Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
BlakeAntonio
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2020-08-24, 09:44

Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: BlakeAntonio » 2020-08-24, 09:45

Witam
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.

Robię identyczne nastawy cukrowe:

- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)

Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%

Gdzie jest przyczyną? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: czytam » 2020-08-24, 19:06

Przeciek/przedmuch ne jednym z łączeń aparatury.

Awatar użytkownika
Pablitos
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2019-11-30, 10:14
Lokalizacja: Błędów

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Pablitos » 2020-08-24, 19:17

To po kolei:
1. Drożdże - Browin uchodzi za słabą firmę i większość ci to powie
2. Blg - prawdopodobnie zbyt wysokie, jeśli dajesz 16 kg cukru do beczki 50 litrowej, to ile dajesz wody?
3. Destylacja w różnych dniach - zmienia się ciśnienie atmosferyczne, zbicie wypełnienia po poprzednich procesach, nie zawsze identyczna przyłożona moc do grzałek (lub taborecie gazowym) i przez to różne temperatury
4. Kontrola temperatury podczas fermentacji - kontrolujesz, by temperatura nie spadła poniżej 25°, ale nie kontrolujesz temperatury maksymalnej. Przy takich nastawach na turbo przy wysokim Blg i temperaturze pomieszczenia ~20° temperatura nastawu spokojnie przekroczy 30 kilka stopni, a to pchanie się w kłopoty
5. Moc grzałek do dogrzewania jest zbyt duża, miejscowe przegrzanie nastawu i uśmiercenie drożdży.
6. Uzysk - powody różnych wyników wypisano powyżej.

To spostrzeżenia na podstawie twojego opisu
A ile ci wychodzi odpadów (przedgon/pogon)?

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Benek » 2020-08-24, 19:43

Pablitos pisze:
2020-08-24, 19:17

3. Destylacja w różnych dniach - zmienia się ciśnienie atmosferyczne
A ja się zastanawiam nad tym, bo wynika to chyba z treści posta, że kolega oczekuje chyba uzyskania identycznych temperatur na termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny. :roll:

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: czytam » 2020-08-24, 19:52

Powyższe nie tłumaczy różnicy między 5 a 8 l.

Awatar użytkownika
Pablitos
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2019-11-30, 10:14
Lokalizacja: Błędów

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Pablitos » 2020-08-24, 21:11

Autor nie napisał, przy jakich temperaturach kończy, a przez to może zostawić jeszcze sporo towaru w kotle.
A wyciek też jest wielce prawdopodobny, tylko że 3 litry spirolu w powietrzu byłoby czuć

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: zbyszko » 2020-08-25, 20:57

Sprawdź "spławik" na wodzie, bo przy tak dużym blg startowym aż trudno uwierzyć że drożdżaki sobie poradziły.
Na przyszłość spróbuj 12 kg cukru zalać 40-42 litrami wody i przy temp. otoczenia 20 st. C nie podgrzewaj nastawu. Drożdże typu 24 lub 48 same się podgrzewają.
czytam nie pytam

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Tomek82 » 2020-09-25, 21:50

Siemka podłącze się pod temat.

Zrobiłem 2 nastawy po 50l 12 kg cukru na beczke. Mieliście tak kiedyś ze ciągle się pieni. Piana nie chce zniknąć. Jedna beczka ok po zamieszaniu piana znika prawie od razu a w drugiej jak bita śmietana. Fotka po 7 minutach Obrazek

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: degu » 2020-09-25, 22:46

To świeży nastaw?
Jeśli tak - nie mieszaj - daj pracować drożdżom.
Pewnie intensywnie żrą...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Tomek82 » 2020-09-26, 10:46

Nastaw ma juz około 1 miesiąca. Chciałem go odklarowac i do kotła za kilka dni a tu coś takiego.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: degu » 2020-09-26, 17:35

A jak z blg i zapachem?
Bo ja podejrzewam zakażenie...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Tomek82
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2020-02-14, 06:33

Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?

Post autor: Tomek82 » 2020-10-14, 22:29

Z braku czasu 2 tyg. temu dopiero to przepędziłem i chyba coś nie tak z tym było. Wyszło z beczki 4 litry, na surówke to robiłem. Blg troszkę gorsze niż zawsze jak dobrze pamiętam to termometr nie zanurzał się jak zawsze ale teraz juz nie powiem. A o co chodzi z tym zakażeniem tak na przyszłość.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości