Strona 1 z 1

6 blg

: 2019-09-26, 18:28
autor: młody22
Witam,
zacier z słodu zatrzymał się przy 6 blg. Co robić?
Zacierałem 2x10kg w garnku potem przelałem do beczki i dodałem drożdże Fermiol. Na początku Blg 20 proporcja wody 3:1.

Re: 6 blg

: 2019-09-26, 20:57
autor: Krzysztof63
Za mało danych, ale na pierwszy rzut oka widze kiepskie atarcie. Spróbuj dodać enzymu, może jeszcze ruszy.

Re: 6 blg

: 2019-09-27, 20:37
autor: dynio1977
Podaj więcej danych zacierania. Fermiole do zboża są bardzo dobre, ani razu nie zatrzymały mi sie pow.0blg wiec coś musiałeś zrobić nie tak...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Re: 6 blg

: 2019-09-29, 00:04
autor: młody22
Podgrzałem wodę do 65 stopni dodałę słód, temperature zacierania utrzymywałę 60-62 mieszając co 10 min przez
1h. Zawartość wlałem do beczki gdy temperatura spadła do 35 dodałem drożdże i pożywkę to znaczy tylko 10kg bo drugie 10 trafiło do beczki następnego dnia.
Drożdże pracowały 6-7 dni.
Sprawdziłem blg 6 więc dałem jeszcze 3 dni ale później też 6
Jestem na etapie filtracji. Destylowac czy walczyć o procenty ?

Re: 6 blg

: 2019-09-29, 06:32
autor: dynio1977
A robiłeś próbę jodową? Z reguły wystarczy 40min żeby enzymy przerobily skrobię na cukry proste, ale sprawdzić nigdy nie zaszkodzi. Skoro fermiole pracowały i przestały to albo padly (uważam że 20blg to za dużo, nastempnym razem celuj w 15-16) albo zostały nie fermentowalne cukry w zacierze. Zostaje Ci już chyba tylko puścić to na rurki

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Re: 6 blg

: 2019-09-29, 12:15
autor: magas
Dokładnie, nie kombinować z restartem tylko destylować.