Strona 2 z 2

Re: Owies

: 2017-07-30, 20:07
autor: Doody
Sam owies bez enzymów raczej się nie przebuduje w fermentowalny cukier. Natomiast dodanie cukru do nastawu to tylko cukrówka na owsie. Taki wujek Jassie na owsie :wink:

Re: Owies

: 2017-07-30, 20:11
autor: fuutro
Taka odmiana nie dla kowboja a wierzchowca ;)

Re: Owies

: 2019-05-12, 11:19
autor: kowal
Terni, że tak odkopię temat, wyszło Ci coś z tego owsa?
Tak pytam, bo sam lubię owisankę, ciastka owsiane i dodatek płatków owsianych w piwie, i myślę nad popełnieniem odrobiny "owiesowicy" ew. "o-wies-key" :wink:

Re: Owies

: 2019-05-16, 13:08
autor: terni
Z owsa można robić tak jak i z innych zbóż. Jednak mniej urobku z owsa wychodzi jak z żyta czy jęczmienia. Ale jak się ktoś pozbył konia i owsa mu zostało to może to przerobić na alkohol.

Re: Owies

: 2019-05-17, 16:22
autor: kowal
A jak walory? Pod kątem zalania do beczki.

Re: Owies

: 2019-05-20, 10:14
autor: terni
Na taki temat to trudno dywagować. Bo co człowiek to opinia. Jednemu łyski będzie smakować. Drugiemu nie. Jeden ceni sobie bimberek z wyraźną bimbrową nutą. Inny ten sam smrodek będzie uważał za wadę. Mi owsianówka nie przypadła do gustu podobnie jak i ziemniaczanka, ale nie twierdzę że innemu może by się spodobała. Inna rzecz że nie wszystko zależy od surowca. W każdym razie nie planuję robić z owsa ponownie. Teraz planuję spożytkować jakoś trochę pszenicy co mi została po kurach. Lepiej robić z żyta czy jęczmienia, albo z owoców takich jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Owies lepiej dać dla konia, bo nawet kury nie chcą go jeść.

Re: Owies

: 2019-08-22, 20:32
autor: darulo2
Co człowiek to opinia