Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Siemka
Jestem nowy
Chylę czoła ku waszym wyczynom i często coś czytałem tu i tam z waszych wypocin doświadczalnych
Normalnie zawsze robię zacier z cukru w statystyce 30 kg i zalewam w beczce do wysokości 80-90l wody.
Wychodził mi zawsze spoko roztwór do rozrobienia i pozyskiwałem spoko 95.
Ostatnio pozyskałem syrop glukozowy 98% hoolgerfood'a 15kg wiadra i zrobiłem zacier na drożdżach Alcotec mega pack na 100l.
Zwykle do wyklarowania przyspieszonego używam Alcotec mega clar 24 na 100l.
Zrobiłem dwa nastawy w beczkach 120
w pierwszej: ww nastaw cukrowy, który pracuje i przeżarły drożdże ładnie cukier na 0% multimetrem.
W drugiej: nastaw na bazie ww syropu glukozowego w proporcji 36kg na taką samą ilość wody.
Nastaw na bazie syropu glukozowego zatrzymał mi się na 10% cukru na multimetrze.
P.S W proporcji 1kg cukru zastąpiłem 1,3 kg syropu glukozowego.
I tutaj moje pytanie co mogę dokonać do ponownego trawienia syropu przez drożdże? Trzeba dać jakąś pożywkę? Jeśli tak to prosiłbym o podanie przykładowych adresów albo dokładnych nazw pożywek lub czegoś podobnego co mogłoby mi pomóc z moim problemem
Czekam na podpowiedzi.
PZDR 95
Jestem nowy
Chylę czoła ku waszym wyczynom i często coś czytałem tu i tam z waszych wypocin doświadczalnych
Normalnie zawsze robię zacier z cukru w statystyce 30 kg i zalewam w beczce do wysokości 80-90l wody.
Wychodził mi zawsze spoko roztwór do rozrobienia i pozyskiwałem spoko 95.
Ostatnio pozyskałem syrop glukozowy 98% hoolgerfood'a 15kg wiadra i zrobiłem zacier na drożdżach Alcotec mega pack na 100l.
Zwykle do wyklarowania przyspieszonego używam Alcotec mega clar 24 na 100l.
Zrobiłem dwa nastawy w beczkach 120
w pierwszej: ww nastaw cukrowy, który pracuje i przeżarły drożdże ładnie cukier na 0% multimetrem.
W drugiej: nastaw na bazie ww syropu glukozowego w proporcji 36kg na taką samą ilość wody.
Nastaw na bazie syropu glukozowego zatrzymał mi się na 10% cukru na multimetrze.
P.S W proporcji 1kg cukru zastąpiłem 1,3 kg syropu glukozowego.
I tutaj moje pytanie co mogę dokonać do ponownego trawienia syropu przez drożdże? Trzeba dać jakąś pożywkę? Jeśli tak to prosiłbym o podanie przykładowych adresów albo dokładnych nazw pożywek lub czegoś podobnego co mogłoby mi pomóc z moim problemem
Czekam na podpowiedzi.
PZDR 95
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Pokaż ten multimetr.
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Multimetr tutaj wysyłam linka z allegro : https://allegro.pl/oferta/multimierz-cu ... V1-G6R7_Qo
Drożdże na cukrze kończą swoją robotę a na syropie przestały dwa dni po rozpoczęciu.
temp zacieru utrzymuję w granicy 22-28, aby nie wychłodziły się ani nie umarły na wyższej temp.
Na zacierze multimetr z dnia na dzien coraz mniej pokazuje tak jak powinno być a na syropie zatrzymał się na 10 %
No i nie wiem
Drożdże na cukrze kończą swoją robotę a na syropie przestały dwa dni po rozpoczęciu.
temp zacieru utrzymuję w granicy 22-28, aby nie wychłodziły się ani nie umarły na wyższej temp.
Na zacierze multimetr z dnia na dzien coraz mniej pokazuje tak jak powinno być a na syropie zatrzymał się na 10 %
No i nie wiem
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Syrop ma w sobie "coś" nie fermentowalnego i niżej nie zejdziesz.
Kiedyś bawiłem się karmą pszczelą z tej firmy i o ile mnie pamięć nie myli nie zszedłem poniżej 9 blg.
Zobacz kartę:
https://www.holgerfood.pl/wp-content/up ... kozowy.pdf
Na pocieszenie dodam, że urobek był zacny, kraina łagodności.
Edyta.
Zawartość cukrów ogółem w 100g produktu: 81 g - to z tej specyfikacji
Kiedyś bawiłem się karmą pszczelą z tej firmy i o ile mnie pamięć nie myli nie zszedłem poniżej 9 blg.
Zobacz kartę:
https://www.holgerfood.pl/wp-content/up ... kozowy.pdf
Na pocieszenie dodam, że urobek był zacny, kraina łagodności.
Edyta.
Zawartość cukrów ogółem w 100g produktu: 81 g - to z tej specyfikacji
czytam nie pytam
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Na syropie glukozowym zepsułem śliwkę, też słabo fermentował, chłopaki cukiernicy mówili, że jest dobry, zapomnieli dodać, że jako lukier do pączków.
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Czy w takim wypadku zacier nadaje się do użytku czy już można pomarzyć? Jak zaleję do machiny to przegoni mi to?
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Tak, tylko ja nie znam się na grzałkach, o tym problemie niech pomyślą ci co je mają, kiedyś grzałem gazem, a dziś wszystko mamy w płaszczach, trzeba pomyśleć jak grzałki się będą miały do częściowo odfermentowanego nastawu, ja mało techniczny jestem, ale już puszczałem mleko przez ekspres przepływowy (nigdy tego nie róbcie) i słodzikiem wodę w kawiarce (nigdy tego nie róbcie) fantazji mi nigdy nie brakowało a głąb techniczny jak byłem, bo akcje 30 lat wstecz, tak dalej jestem.
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Tu ci odpowiedzialem:
Nic mi się nie przypalało.
czytam nie pytam
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Dzięki wam za szybkie 'P'odpowiedzi
Więc będę próbował pobawić się z syropem glukozowym.
Napiszę co i jak wyszło po akcji
Więc będę próbował pobawić się z syropem glukozowym.
Napiszę co i jak wyszło po akcji
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Kolega dodaje enzym scukrzający i Blg spada do 0. Bez enzymu zatrzymuje się na 13 - 15*Blg
Na ciepło jak przy zacieraniu wg zaleceń producenta enzymu.
Na ciepło jak przy zacieraniu wg zaleceń producenta enzymu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Dzięki wawaldek11 za odpowiedź właśnie chodziło mi o to jaki enzym mam dodam i pewnie chodzi ci o glukoamylazę
Więc zamówione i zobaczymy co z tego będzie.
Tylko w którym momencie miałbym ją dać zaraz po drożdżach jak mniemam ??
Dzięki wam za podpowiedzi
Więc zamówione i zobaczymy co z tego będzie.
Tylko w którym momencie miałbym ją dać zaraz po drożdżach jak mniemam ??
Dzięki wam za podpowiedzi
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Czytaj ze zrozumieniem:
Podgrzewając ubijesz drożdże.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
Talrash - jak popytam kolegę, to napiszę. Ale enzym dodajemy do syropu w temperaturze zalecanej przez producenta enzymu, po przestygnięciu dodajemy drożdże.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
No więc tak...
Robiłem wszystko tak jak dotychczas pisałem
Stara beczka zacieru poszła na trawę (tak wiem mogłem już ją przegonić jednak jeszcze nie miałem sprzętu a zaczęły już latać muszki i zaczęło chyba coś nie tak pachnieć)
Wstawiłem nową beczkę, zamówiłem do zbicia BLG do zera (bo jak ktoś czytał wcześniejsze posty stawało wszystko na 8-9 BLC) dodatkowo na spróbowanie glukoamylazę.
Ta dam, doszło do zbicia BLC do zera więc jest progres.
Rozkład faktycznie trwał dłużej bo normalnie drożdże rozkładały mi zacier cukrowy na zero w 3-4 dni.
Później jak zawsze dodawałem tak jak i tym razem klarownik z Alcotec'a Mega klar 24 na 100l.
Klarownik zacier cukrowy zabijał drożdże i osiadały na dnie beczki faktycznie po 24h, zlewałem jeszcze na mniejsze zbiorniki żeby odstało na faktyczny czysty zacier
Tym razem po tygodniowym liczeniu na zbicie BLC do zera i dodaniu klarownika mija już tydzień i hmm drożdże osiadają z tempem biegn\acego żółwia po lodowisku... więc chyba dodawanie klarownika w tym wypadku było i tak zbyteczne
Prosiłbym o nie usuwanie posta, a pozostawienie go gdzieś daleko dla tych co może kiedyś po wpisaniu Tematu Syrop Glukozowy będą mieli jakieś małe rozjaśnienie sprawdzone chociaż jako tako i naprowadzenie na dobrą ścieżkę
Z góry wielkie dzięki dla tych, którym chciało się coś podpowiedzieć po swojemu i dodać coś od siebie w moich wypocinach Wiszę wam flaszkę
PoZDRo 95%
Robiłem wszystko tak jak dotychczas pisałem
Stara beczka zacieru poszła na trawę (tak wiem mogłem już ją przegonić jednak jeszcze nie miałem sprzętu a zaczęły już latać muszki i zaczęło chyba coś nie tak pachnieć)
Wstawiłem nową beczkę, zamówiłem do zbicia BLG do zera (bo jak ktoś czytał wcześniejsze posty stawało wszystko na 8-9 BLC) dodatkowo na spróbowanie glukoamylazę.
Ta dam, doszło do zbicia BLC do zera więc jest progres.
Rozkład faktycznie trwał dłużej bo normalnie drożdże rozkładały mi zacier cukrowy na zero w 3-4 dni.
Później jak zawsze dodawałem tak jak i tym razem klarownik z Alcotec'a Mega klar 24 na 100l.
Klarownik zacier cukrowy zabijał drożdże i osiadały na dnie beczki faktycznie po 24h, zlewałem jeszcze na mniejsze zbiorniki żeby odstało na faktyczny czysty zacier
Tym razem po tygodniowym liczeniu na zbicie BLC do zera i dodaniu klarownika mija już tydzień i hmm drożdże osiadają z tempem biegn\acego żółwia po lodowisku... więc chyba dodawanie klarownika w tym wypadku było i tak zbyteczne
Prosiłbym o nie usuwanie posta, a pozostawienie go gdzieś daleko dla tych co może kiedyś po wpisaniu Tematu Syrop Glukozowy będą mieli jakieś małe rozjaśnienie sprawdzone chociaż jako tako i naprowadzenie na dobrą ścieżkę
Z góry wielkie dzięki dla tych, którym chciało się coś podpowiedzieć po swojemu i dodać coś od siebie w moich wypocinach Wiszę wam flaszkę
PoZDRo 95%
Re: Syrop glukozowy - pomoc z ponownym rozruchem zacieru
A ja powiem wam z doświadczenia, że trzeba ten syrop potraktować naj sam wpierw enzymem scukrzającym i będzie dobrze.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://alkoholeforum.pl
https://alkoholeforum.pl
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości