Temperatura zacieru

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-13, 16:10

Witam wszystkich.
W czasie gdy czekam na destylator Aabratek pomyślałem że przygotuję zacier z 15 kg cukru 50l wody na drożdżach Moskwa 2 paczki. Beczkę postawiłem w pralni i już mam problemy z żoną. Bo czuć zapach wina - wali w całej piwnicy. Temperatura trzymam stała 25 st. za pomocą grzałki akwarystyczne. Mam pytanie czy po przerobienie cukru zacier nadal będzie tak śmierdział, je żeli tak to czy mogę gotowy już zacier trzymać w chłodniejszym miejscu bez grzałki?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Doody » 2020-04-13, 16:42

Witaj
Po pierwsze to nie zrobiłeś zacieru tylko nastaw. Zaciera się zboża lub ziemniaki. Nastaw możesz fermentować w temp. 17-18 stopni spokojnie, a niektóre drożdże dają sobie radę w temp. na poziomie 10 stopni. Oczywiście taka fermentacja trwa odpowiednio dłużej.
Pozdrawiam
Darek

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-13, 18:31

Ok dopiero się wkręcam w to . Jak już fermentacja dobiegnie do końca to mogę przenieść w pomieszczenie bez ogrzewania?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Doody » 2020-04-13, 18:44

Po zakończeniu fermentacji to nawet korzystnie przenieść nastaw do chłodu. Lepiej się sklaruje.
Pozdrawiam
Darek

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-13, 18:48

To doborze będzie chwila spokoju z żoną. Po fermentacji też tak śmierdzi?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-13, 18:49

Jak dla mnie to dzisiaj był zapach trochę jak szampan.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Doody » 2020-04-13, 20:33

Mnie osobiście ten zapach nie przeszkadza. Używam drożdży Alcotec 48 Pure i jest OK. Kiedyś używałem doublesnake i zapach był gorszy. Zacier z żyta to dopiero potrafi "pachnieć" :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: degu » 2020-04-13, 22:22

Doody pisze:
2020-04-13, 20:33
... Zacier z żyta to dopiero potrafi "pachnieć" :wink:
To fakt, ale trochę pomaga utrzymanie odpowiedniego ph.
Ja "ratuję się" kwaskiem cytrynowym.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: zbyszko » 2020-04-13, 23:09

@ Tomek na smród są sposoby :D
Szczelny pojemnik, rurka do kanalizacji, do wentylatora, bądź na zewnątrz i po bólu.
czytam nie pytam

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-14, 13:49

Taki zwykły wężyk 7mm wystarczy czy nie podołać ilości gazów?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Doody » 2020-04-14, 14:05

Spokojnie wystarczy.
Pozdrawiam
Darek

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-14, 14:24

Hej wiem że to nie dział na to ale chyba nie ma sensu zaczynać nowego tematu na taką drobnostkę

Powiedzcie mi czy wlot cieczy w tej papudze jest ok czy może lepiej sprawdzi się większy. Pewnie używaliście na początku przygody z destylacją takiego sprzętu, może używacie nadal, coś powiecie sensownego.

https://allegro.pl/oferta/papuga-nierdz ... 8604884738

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-15, 19:14

Cześć wszystkim.

W sobotę 11 04 okolo godz. 17 przygotowałem nastaw z ilości 50l wody 2 paczki drożdży Moskwa Plus 15kg cukru. Dzisiaj sprawdzałem cukromierzemem, skala chowala się pod wodą więc domyślam się że już drożdże przerobiły cukier. Widzę że nastaw jeszcze jak by pracuje, Powierzchnia jest zbąblowana albo delikatnie spieniona trudno to opisać. Temperatura nastawu 24°-25° Zastanawiam się czy wszystko jest w pożądku. Używałem takie termometruObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka


roman0012
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2018-12-27, 00:23

Re: Temperatura zacieru

Post autor: roman0012 » 2020-04-15, 20:10

Jeśli skala cukromierza schowała się w nastawie, to znaczy że drożdże przerobiły cukier. Powinieneś zaobserwować klarowanie się płynu. Wydobywające się pęcherzyki to dwutlenek węgla. Wymieszaj wszystko żeby się pozbyć CO2, poczekaj kilka dni aż się grawitacyjnie sklaruje albo dodaj jakiegoś turbo klaru. Sprawdź jeszcze czy Twój cukromierz nie pokazuje bzdur. Włóż go do wody o temp. 20 stopni, powinien pokazywać 0. Co do papugi, jeśli będziesz robił tylko spirytus, to jest Ci ona niepotrzebna. Zamiast w papugę zainwestuj w dobry cukromierz i alkoholomierz.

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Temperatura zacieru

Post autor: Tomek82 » 2020-04-15, 20:27

Idę zresetować cukromierz w zimnej wodzie, napiszę jak wyszło.
Dzięki za podpowiedź.

Cukromierz zrestartowany i pokazuje tak samo. Zaczynałem od 25 chyba. Nastaw wymięszałem solidnie. Zostawię w tej temperaturze 25° do rana i przeniosę w chłodniejsze miejsce. Poczekam tydzień może się samemu wyklaruje i do kotła.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości