Temperatura zacieru
Temperatura zacieru
Witam wszystkich.
W czasie gdy czekam na destylator Aabratek pomyślałem że przygotuję zacier z 15 kg cukru 50l wody na drożdżach Moskwa 2 paczki. Beczkę postawiłem w pralni i już mam problemy z żoną. Bo czuć zapach wina - wali w całej piwnicy. Temperatura trzymam stała 25 st. za pomocą grzałki akwarystyczne. Mam pytanie czy po przerobienie cukru zacier nadal będzie tak śmierdział, je żeli tak to czy mogę gotowy już zacier trzymać w chłodniejszym miejscu bez grzałki?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
W czasie gdy czekam na destylator Aabratek pomyślałem że przygotuję zacier z 15 kg cukru 50l wody na drożdżach Moskwa 2 paczki. Beczkę postawiłem w pralni i już mam problemy z żoną. Bo czuć zapach wina - wali w całej piwnicy. Temperatura trzymam stała 25 st. za pomocą grzałki akwarystyczne. Mam pytanie czy po przerobienie cukru zacier nadal będzie tak śmierdział, je żeli tak to czy mogę gotowy już zacier trzymać w chłodniejszym miejscu bez grzałki?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Witaj
Po pierwsze to nie zrobiłeś zacieru tylko nastaw. Zaciera się zboża lub ziemniaki. Nastaw możesz fermentować w temp. 17-18 stopni spokojnie, a niektóre drożdże dają sobie radę w temp. na poziomie 10 stopni. Oczywiście taka fermentacja trwa odpowiednio dłużej.
Po pierwsze to nie zrobiłeś zacieru tylko nastaw. Zaciera się zboża lub ziemniaki. Nastaw możesz fermentować w temp. 17-18 stopni spokojnie, a niektóre drożdże dają sobie radę w temp. na poziomie 10 stopni. Oczywiście taka fermentacja trwa odpowiednio dłużej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Temperatura zacieru
Ok dopiero się wkręcam w to . Jak już fermentacja dobiegnie do końca to mogę przenieść w pomieszczenie bez ogrzewania?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Po zakończeniu fermentacji to nawet korzystnie przenieść nastaw do chłodu. Lepiej się sklaruje.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Temperatura zacieru
To doborze będzie chwila spokoju z żoną. Po fermentacji też tak śmierdzi?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Jak dla mnie to dzisiaj był zapach trochę jak szampan.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Mnie osobiście ten zapach nie przeszkadza. Używam drożdży Alcotec 48 Pure i jest OK. Kiedyś używałem doublesnake i zapach był gorszy. Zacier z żyta to dopiero potrafi "pachnieć"
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Temperatura zacieru
To fakt, ale trochę pomaga utrzymanie odpowiedniego ph.
Ja "ratuję się" kwaskiem cytrynowym.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Temperatura zacieru
@ Tomek na smród są sposoby
Szczelny pojemnik, rurka do kanalizacji, do wentylatora, bądź na zewnątrz i po bólu.
Szczelny pojemnik, rurka do kanalizacji, do wentylatora, bądź na zewnątrz i po bólu.
czytam nie pytam
Re: Temperatura zacieru
Taki zwykły wężyk 7mm wystarczy czy nie podołać ilości gazów?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Hej wiem że to nie dział na to ale chyba nie ma sensu zaczynać nowego tematu na taką drobnostkę
Powiedzcie mi czy wlot cieczy w tej papudze jest ok czy może lepiej sprawdzi się większy. Pewnie używaliście na początku przygody z destylacją takiego sprzętu, może używacie nadal, coś powiecie sensownego.
https://allegro.pl/oferta/papuga-nierdz ... 8604884738
Powiedzcie mi czy wlot cieczy w tej papudze jest ok czy może lepiej sprawdzi się większy. Pewnie używaliście na początku przygody z destylacją takiego sprzętu, może używacie nadal, coś powiecie sensownego.
https://allegro.pl/oferta/papuga-nierdz ... 8604884738
Re: Temperatura zacieru
Cześć wszystkim.
W sobotę 11 04 okolo godz. 17 przygotowałem nastaw z ilości 50l wody 2 paczki drożdży Moskwa Plus 15kg cukru. Dzisiaj sprawdzałem cukromierzemem, skala chowala się pod wodą więc domyślam się że już drożdże przerobiły cukier. Widzę że nastaw jeszcze jak by pracuje, Powierzchnia jest zbąblowana albo delikatnie spieniona trudno to opisać. Temperatura nastawu 24°-25° Zastanawiam się czy wszystko jest w pożądku. Używałem takie termometru
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
W sobotę 11 04 okolo godz. 17 przygotowałem nastaw z ilości 50l wody 2 paczki drożdży Moskwa Plus 15kg cukru. Dzisiaj sprawdzałem cukromierzemem, skala chowala się pod wodą więc domyślam się że już drożdże przerobiły cukier. Widzę że nastaw jeszcze jak by pracuje, Powierzchnia jest zbąblowana albo delikatnie spieniona trudno to opisać. Temperatura nastawu 24°-25° Zastanawiam się czy wszystko jest w pożądku. Używałem takie termometru
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Re: Temperatura zacieru
Jeśli skala cukromierza schowała się w nastawie, to znaczy że drożdże przerobiły cukier. Powinieneś zaobserwować klarowanie się płynu. Wydobywające się pęcherzyki to dwutlenek węgla. Wymieszaj wszystko żeby się pozbyć CO2, poczekaj kilka dni aż się grawitacyjnie sklaruje albo dodaj jakiegoś turbo klaru. Sprawdź jeszcze czy Twój cukromierz nie pokazuje bzdur. Włóż go do wody o temp. 20 stopni, powinien pokazywać 0. Co do papugi, jeśli będziesz robił tylko spirytus, to jest Ci ona niepotrzebna. Zamiast w papugę zainwestuj w dobry cukromierz i alkoholomierz.
Re: Temperatura zacieru
Idę zresetować cukromierz w zimnej wodzie, napiszę jak wyszło.
Dzięki za podpowiedź.
Cukromierz zrestartowany i pokazuje tak samo. Zaczynałem od 25 chyba. Nastaw wymięszałem solidnie. Zostawię w tej temperaturze 25° do rana i przeniosę w chłodniejsze miejsce. Poczekam tydzień może się samemu wyklaruje i do kotła.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Dzięki za podpowiedź.
Cukromierz zrestartowany i pokazuje tak samo. Zaczynałem od 25 chyba. Nastaw wymięszałem solidnie. Zostawię w tej temperaturze 25° do rana i przeniosę w chłodniejsze miejsce. Poczekam tydzień może się samemu wyklaruje i do kotła.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości