S.O.S.

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
adbert
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-10-05, 21:51

S.O.S.

Post autor: adbert » 2018-10-05, 22:06

Witam serdecznie. Jestem zielony w tych sprawach. Zrobiłem nastaw z ok 50kg.śliw ,5kg cukru 6-7l.wody.zrobilem.matke drożdżową ....i pięknie chulało w baniaku. Gdy blog zaczęło się zbliżać do ok. 4, musiałem wyjechać na tydzień. Wypadek stłukł się baniak od góry i tak stało bez zakorkowana ok 9dni . Teraz sprawdziłem blog 0 , alk.0. Czy już po zawodach czy jest szansa jeszcze coś.....żeby potem popsocić??? Pomóżcie serce boli tyle dobroci w kanał?
Robert

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: S.O.S.

Post autor: magas » 2018-10-05, 22:22

Destyluj, gdzie jest problem? Zmierzenie % w nastawie, winie nie jest prostą sprawą, więc jestem pewien, że wsadziłeś tam cukromierz i wyszło ci zero, on nie mierzy ilości alkoholu, tylko ilość cukru, a to nie idzie w górę, tylko w dół.

adbert
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-10-05, 21:51

Re: S.O.S.

Post autor: adbert » 2018-10-06, 13:01

Dzięki za pomoc. Psociłem od 24-4.30 wynik.Z ok 15l
0.5l-55% ,0,75l- 50%,0,5l- 40%. Niech kolega doradzi jak puścić drugi raz tzn. piszą żeby rozcieńczyć. Wodą przegotowaną może być zimna do jakiej wartości% ?
Czy zlać wszystko do jednego? Czy przy drugim....jest przedgon? Jeszcze raz dziękuję, Robert
Robert

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: S.O.S.

Post autor: Rosjan » 2018-10-06, 20:34

Cześć
Ja radziłbym Ci nie „psocić” tylko destylować, może będzie lepsze :lol:
A tak w ogóle, napisz na jakim sprzęcie pracujesz, otrzymasz bardziej precyzyjną pomoc :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości