Nastaw z glukozy Alcotec 23

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: magas » 2018-11-26, 23:27

Restart odpada, jest już zbyt duży % alkoholu, dodanie wody i restart? No może, ale to już ryzyko zakażenia, do tego pewnie po dodaniu wody niełatwo będzie restartować nowymi drożdżami, hartowanie i wszystko z tym związane.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23

Post autor: fuutro » 2018-11-27, 04:17

Restart mógłby być na tych samych lub podobnie mocnych drożdżach po przygotowaniu ponownie nastawu - rozcieńczeniu, odgazowanie z C02, napowietrzeniu, dodaniu pożywki czy małym dokwaszeniu. Lub faktycznie, odparować co jest i co zostanie na nowo nastawić.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości