Owies
Owies
Mogę stać się właścicielem sporej ilości owsa. Zastanawiam się czy może być on przydatny do naszego hobby. Żyto to wiadomo. Jęczmień i pszenica również. Czy owies da się do tego wykorzystać? Miał ktoś z koleżeństwa do czynienia z owsem?
Róbmy Swoje
-
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2017-06-11, 22:54
Re: Owies
W starych podręcznikach gorzelnictwa piszą o.owsie, że jest cennym surowcem do produkcji alkoholu, ale z racji wysokiej ceny, rzadko się go używa. Wiec brać, zacierać i czerpać przyjemność
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Owies
Na zagramanicznyh formach piszą, że owsianka jest delikatna. Z problemów udało mi się wyszukać, że owies ma niższą zawartość skrobi niż żyto, pszenica czy jęczmień. Zaciery są gęste, więc pewnie bez enzymu redukującego lepkość się nie obejdzie. I wiem z mieszalni pasz, że draństwo nie chce się łatwo mielić bo zatyka sita...
Ale napisz jak wyszło. Ja też mam w planach niewielką ilość owsianki
Ale napisz jak wyszło. Ja też mam w planach niewielką ilość owsianki
Re: Owies
Nie wiem. To koński owies. Znajomy sprzedał konie. Owies mu został i szuka nabywcy. A jaka to różnica dla naszego hobby? Z jednego wychodzi, a z drugiego nie? O ryżu słyszałem że jeden gatunek na sake się nadaje, a inne nie. O tym że owies występuje w różnych gatunkach nie słyszałem, dlatego boję się tego czepiać.
Róbmy Swoje
Re: Owies
Jeżeli chodzi o enzymy najlepiej używać dawki znajdującej się w opisie na buteleczce. Owies jak każde inne zboże potrzebuje podobnego poziomu enzymów. Ziemniaki np. potrzebują ich zwykle w podwójnej ilości. Co do mielenia, to im bardziej rozdrobniony surowiec, tym większa wydajność ale też większy problem z ewentualnym filtrowaniem (jeżeli nie używa się płaszcza wodnego/olejowego).
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Owies
Spróbować warto, jak dla mnie destylat owsiany może nie jest jakiś wybitnie aromatyczny i o wyjątkowo charakterystycznym smaku ale za złe tego mu nie mam akurat
Może nieco https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8wsIAkvJgA teorii o owsie?
Może nieco https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8wsIAkvJgA teorii o owsie?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Owies
Zrobiłem owsiankę przez przypadek wyszła tak aromatyczna, że wszyscy się zachwycali po analizie chemicznej wyszło, że pojawił się w niej furfurol. A było to tak pojechałem po oligocenkę do nastawu po drodze z synem mieliśmy wejść do zoo. Jak otworzyłem bagażnik okazało się, że popękały torebki z płatkami owsianymi górskimi. Po prostu baniak na wodę na zakrętach kilka razy przywalił w torbę z płatkami dla syna. Torby się porozdzierały i część płatków wylądowała luzem w bagażniku. No to pozbierałem, co się dało i wsypałem do baniaka na wodę. Nalałem do tego oligocenki zakręciłem i pojechaliśmy małpki pooglądać. W lato tojcia kolor ciemny granat to i nagrzał się mocno, więc moczyły się te płatki w oligocence z 5 godzin temperatura pewnie była z 50~60 stopni. Po powrocie do tej wody dodałem syropu cukrowego drożdże piekarskie z Józefowa i z takiego zacieru wypęd. Po 1 gotowaniu w wydzielał się taki zapach pieczonego chleba po degustacji już 2 raz nie gotowałem pycha pycha mniam mniam.
Kapie kapie aż wykapie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości