Nastaw 1000l

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
porosa.kamil
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-08-24, 21:41

Nastaw 1000l

Post autor: porosa.kamil » 2016-09-08, 15:10

Witam. Chciałbym wykonać nastaw w zbiorniku 1000l "Mauser". Myślę o proporcji 220 kg cukru i do pełna woda. Nie wiem tylko jak zrobić z drożdżami. Mam do dyspozycji Alcotec 24h Pure. Nie wiem w jakiej ilości je dodać żeby nie sparzyć drożdży. Dodam również duży słoik koncentratu pomidorowego żeby wspomóc fermentacje. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-09-08, 15:23

Do tak dużych nastawów będą dobre Black Label Turbo lub Prestige Batch Turbo bez obawy, że je ugotujesz.

bohema.zaba
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: bohema.zaba » 2016-09-08, 18:32

Ja bym zrobił nastaw z 300kg glukozy, do pełna wody i 10x alcotec 48pure.
Start z 25*C

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-09-08, 19:26

Jak chcecie się zbliżać do pełni zbiornika to dajcie antypianę - nie tylko w zbożowych nastawach swoje robi ale wg mnie w każdych jednych.
Można by z rury fermentacyjnej zasilać dodatkowo jakąś szklarnię ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

porosa.kamil
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-08-24, 21:41

Post autor: porosa.kamil » 2016-09-08, 20:37

Widzę,że ogólnie odradzacie mi moje drożdże. Chce ich użyć bo mam duży zapas.A jakbym ich dodał tylko 6szt? ??

bohema.zaba
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: bohema.zaba » 2016-09-08, 20:50

Kamil, musisz spróbować, 6szt troszkę mało. Prędzej 12-15, start z 25*C i 250kg cukru.
Ten zbiornik to masz w pomieszczeniu?

porosa.kamil
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2016-08-24, 21:41

Post autor: porosa.kamil » 2016-09-08, 21:54

Tak, pomieszczenie dość zimne. Temperatura jakieś 19 stopni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez porosa.kamil, łącznie zmieniany 1 raz.

bohema.zaba
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: bohema.zaba » 2016-09-08, 21:58

To 250kg cukru i 15x24pure i start z 25*C, powinno być ok, ważne aby drożdże szybko wystartowały, więc musisz mocno napowietrzyć.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-09-08, 23:26

Drożdże do dużych nastawów, i tylko bo inne się zagotują.
Te testowałem wyszło git, reszta też może być.
W zimnym pomieszczeniu startuj z wysokiej temperatury początkowej, możesz dać pożywkę.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-09-09, 08:15

zbyszko, próbowałem raz te grzybki i z mojego doświadczenia nie polecam. Zrobiłem 2 nastawy i za każdym razem zatrzymało się na +2Blg. Proporcje robię zawsze te same. Po prostu nie dają rady.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-09, 08:29

U mnie powyższe drożdże zjadły nastaw wzorowo.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-09-09, 08:51

Podzieliłem tę pakę na 2 części, 120 i 240g. 120g zapodałem na 8kg a 240g na 16kg. W obu przypadkach wyszło tak jak wyżej. Pojemność obu nastawów była ok. 100l.

bohema.zaba
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: bohema.zaba » 2016-09-09, 09:28

Dr., a jaka była temperatura nastawu w czasie pomiaru Blg i wskazaniu +2...

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-09-09, 09:37

Około 20°C

bohema.zaba
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: bohema.zaba » 2016-09-09, 09:51

Czyli stąd moźe wynikać to przekłamanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bohema.zaba, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości