Witam,
zacier z słodu zatrzymał się przy 6 blg. Co robić?
Zacierałem 2x10kg w garnku potem przelałem do beczki i dodałem drożdże Fermiol. Na początku Blg 20 proporcja wody 3:1.
6 blg
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: 6 blg
Za mało danych, ale na pierwszy rzut oka widze kiepskie atarcie. Spróbuj dodać enzymu, może jeszcze ruszy.
Re: 6 blg
Podgrzałem wodę do 65 stopni dodałę słód, temperature zacierania utrzymywałę 60-62 mieszając co 10 min przez
1h. Zawartość wlałem do beczki gdy temperatura spadła do 35 dodałem drożdże i pożywkę to znaczy tylko 10kg bo drugie 10 trafiło do beczki następnego dnia.
Drożdże pracowały 6-7 dni.
Sprawdziłem blg 6 więc dałem jeszcze 3 dni ale później też 6
Jestem na etapie filtracji. Destylowac czy walczyć o procenty ?
1h. Zawartość wlałem do beczki gdy temperatura spadła do 35 dodałem drożdże i pożywkę to znaczy tylko 10kg bo drugie 10 trafiło do beczki następnego dnia.
Drożdże pracowały 6-7 dni.
Sprawdziłem blg 6 więc dałem jeszcze 3 dni ale później też 6
Jestem na etapie filtracji. Destylowac czy walczyć o procenty ?
Re: 6 blg
A robiłeś próbę jodową? Z reguły wystarczy 40min żeby enzymy przerobily skrobię na cukry proste, ale sprawdzić nigdy nie zaszkodzi. Skoro fermiole pracowały i przestały to albo padly (uważam że 20blg to za dużo, nastempnym razem celuj w 15-16) albo zostały nie fermentowalne cukry w zacierze. Zostaje Ci już chyba tylko puścić to na rurki
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości