Strona 1 z 3

Klarować czy nie klarować?

: 2017-01-15, 14:11
autor: madmax67
Pytanie stare jak świat ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem na forrum.
Klarować cukrówkę czy może tylko odczekać aby "grube" tylko opadło.
Gdzieś na forum któryś z kolegów(długi staż) mówił że nie czeka na sklarowanie.
Ja zrobiłem test jak po 2 tygodniach nie sklarowało się.
Nie czułem różnicy ale mój chromatograf może przekłamywać.
Zastanawiam się dlatego, że jak zrobimy zacier i mamy zbiornik z płaszczem to grzeję my wszystko razem i jest ok.
I w klarowaniu pewnie chodzi o to aby nie przypalić "trupów" drożdży? Dobrze myślę?

: 2017-01-15, 14:50
autor: ryba82
Jeśli masz "dobrą" kolumnę do rektyfikacji to wystarczy poczekać aż opadnie "grube" jak to nazywasz, tym bardziej że nie czujesz różnicy. O ile dobrze pamiętam to Kolega lesgo58 robił eksperymenty z klarowanym i nie klarowanym nastawem oraz reaktyfikacje na kolumnie cukrówki z kotłem dwuplaszczowym.
Pozdrawiam.

: 2017-01-15, 16:39
autor: terni
Ja tam szczerze mówiąc różnicy nie widzę. Zazwyczaj czekam aż się sklaruje, ale jak mi się śpieszy to pędzę nie sklarowane. Kiedyś nawet przed wlaniem do kotła mieszałem nastaw i taki mętny wlewałem. Destylat zawsze jednak wychodził mi krystaliczny. A jak się pędzi śliwowicę czy kirsch. Klaruje się tam coś? Oczywiście że nie. Ja nawet wlewam całą pulpę razem z pestkami i destylat jest przeźroczysty. Reasumując uważam że jak czas pozwala to warto cukrówkę sklarować, ale nie jest to konieczne.

: 2017-01-15, 16:52
autor: ryba82
Tu nie chodzi o to czy destylat wyjdzie przeźroczysty, bo on zawsze jest przeźroczysty jeśli prawidłowo prowadzimy proces, ale o to czy klarowanie poprawia walory smakowe. Jeśli chodzi o destylacje nastawów owocowych to uważam że lepiej jest zlać go znad gęstwy.

: 2017-01-15, 17:16
autor: terni
A widziałeś jak pędzą grappę czy rakiję w tych alembikach i kazanach? Tam nikomu do głowy by nie przyszło wyciskać pulpy czy zlewać rzadkie. Wlewają jak leci. Niektóre kazany mają nawet specjalne mieszadła na korbę by się nie przypalało. A co do kolumny, to jak daje 96% zarówno po sklarowaniu jak i bez klarowania, to i smak jest jednakowy. To przecież czysty alkohol i tylko 4% wody.

: 2017-01-15, 17:21
autor: magas
Alkohol, to nie tylko etanol, inne alkohole też ci spławik odbiera w tych 96%, a te 4, czy 3 % co zostaje to nie czysta woda i w ten sposób dochodzimy do wniosku, że czym lepiej od samego początku, tym smaczniej na końcu :wink: .

: 2017-01-16, 12:48
autor: wiking
Po puszczeniu nastawu nie klarowanego (nie raz czas gonił) zawsze wychodził mi gorszy urobek niż z nastawu klarowanego nie mówię, że był zły był bardzo dobry, ale po teście z nastawem klarowanym na kryształ dosłownie jak woda źródlana ja wyczuwam różnicę i teraz zawsze klaruję.

: 2017-01-16, 13:12
autor: drgranatt
Klarować czy nie klarować, oto jest pytanie :?: Klarować :!: :!:

: 2017-01-16, 20:06
autor: madmax67
Dziękuję za zainteresowanie.
Nie mogę znaleźć testów @lesgo58
Wiem ze mam klarować.
Po długich poszukiwaniach i czytaniu tysiąca postów jeszcze jedno pytanie: czy zol krzemionkowy zawarty w turbo klarach jest obojętny co do smaku i zdrowia?
Po sklarowaniu zauważyłem trochę galaretowatej zawiesiny nad dnem i przy ściankach którą trudno odseparować przy zlewaniu wężykiem.

: 2017-01-21, 09:03
autor: Cyrograf15
Jak się coś przypala w kotle, to śmierdzi i część tego przejdzie do destylatu. Pieluchę tetrową na sitko i przecedzić.
Wojtek

Re: Klarować czy nie klarować?

: 2018-10-03, 12:37
autor: kasia77
Ja bym klarował :)

Re: Klarować czy nie klarować?

: 2018-10-03, 21:35
autor: fuutro
Na turboklary nie narzekam - jakoś niczego dziwnego nie odczułem.

Re: Klarować czy nie klarować?

: 2019-01-12, 16:48
autor: ssg_08
Ja osobiscie cókrówkę zawsze klaruję. Używam do klarowania tylko bentonitu (kociego żwirku). Dlaczego akurat kociego żwirku? Przy 14 kotach mam go w dużej ilości i głupio by było kupować Klarowin czy inny Lafabent :D Nie zauważyłem różnicy w działaniu między żwirkiem i Klarowinem. Co do zoli krzemionkowych to nie mam przekonania czy jakiś syf nie przejdzie do produktu. :cheers

Re: Klarować czy nie klarować?

: 2019-01-12, 23:12
autor: terni
A po co to cokolwiek dawać do wyklarowania? Poczekać parę dni. Samo się wyklaruje. Ja w ten sposób klaruję cukrówkę i wiem z doświadczenia że po zakończeniu fermentacji która trwa 3 do 4 dni ( Turbo 48 ), wystarczy poczekać 5 - 7 dni i nastaw jest wyklarowany bez dodawania niczego. Od momentu nastawienia po 10 - 11 dniach w całości wyklarowany nastaw może iść na rury. Tak trudno wytrzymać tych paru dni?

Re: Klarować czy nie klarować?

: 2019-01-12, 23:59
autor: berni
Terni na cukrówkach tak jest ale mam ten sam dylemat. Mam dwie beczki po 80 litrów przerobionych dżemów kompotów i takie tam :D Niestety zacier jest b.zamulony i w obawie przed przypaleniem na próbę jedną beczkę potraktuję klarem.