Nastaw 1000l
Witam, dawno mnie tu nie było. Zbiornik mausera ma swoje ograniczenia. Po wielu latach i testowaniu wielu szczepów wiem ze Coobra magnum 6 to jedyne godne polecenia. Nie sypać od razu całego cukru. Startować przy con 28-35 c.15 paczek wystarczy na 500-1000l. Czyli 220 kg cukru. Pełny zbiornik to kłopoty. Musi zostać trochę miejsca na piane. Trzeba przygotować wentylatory pokojowe 2-3 do chłodzenia gdy temp po 2 -3 dniach dojdzie do 30 i zacznie przekraczać. Temperatura w pomieszczeniu max 12-14 st C
nie napowietrzać bo nie trzeba, woda kranowa i jakaś ciepła żeby choć 25 C było. Dobre są grzałki akwariowe dużej mocy o ile nie jest za słodko w środku.
nie napowietrzać bo nie trzeba, woda kranowa i jakaś ciepła żeby choć 25 C było. Dobre są grzałki akwariowe dużej mocy o ile nie jest za słodko w środku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez grzybon, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów http://www.malinowynos.pl/produkt/2528/ ... k-do-100-l ? Jedna paczka jest na 100 l (360 g/20 zł), więc teoretycznie trzeba by połączyć 5 paczek. Czy może lepsze będą wspomniane tu czerwone Double Snake C48 Extreme (130 g/8 zł)?
Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów http://www.malinowynos.pl/produkt/2528/ ... k-do-100-l ? Jedna paczka jest na 100 l (360 g/20 zł), więc teoretycznie trzeba by połączyć 5 paczek. Czy może lepsze będą wspomniane tu czerwone Double Snake C48 Extreme (130 g/8 zł)?
Beczka 220 l - czy 1 paczka w/w drożdży "rozpracuje" 50 kg cukru (temperatura w jakiej stoi beczka 20-22 °C ) czy jakaś "pomoc" dla grzybków – gdzieś na Forum doczytałem się iż zmniejszenie o połowę ilości drożdży zaprocentuje jakością gotowego nastawu.CapsLock pisze:Witam,
Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów ?
*Nie zależy mi na czasie fermentacji
Dotychczas robiłem wina do destylacji na drożdżach Estelle – używając nieśmiertelnego wzoru na projektowanie wina - 17(stała) x zakładany % alkoholu x objętość nastawu ( w litrach) = ilość cukru w gramach (minus ilość cukru w owocach) – cukier dodawany w proporcjach 50%-25%-25%
Ostatnio zmieniony 2016-12-09, 21:40 przez baldwin, łącznie zmieniany 3 razy.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
Może płaska łyżka pożywki, podobnie kwasku cytrynowego, porządnie napowietrzyć nastaw i za parę dni zanurzyć cukromierz
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę. Ostatnio ktoś doradził mi, żeby wspomóc drożdże koncentratem pomidorowym (powiększony nastaw). Jest w tym sens, skoro gotowe pożywki Kombi można dostać za 3 zł?
I jeszcze takie pytanie - jak projektować powiększone nastawy? Przykładowo 25 kg cukru na 100 l nastawu to rozsądne stężenie, a gdzie kończy się granica bezpieczeństwa?
No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
I jeszcze takie pytanie - jak projektować powiększone nastawy? Przykładowo 25 kg cukru na 100 l nastawu to rozsądne stężenie, a gdzie kończy się granica bezpieczeństwa?
No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Na drugą nóżkę
BaldMan pisze:Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę.
destylacja.com
Kod: Zaznacz cały
FOSFORAN DWUAMONOWY
Podstawowa pożywka niezbędna do szybkiego i prawidłowego rozwoju drożdży gorzelniczych i winiarskich.
Skład pożywki Fosforanu Dwuamonowego zawiera zestaw soli mineralnych, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju drożdży - źródło azotu i potasu.
Pożywka ułatwia oraz przyspiesza rozwój drożdży, co znacznie zwiększa ich wydajność oraz skraca czas fermentacji.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Fosforan Dwuamonowy rozprowadzić w stosunku objętościowym 1:10 w wodzie, moszczu lub winie. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie. Pożywkę należy dodać 20 minut przed drożdżami do nastawu.
DOZOWANIE:
10g na 25 litrów nastawu.
20g na 50 litrów nastawu.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dwie paczki na 100 litrów to powinny przerobić każde drożdże bez większych problemów.BaldMan pisze:No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Zaś odnośnie pożywki, to producent zakłada, że jakaś liczba komórek drożdżowych przerobi nastaw / zacier w określonym czasie. Jeśli nastaw świadomie powiększamy, to czas ten siłą rzeczy się wydłuży. Wtedy można wspomóc naszych małych przyjaciół w rozwoju i zafundować im jakiś bonus.
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Praktyka czyni mistrza - reasumując - teoria teorią a trzeba to empirycznie przetestować, myślę iż w czasie ok.2-3 tyg. postawię nastaw i będę systematycznie monitorował przebieg fermentacji - efekty po zakończeniu fermentacji upublicznię .
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
Ja robię nastawy na 90-92L mocne bo w nastawie jest około 30kg cukru. Tym razem dałem takie drożdże https://destylacja.com/mobile/pl_PL/p/M ... -100L/2042 pierwsze przy, których beczka nie nabrała temperatury. Drożdże zadaje poniżej 30*C, przerobiły w dwa tygodnie + tydzień na lekkie sklarowanie. Warto je wypróbować.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kolego gratuluję wytrwałości. Ja używam Alcoteki 48 godz. 30 kg cukru w nastawie 120l przerabiają w 4 dni Blg 0. Piąty dzień to destylacja bez klarowania
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości