Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
-
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2020-08-24, 09:44
Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Witam
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.
Robię identyczne nastawy cukrowe:
- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)
Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%
Gdzie jest przyczyną? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.
Robię identyczne nastawy cukrowe:
- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)
Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%
Gdzie jest przyczyną? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Przeciek/przedmuch ne jednym z łączeń aparatury.
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
To po kolei:
1. Drożdże - Browin uchodzi za słabą firmę i większość ci to powie
2. Blg - prawdopodobnie zbyt wysokie, jeśli dajesz 16 kg cukru do beczki 50 litrowej, to ile dajesz wody?
3. Destylacja w różnych dniach - zmienia się ciśnienie atmosferyczne, zbicie wypełnienia po poprzednich procesach, nie zawsze identyczna przyłożona moc do grzałek (lub taborecie gazowym) i przez to różne temperatury
4. Kontrola temperatury podczas fermentacji - kontrolujesz, by temperatura nie spadła poniżej 25°, ale nie kontrolujesz temperatury maksymalnej. Przy takich nastawach na turbo przy wysokim Blg i temperaturze pomieszczenia ~20° temperatura nastawu spokojnie przekroczy 30 kilka stopni, a to pchanie się w kłopoty
5. Moc grzałek do dogrzewania jest zbyt duża, miejscowe przegrzanie nastawu i uśmiercenie drożdży.
6. Uzysk - powody różnych wyników wypisano powyżej.
To spostrzeżenia na podstawie twojego opisu
A ile ci wychodzi odpadów (przedgon/pogon)?
1. Drożdże - Browin uchodzi za słabą firmę i większość ci to powie
2. Blg - prawdopodobnie zbyt wysokie, jeśli dajesz 16 kg cukru do beczki 50 litrowej, to ile dajesz wody?
3. Destylacja w różnych dniach - zmienia się ciśnienie atmosferyczne, zbicie wypełnienia po poprzednich procesach, nie zawsze identyczna przyłożona moc do grzałek (lub taborecie gazowym) i przez to różne temperatury
4. Kontrola temperatury podczas fermentacji - kontrolujesz, by temperatura nie spadła poniżej 25°, ale nie kontrolujesz temperatury maksymalnej. Przy takich nastawach na turbo przy wysokim Blg i temperaturze pomieszczenia ~20° temperatura nastawu spokojnie przekroczy 30 kilka stopni, a to pchanie się w kłopoty
5. Moc grzałek do dogrzewania jest zbyt duża, miejscowe przegrzanie nastawu i uśmiercenie drożdży.
6. Uzysk - powody różnych wyników wypisano powyżej.
To spostrzeżenia na podstawie twojego opisu
A ile ci wychodzi odpadów (przedgon/pogon)?
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Powyższe nie tłumaczy różnicy między 5 a 8 l.
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Autor nie napisał, przy jakich temperaturach kończy, a przez to może zostawić jeszcze sporo towaru w kotle.
A wyciek też jest wielce prawdopodobny, tylko że 3 litry spirolu w powietrzu byłoby czuć
A wyciek też jest wielce prawdopodobny, tylko że 3 litry spirolu w powietrzu byłoby czuć
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Sprawdź "spławik" na wodzie, bo przy tak dużym blg startowym aż trudno uwierzyć że drożdżaki sobie poradziły.
Na przyszłość spróbuj 12 kg cukru zalać 40-42 litrami wody i przy temp. otoczenia 20 st. C nie podgrzewaj nastawu. Drożdże typu 24 lub 48 same się podgrzewają.
Na przyszłość spróbuj 12 kg cukru zalać 40-42 litrami wody i przy temp. otoczenia 20 st. C nie podgrzewaj nastawu. Drożdże typu 24 lub 48 same się podgrzewają.
czytam nie pytam
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Siemka podłącze się pod temat.
Zrobiłem 2 nastawy po 50l 12 kg cukru na beczke. Mieliście tak kiedyś ze ciągle się pieni. Piana nie chce zniknąć. Jedna beczka ok po zamieszaniu piana znika prawie od razu a w drugiej jak bita śmietana. Fotka po 7 minutach
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Zrobiłem 2 nastawy po 50l 12 kg cukru na beczke. Mieliście tak kiedyś ze ciągle się pieni. Piana nie chce zniknąć. Jedna beczka ok po zamieszaniu piana znika prawie od razu a w drugiej jak bita śmietana. Fotka po 7 minutach

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
To świeży nastaw?
Jeśli tak - nie mieszaj - daj pracować drożdżom.
Pewnie intensywnie żrą...
Jeśli tak - nie mieszaj - daj pracować drożdżom.
Pewnie intensywnie żrą...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Nastaw ma juz około 1 miesiąca. Chciałem go odklarowac i do kotła za kilka dni a tu coś takiego.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
A jak z blg i zapachem?
Bo ja podejrzewam zakażenie...
Bo ja podejrzewam zakażenie...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Re: Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach?
Z braku czasu 2 tyg. temu dopiero to przepędziłem i chyba coś nie tak z tym było. Wyszło z beczki 4 litry, na surówke to robiłem. Blg troszkę gorsze niż zawsze jak dobrze pamiętam to termometr nie zanurzał się jak zawsze ale teraz juz nie powiem. A o co chodzi z tym zakażeniem tak na przyszłość.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości