Nastaw z glukozy Alcotec 23
Nastaw z glukozy Alcotec 23
Mam pytanie, zrobiłem swój pierwszy nastaw w życiu z glukozy, użyłem drożdży Alcotec 23, wszystko zgodnie z instrukcją. Nastaw popracował trochę potem przestał cukier trzyma się na poziomie 10 blg da się to jakoś uratować czy wylać. Prawdę mówiąc trochę mi szkoda.
[mob]Rozszerzony tytuł wątku[/mod]
[mob]Rozszerzony tytuł wątku[/mod]
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Nastaw z glukozy
Najsamprzód po kolei opisz wszystkie swoje działania, ilości, temperatury itp....
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Nastaw z glukozy
Wszystko tłumaczę. Postąpiłem zgodnie z instrukcją dałem 10.5 kg glukozy na 18 litrów wody pilnowałem temperatury przed dodaniem drożdży było około 40 stopni. Później mierzyłem temperaturę nastawy było 20/21 stopni. Po kilku dniach zaczął intensywnie ,,bąblować" ale dość szybko się to skończyło.
Re: Nastaw z glukozy
10,5 kg glukozy na 18 litrów wody? Toż to taki ulepek, że żadne drożdże nie zeżrą tej słodyczy do końca
Spiritus flat ubi vult
Re: Nastaw z glukozy
Radius ma rację. Na 25l nastawu powinieneś użyć około 6-7kg glukozy. Drożdże lepiej dodać do 30 stopni niż do 40.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw z glukozy
Postąpiłem zgodnie z instrukcją, ale widzę teraz, że powinienem najpierw poradzić się doświadczonych Kolegów. Da się to jeszcze uratować?
Re: Nastaw z glukozy
Czytałem teraz instrukcję na pierwsze stronie jaką dała wyszukiwarka, on zrobił wszystko zgodnie z instrukcją, ta instrukcja jest dziwna, nalej ciepłej wody, co to znaczy ciepła? Kiedy dalej czytam ostudź ją do 40 stopni, to ile stopni ma ciepła , ale później jest jeszcze lepiej do 40 stopni wsyp drożdże, a idealna temperatura fermentacji dla tych drożdży to 18 - 24°C , to zła instrukcja coś ktoś źle napisał, źle przetłumaczył, stosunek wody 1,7l na 1 kg cukru nie chce mi się komentować, to zła instrukcja, nie kupuje się u takich sprzedawców co nie wiedzą co sprzedają, że taniej to dla mnie żaden argument, bo to co taniej często drożej wychodzi, a w moim życiu najdroższe są te, które ktoś mi daje za darmo.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw z glukozy
Pokaż zdjęcie rewersu torebki z drożdżami.
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Nie posiadam rewersu, ale instrukcje od Alcotec 23 bez problemu znajdziesz w internecie.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Bez problemu, to znalazłem bzdury powielane na wielu stronach. Chciałem info od producenta.
Edyta:
Znalazłem na stornie producenta. Zaleca on rozpuszczenie cukru w 40°C i następnie dodanie drożdży. Myślę, że w założeniu zakłada spadek temperatury po dodaniu cukru, a przed dodaniem drożdży. Start w 40°C to moim zdaniem zbyt duża temperatura.
Edyta:
Znalazłem na stornie producenta. Zaleca on rozpuszczenie cukru w 40°C i następnie dodanie drożdży. Myślę, że w założeniu zakłada spadek temperatury po dodaniu cukru, a przed dodaniem drożdży. Start w 40°C to moim zdaniem zbyt duża temperatura.
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Musisz uwierzyć na słowo, dokładnie to samo jest w instrukcji, ale mniejsza o to. Chciałem po prostu się dowiedzieć, wylać czy ratować?
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Przedestyluj to co masz, jak będziesz miał ochotę to wodę z brudami co zostanie w kotle możesz znów zaszczepić drożdżami i na nowo fermentować, bo tam pewnie zostało tak trochę mniej niż połowa cukru. Trzeba policzyć, lub zmierzyć blg, dobrze by było po skończonej rektyfikacji trochę osobno oddestylować, by woda w kotle miała jak najmniej alkoholu, najlepiej nic, zmierzyć blg i delikatnie dosłodzić, a i zmienić sprzedawce na viewtopic.php?f=10&t=3083 https://www.bimberhobby.pl/6-drozdze-turbo-yeast-48
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Dziękuję tak właśnie zrobię.
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Może nie jest to super pewna rada ale czy nie można by tego nieco rozcieńczyć wodą i zobaczyć czy drożdże jednaj jeszcze ruszą? Ew pomyśleć o nomen omen restarcie?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Nastaw z glukozy Alcotec 23
Restartować czym? Drożdże babuni, czy klasyczny restart.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości