na forum, to później powiela z opóźnieniem dwóch lat, pewnie, że zboże nie oddało cukrów i nie zwiększyło uzysku, ale smak zawsze zmieni, gdyby tak nie było, nie było by niby wina z żyta, czy ryżu, bo oba by smakowały identycznie, jak niby wino z samego cukru :wink:

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2016-02-14, 17:18

jakub2001 pisze:Magas!
Masz znowu 4000 i dobrze prawisz!
Maleńkim kielonkiem żytniej cukrówki, czy żyta cukrowego.
Jak kto woli.
Co w żaden sposób nie zmienia faktu, że zrobiłeś zwykłą cukrówkę.
O perfumkach do cukrówek się nie wypowiadam, bo nie pijam destylatów jako takich, a jedynie nalewki.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

marek##dm
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2016-10-23, 20:22

Post autor: marek##dm » 2016-10-24, 21:36

Gdzieś jest przepis na forum na zrobienie zacieru ze zboża bez drożdży - robiłem i jest super
Pozdrawiam
marek_

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-24, 21:41

Może podzielisz się jakimiś szczegółami...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość