Witam serdecznie:)
Pierwszy post na forum:) proszę o wyrozumiałość:)
Posiadam kilkadziesiąt litrów wina domowej roboty.
Winko ma już jakoś 15-20 lat i nie smakuje mi prawdę mówiąc, więc postanowiłem to jakoś przepędzić.
Wino jest ciężkawe i przesłodzone - już jak przestało pracować to dodano do niego cukru (o ile dobrze pamiętam), mierzyłem ostatnio blg tego winka i wskazania za pomocą marketowego cukromierza to jakoś 70- 80 blg
Teraz pytanie.
Czy tak jak stoi przepędzić czy może coś pokombinować?
Chodzi mi po głowie rozcieńczyć i dodać jeszcze drożdży i pozwolić przepracować nadmiar cukru.
Nie mam pojęcia ile jest alkoholu w tym winku - myślę że jest dość mocne.
Za tą drugą opcją przemawia jak dla mnie obawa aby nie zapaskudzić grzałek, no i nie marnować cukru:)
Jeszcze sam nie posiadam sprzętu, dopiero się zbieram do zakupu (ale mogę to przegonić u znajomego).
Nie mniej za 2-3 tyg myślę że już będą dumnym posiadaczem jakiejś kolumny i chciałbym mieć już materiał do obróbki:)
Więc potrzebuję porady czy lepiej przegonić tak jak jest czy coś pokombinować wykorzystując czas zanim będę miał własny sprzęt.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi:)
P
Za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
Re: za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
Ja bym to przepędził, odebrał alkohol do spodu i dopiero później próbował rozcieńczać i szczepić drożdżami od nowa.
Przy okazji napisz gdzie można dostać cukromierz z taką skalą?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
Z mojego doświadczenia proponuję rozrzedzić do 22-23blg,
zakupić drożdże Bayanus G995, które bardzo dobrze dają rady przy wtórnej fermentacji (tam już jest alkohol).
Przefermentować do 0 albo d0 -4 Blg i do przeróbki.
W zależności od sprzętu i doświadczenia jak i założenia wyjdzie winiak albo spiryt.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
zakupić drożdże Bayanus G995, które bardzo dobrze dają rady przy wtórnej fermentacji (tam już jest alkohol).
Przefermentować do 0 albo d0 -4 Blg i do przeróbki.
W zależności od sprzętu i doświadczenia jak i założenia wyjdzie winiak albo spiryt.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
maxcd
Re: Za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
Niby są metody do oceny mocy wina polegające... Też na destylacji ale można rzeczywiście poczekać na sprzęt, przepędzić w układzie pot-still i jak by było w odwarze rzeczywiście sporo cukru to najwyżej dosłodzić, odfermentować z nowymi drożdżami i porządnie rektyfikować.
Przy 70-80Blg to można by raczej sprawdzać gęstość nie spławikiem ale stoperem, suwmiarką i stalowym stożkiem zapadającym się w ten gęsty lep - w końcu na 1 litr 80 Blg syropu wchodzi 1,18kg cukru i aż 290ml wody
Przy 70-80Blg to można by raczej sprawdzać gęstość nie spławikiem ale stoperem, suwmiarką i stalowym stożkiem zapadającym się w ten gęsty lep - w końcu na 1 litr 80 Blg syropu wchodzi 1,18kg cukru i aż 290ml wody
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
Dzięki za odpowiedź
Już wiem!!! (moja nieuwaga, mrok w pomieszczeniu i ślepota...)
Źle odczytałem wynik! Takie drobniutkie te literki że przeczytałem g/l jako blg:)
Zastanawiałem się nad tym "na 1 litr 80 Blg syropu wchodzi 1,18kg cukru i aż 290ml wody ..." i wydało mi się to bardzo podejrzane:)
Przepraszam za zamieszanie.
Jest 10 blg a nie 70-80 !
Co za nieuwaga....
Jeszcze tak z innej beczki,
refraktometr - jak widzę można już za 120zł kupić.
Czy są uniwersalne które wskażą ile jest cukru oraz ile % alkoholu?
Widziałem takie nawet do 60- 80%.
Czy ma rację bytu pomiar polegający na tym, że biorę np 5ml czystej wody i 5ml urobku i potem wynik mnożę x2 aby mieć info co do realnej mocy produktu?
Już wiem!!! (moja nieuwaga, mrok w pomieszczeniu i ślepota...)
Źle odczytałem wynik! Takie drobniutkie te literki że przeczytałem g/l jako blg:)
Zastanawiałem się nad tym "na 1 litr 80 Blg syropu wchodzi 1,18kg cukru i aż 290ml wody ..." i wydało mi się to bardzo podejrzane:)
Przepraszam za zamieszanie.
Jest 10 blg a nie 70-80 !
Co za nieuwaga....
Jeszcze tak z innej beczki,
refraktometr - jak widzę można już za 120zł kupić.
Czy są uniwersalne które wskażą ile jest cukru oraz ile % alkoholu?
Widziałem takie nawet do 60- 80%.
Czy ma rację bytu pomiar polegający na tym, że biorę np 5ml czystej wody i 5ml urobku i potem wynik mnożę x2 aby mieć info co do realnej mocy produktu?
Re: Za słodkie i za ciężkie winko do przegonienia
W miarę łatwo można ocenić moc wina mając informacje od początku jego wykonania, od końca zaczynając jest ciekawsza zabawa niż prosta tabelka i trochę kalkulatora: http://alkohole-domowe.com/forum/wyznac ... t3366.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości