Rum

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Nicram
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-02-25, 20:44

Rum

Post autor: Nicram » 2016-02-25, 21:04

Witam, chciałbym zapytać bo pierwszy raz robię a przynajmniej takie miałem zamiary rum, bardzo lubię ten trunek ale zawsze kupowałem sklepowy. Chciałbym zaznaczyć że zawsze robię z jabłek, śliwek i innych owoców bez drożdży i wychodzi wszystko. Problem polega na tym że od miesiąca moja beczka pomalutku "bulka" początki fermentacji były burzliwe i bardzo się cieszyłem. Dziś podałem próbie zacier i w garnuszku zagrzałem trochę zacieru z beczki i zapalił ale martwi mnie to bo bardzo słabo się palił, a zawsze jabłko lub śliwka to płonący garnuszek. Zainwestowałem w te beczkę i teraz nie wiem co zrobić. Beczka ma 200l. Dałem 8 paczek drożdży rum Yeast i 25kg melasy trzcinowej i chyba z 25 kg cukru trzcinowego i teraz miesiąc i ciągle pomału bulka, zacier nie jest już słodki jest raczej jak piwo ciemne ale bardzo delikatnie słodkie i słaby. Proszę o pomoc dodam że beczka stoi w piwnicy i na styropianie i nie jest jej zimno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Nicram, łącznie zmieniany 1 raz.

Nicram
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-02-25, 20:44

Post autor: Nicram » 2016-02-25, 21:36

Przepraszam, ale tak się nuczylem robić i tak robię ale kupie glukometr i sprawdzę ale myślałem ze może trzeba dodać cukru bądź drożdży bo chodzi mi tylko o to ze słaby ten zacier jak na miesiąc fermentacji. A na wynalazkach robie pierwszy raz.

jakub2001
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-25, 21:47

A co jest wynalazkiem?
Beczka, drożdże, melasa czy cukier trzcinowy?
Tak nieśmiało zapytam?

Nicram
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-02-25, 20:44

Post autor: Nicram » 2016-02-25, 21:50

Drozdze i melasa. A co do palenia to również nie rozumiem nie mieszkam w bloku a gotować bombę mogę w Czechach bo mam blisko nie rozumiem o co chodziło. Wynalazki miałem na myśli drozdze i inne sztuczne dodatki. Zawsze robiłem z owoców cukru i wody i naprawdę było pysznie.

[ Dodano: 2016-02-25, 21:54 ]
Ale chciałbym prosić o pomoc co mam z tym zrobić ? Ale tak krok po kroku bo nie wiem czy czekać czy kupić ten cukromierz czy dosyć cukru czy drożdży.?

jakub2001
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-25, 21:56

Cukru nie dotykaj. Zmierz blg jutro i za kilka dni i będziesz wiedział dużo.
Wtedy zapytaj.

Nicram
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-02-25, 20:44

Post autor: Nicram » 2016-02-25, 21:59

Dziękuję. Dam znać co i jak.

[ Dodano: 2016-02-26, 20:39 ]
Witam ponownie, sprawdziłem poziom blg i miernik pokazał pomiędzy 5 a 0 ale bliżej zera. I co teraz?

jasiekk
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2014-12-26, 11:05
Kontaktowanie:

Post autor: jasiekk » 2016-04-08, 21:43

Może nastaw jest zbyt chłody, mierzyłeś temperaturę?
blg powinno zejść poniżej zera.

Awatar użytkownika
wykap
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2017-07-30, 13:26

Re: Rum

Post autor: wykap » 2017-07-30, 19:44

Co do mnie to melasa ma na maxa jakieś 33% cukru plus 25 kg cukru trzcinowego to daje jakieś około 35kg razem na beczkę 200 litrów powinno wejść do prawidłowego zacieru 50 do 55 kg cukru? Wniosek cukier przerobiło podczas burzliwej fermentacji i stanęły z głodu dodałbym 20 kg cukru i powinno ruszyć. Co do drożdży to ok jednak połowa by starczyło w zupełności?
Kapie kapie aż wykapie :brawo

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 634
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rum

Post autor: Doody » 2017-07-30, 19:57

Wykap, zobacz datę ostatniego wpisu...ten nastaw już raczej nie istnieje...
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość