Dzień dobry
Cztery tygodnie temu zrobiłem owocowy nastaw z owoców, dodając cukier i drożdże.
Chciałbym go wzmocnić. Pytanie: Czy drożdże w nim są i czy mogę dodać samego cukru? Czy może wraz z dodaniem cukru powinienem zaszczepić go od nowa drożdżami?
Poszło 25 kg węgierek + 6 kg cukru + drożdże Snake Fruit.
Zamierzam teraz dodać kolejne 6 kg cukru i zastanawiam się nad nowymi drożdżami.Ma to sens?
Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Nie ma!michalgoltz pisze: ↑2020-10-18, 12:20...
Zamierzam teraz dodać kolejne 6 kg cukru i zastanawiam się nad nowymi drożdżami.Ma to sens?
No chyba że dodasz do tego jeszcze ze 25 kilo śliwek
czytam nie pytam
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Dziękuje za odpowiedź
doprecyzuję mój tok myślenia : czy poprzednie drożdże tam są żywe i czekają sobie na kolejne cukry ? ( wtedy dosypie kolejne 6 kg cukru ).
Tzn ja ten dodatkowy cukier po 4 tygodniach już dosypałem - pytam czy dodać drożdże czy nie ?
doprecyzuję mój tok myślenia : czy poprzednie drożdże tam są żywe i czekają sobie na kolejne cukry ? ( wtedy dosypie kolejne 6 kg cukru ).
Tzn ja ten dodatkowy cukier po 4 tygodniach już dosypałem - pytam czy dodać drożdże czy nie ?
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Doprecyzuję
Nie, nie i nie.
Utopiłeś 6 kg cukru i tyle.
Oblicz sobie BLG jakie ci wyszło a sam zobaczysz że to bez sensu.
Nie, nie i nie.
Utopiłeś 6 kg cukru i tyle.
Oblicz sobie BLG jakie ci wyszło a sam zobaczysz że to bez sensu.
czytam nie pytam
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Dzięki,
Dlaczego utopiłem? Czyżby tam nie było już drożdży aktywnych? Czy mam dodać świeże drożdże?
Dlaczego utopiłem? Czyżby tam nie było już drożdży aktywnych? Czy mam dodać świeże drożdże?
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Kolego, widzę, że nie masz bladego pojęcia o robieniu nastawów.
Poczytaj trochę o ilości cukru jaki się dodaje, o pomiarze BLG i jego maksymalnej wartości.
Dałeś takie ilości cukru, że zabiłeś drożdże, to nie jest tak, że im więcej cukru tym lepiej.
Dodawanie nowych drożdży nic nie da. Musisz doprowadzić do warunków sprzyjających drożdżom (jeszcze raz BLG !) i wtedy jak będziesz rozumiał o co chodzi - działaj.
Poczytaj trochę o ilości cukru jaki się dodaje, o pomiarze BLG i jego maksymalnej wartości.
Dałeś takie ilości cukru, że zabiłeś drożdże, to nie jest tak, że im więcej cukru tym lepiej.
Dodawanie nowych drożdży nic nie da. Musisz doprowadzić do warunków sprzyjających drożdżom (jeszcze raz BLG !) i wtedy jak będziesz rozumiał o co chodzi - działaj.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Powtórne dodanie drożdży i cukru do nastawu
Dziękuje za odpowiedź, cenna wiedza, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość