Słód z kukurydzy

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
stachu1958
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-09, 21:09

Słód z kukurydzy

Post autor: stachu1958 » 2018-10-14, 18:49

Witam. Szukam dobrego przepisu na słód z kukurydzy.
Pozdrawiam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: słód z kukurydzy

Post autor: kwik44 » 2018-10-14, 19:14

Looknij na youtube na filmik Domu Pachnącego Żywicą o słodowaniu. To jest wprawdzie do jęczmienia, ale to nie ma znaczenia. Różnica może być jedynie w szybkości kiełkowania, ale zasady są takie same. Suszysz jak kiełek (gruby, tłusty, pojedynczy) jest mniej więcej 3/4-1 długości ziarna. Nie pomylisz z korzonkami na pewno. W temacie sour mash dawałem zdjęcia ze słodowania żyta.

stachu1958
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-09, 21:09

Re: Słód z kukurydzy

Post autor: stachu1958 » 2018-10-15, 20:32

Dzięki za podpowiedź, widziałem to.* Może ktoś oglądał odcinek BIMBROWNICY, w którym facet moczył kukurydzę w workach w strumyku, po czym wysypaną zapakował w mokre koce i nakrył plandeką, do skiełkowania. Następnie mokrą mielił i pakował do beczek na nastaw. Jak myślicie czy warto tak eksperymentować? Pozdrawiam.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Słód z kukurydzy

Post autor: kwik44 » 2018-10-15, 20:42

Jak ci bardzo zależy to możesz szukać strumyka i moczyć... Ja ci podałem namiary na sprawdzoną procedurę. Co więcej robiłem łysą z takiego domowego słodu i piwo. Idzie zimno, zatrę sobie dekokcyjnie pilznera z ostatniej partii słodu ;)

Słodu nie musisz suszyć. Możesz zmielić mokry i zacierać. Trunek z mokrego będzie inny niż z suchego. Jako nastaw - nie wiem. To już lepiej pójść w stronę UJSM. Bez zacierania, a efekt podobny.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Słód z kukurydzy

Post autor: fuutro » 2018-10-16, 15:50

A kto powiedział, że oni tam nie zacierają? Nie wysuszony słód będzie zdaje mi się mniej upierdliwy do rozdrobnienia ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Słód z kukurydzy

Post autor: ogurek » 2018-10-16, 16:12

fuutro pisze:
2018-10-16, 15:50
Nie wysuszony słód będzie zdaje mi się mniej upierdliwy do rozdrobnienia ;)
zależy od sprzętu, "zielonego" nie rozdrobnisz gniotownikiem. Prędzej maszynką do mielenia.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Krzysztofi
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-03, 10:01

Re: Słód z kukurydzy

Post autor: Krzysztofi » 2019-04-03, 10:51

Konkretnie i na temat https://youtu.be/6oJ5DCblauI i drugi https://youtu.be/HtWiV4iIjL0 i jeszcze nastaw na dzikich drożdżach https://youtu.be/5wPrUVKWWSM

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości