Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
-
piotricz
- 20%

- Posty: 29
- Rejestracja: 2013-11-24, 17:30
Post
autor: piotricz » 2016-09-17, 20:17
Nie czytając tego tematu

ALE
Polecam aplikację Bimbrownica v1.2a
Dodam że drożdże zakupione przez Was powinny mieć dużą gramaturę co najmniej 100g. Wtedy nastaw 17% to nie problem. Oczywiście musi być ciepło, średnio ok. 20 stopni. Polecam czerwone Double Snake można je nabyć za ok. 7zł/1szt.
-
grzybon
- 20%

- Posty: 20
- Rejestracja: 2006-10-09, 14:22
Post
autor: grzybon » 2016-10-23, 20:56
Witam, dawno mnie tu nie było. Zbiornik mausera ma swoje ograniczenia. Po wielu latach i testowaniu wielu szczepów wiem ze Coobra magnum 6 to jedyne godne polecenia. Nie sypać od razu całego cukru. Startować przy con 28-35 c.15 paczek wystarczy na 500-1000l. Czyli 220 kg cukru. Pełny zbiornik to kłopoty. Musi zostać trochę miejsca na piane. Trzeba przygotować wentylatory pokojowe 2-3 do chłodzenia gdy temp po 2 -3 dniach dojdzie do 30 i zacznie przekraczać. Temperatura w pomieszczeniu max 12-14 st C
nie napowietrzać bo nie trzeba, woda kranowa i jakaś ciepła żeby choć 25 C było. Dobre są grzałki akwariowe dużej mocy o ile nie jest za słodko w środku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
grzybon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
CapsLock
- 0%

- Posty: 8
- Rejestracja: 2016-11-08, 16:08
Post
autor: CapsLock » 2016-11-12, 17:13
Witam,
Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów
http://www.malinowynos.pl/produkt/2528/ ... k-do-100-l ? Jedna paczka jest na 100 l (360 g/20 zł), więc teoretycznie trzeba by połączyć 5 paczek. Czy może lepsze będą wspomniane tu czerwone Double Snake C48 Extreme (130 g/8 zł)?
-
OLO 69
- 100%

- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2016-11-13, 11:08
OLO 69
-
baldwin
- 20%

- Posty: 25
- Rejestracja: 2008-04-14, 15:35
Post
autor: baldwin » 2016-12-09, 21:15
CapsLock pisze:Witam,
Czy drożdże Alcotec Mega Pack nadawałyby się do nastawu 500 litrów ?
Beczka 220 l - czy 1 paczka w/w drożdży "rozpracuje" 50 kg cukru (temperatura w jakiej stoi beczka 20-22 °C ) czy jakaś "pomoc" dla grzybków

– gdzieś na Forum doczytałem się iż zmniejszenie o połowę ilości drożdży zaprocentuje jakością gotowego nastawu.
*Nie zależy mi na czasie fermentacji
Dotychczas robiłem wina do destylacji na drożdżach Estelle – używając nieśmiertelnego wzoru na projektowanie wina - 17(stała) x zakładany % alkoholu x objętość nastawu ( w litrach) = ilość cukru w gramach (minus ilość cukru w owocach) – cukier dodawany w proporcjach 50%-25%-25%
Ostatnio zmieniony 2016-12-09, 21:40 przez
baldwin, łącznie zmieniany 3 razy.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
-
fuutro
- 101%

- Posty: 558
- Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
- Lokalizacja: małopolska
Post
autor: fuutro » 2016-12-09, 21:23
Może płaska łyżka pożywki, podobnie kwasku cytrynowego, porządnie napowietrzyć nastaw i za parę dni zanurzyć cukromierz

Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
-
BaldMan
- 0%

- Posty: 6
- Rejestracja: 2016-11-25, 17:34
Post
autor: BaldMan » 2016-12-10, 16:50
Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę. Ostatnio ktoś doradził mi, żeby wspomóc drożdże koncentratem pomidorowym (powiększony nastaw). Jest w tym sens, skoro gotowe pożywki Kombi można dostać za 3 zł?
I jeszcze takie pytanie - jak projektować powiększone nastawy? Przykładowo 25 kg cukru na 100 l nastawu to rozsądne stężenie, a gdzie kończy się granica bezpieczeństwa?
No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Na drugą nóżkę
-
baldwin
- 20%

- Posty: 25
- Rejestracja: 2008-04-14, 15:35
Post
autor: baldwin » 2016-12-10, 17:08
BaldMan pisze:Wtrącę się, bo chciałem zapytać o pożywkę.
destylacja.com
Kod: Zaznacz cały
FOSFORAN DWUAMONOWY
Podstawowa pożywka niezbędna do szybkiego i prawidłowego rozwoju drożdży gorzelniczych i winiarskich.
Skład pożywki Fosforanu Dwuamonowego zawiera zestaw soli mineralnych, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju drożdży - źródło azotu i potasu.
Pożywka ułatwia oraz przyspiesza rozwój drożdży, co znacznie zwiększa ich wydajność oraz skraca czas fermentacji.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Fosforan Dwuamonowy rozprowadzić w stosunku objętościowym 1:10 w wodzie, moszczu lub winie. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie. Pożywkę należy dodać 20 minut przed drożdżami do nastawu.
DOZOWANIE:
10g na 25 litrów nastawu.
20g na 50 litrów nastawu.
Pytanie - jak ma się teoria do praktyki - w opisie ALCOTEC Mega Pack - "...Zawartość: drożdże aktywne, pożywka, mikroelementy, witaminy...."

, przy drożdżach Estelle nigdy nie dodawałem pożywki, ale stosowałem paczkę na 200l.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5048
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2016-12-10, 22:44
BaldMan pisze:No i jakie drożdże (zwykłe, nie XXL) z własnego doświadczenia możecie polecić dla proporcji 2 paczki na 100-120 l nastawu?
Dwie paczki na 100 litrów to powinny przerobić każde drożdże bez większych problemów.
Zaś odnośnie pożywki, to producent zakłada, że jakaś liczba komórek drożdżowych przerobi nastaw / zacier w określonym czasie. Jeśli nastaw świadomie powiększamy, to czas ten siłą rzeczy się wydłuży. Wtedy można wspomóc naszych małych przyjaciół w rozwoju i zafundować im jakiś bonus.
-
Interceptor
- 50%

- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Post
autor: Interceptor » 2016-12-10, 23:18
Ale zdarzają się głosy, że jak da się tych drożdży nieco mniej, czyli jak w tym wypadku, to bez pożywek wychodzi czystszy profil smakowy

-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5048
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2016-12-10, 23:34
Mniej drożdży to z reguły niższa temperatura pracującego nastawu, mniejsze Blg startowe... Tu upatrywałbym "czystszego profilu smakowego", a nie w kwestii braku pożywki.
-
baldwin
- 20%

- Posty: 25
- Rejestracja: 2008-04-14, 15:35
Post
autor: baldwin » 2016-12-11, 05:31
Praktyka czyni mistrza - reasumując - teoria teorią a trzeba to empirycznie przetestować, myślę iż w czasie ok.2-3 tyg. postawię nastaw i będę systematycznie monitorował przebieg fermentacji - efekty po zakończeniu fermentacji upublicznię

.
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście
-
Pirat
- 101%

- Posty: 503
- Rejestracja: 2010-10-28, 20:20
Post
autor: Pirat » 2016-12-11, 07:51
Ja robię nastawy na 90-92L mocne bo w nastawie jest około 30kg cukru. Tym razem dałem takie drożdże
https://destylacja.com/mobile/pl_PL/p/M ... -100L/2042 pierwsze przy, których beczka nie nabrała temperatury. Drożdże zadaje poniżej 30*C, przerobiły w dwa tygodnie + tydzień na lekkie sklarowanie. Warto je wypróbować.
-
zbyszek1281
- 101%

- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Post
autor: zbyszek1281 » 2016-12-11, 11:36
Kolego gratuluję wytrwałości. Ja używam Alcoteki 48 godz. 30 kg cukru w nastawie 120l przerabiają w 4 dni Blg 0. Piąty dzień to destylacja bez klarowania

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: pico i 1 gość