Eksperyment na kwarantannie

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
gedeonx1
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2015-04-18, 16:11

Eksperyment na kwarantannie

Post autor: gedeonx1 » 2020-04-01, 17:58

Długie przebywanie w domu radykalnie uszczupliło moje zapasy. Zrobiłem przegląd surowcow, ale w zasadzie niewiele znalazłem. 2kg ryżu,2kg mąki pszennej 550, 1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału i 2kg ziemniakow, głownie obierki. Rozgotowałem ziemniaki w niewielkiej ilości wody i rozbiłem mieszadłem do farby, podobny los spotkał ryż. Nastepnie przełożyłem ryż i ziemniaki do gara z wrzątkiem i idodałem mąke. Potem enzym upłynniający i mieszanie. Przy 58 stopniach enzym scukrzający koc na fermentor i rano 22 blg, teraz pastwią sie nad tym fermiole.Jak myślicie, ma to sens?


Wysłane z mojego SlimTab8_3GR przy użyciu Tapatalka
Gedeon

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Eksperyment na kwarantannie

Post autor: kwik44 » 2020-04-01, 20:31

Jakiś alkohol z tego będzie ;)

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Eksperyment na kwarantannie

Post autor: NeRWuS » 2020-04-02, 00:38

Powiem tak - piłem kilka eksperymentów które nie miały prawa bytu i były nawet smaczne.
Z kolei zdarzają się przypadki że masz przepis i książkowe proporcje i coś nie wyjdzie. Jak coś to dwukrotna rektyfikacja (ewentualnie dodatkowo filtr węglowy pomiędzy) i wyjdzie trunek "bezpłciowy" który będzie lepszy od czegoś co nie leży w smaku/zapachu :)
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (ewentualnie się kombinuje jak zrobić by było co się lubi)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Re: Eksperyment na kwarantannie

Post autor: morusek » 2020-04-02, 20:22

Ok kto ja bym ten węgiel aut
morusek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości