Re: Pierwsze zacieranie słodu jęczmiennego + destylacja na AAbratku
: 2020-11-25, 21:44
Witajcie
Jezeli moge dodać coś od siebie i doradzic koledze złoty_jastrząb.
Wesele to gruby temat i moim zdaniem najlepiej zrobic typowy spirytus ''jęczmienny'' ze wzglegu na łatwosc uzyskania.
Zacieranie i scukrzanie zboza wedlug ''sztuki'' na enzymach, nastepnie podwójna destylacja. Pierwsza ''dojenie'' i druga z reżimem temperatur.
Osobiscie po poradach kolegi ''Doody'' druga destylacja w temp 78 - 79, mozna wyżej ale musi dlużej odstać.
Otrzymujemy super aromatyczny destylat jeczmienny, mega lagodny,idealny moim zdaniem na wieksza impreze.
Rozcienczamy do 40% , mozemy dodac szczapki dębowe dla koloru ''cherbatki'' dodaje równiez wiecej słodyczy.
Moim zdaniem najprostsza opcja do zrobienia czegos na wesele,ale każdy ma swoje smaki...
Jezeli moge dodać coś od siebie i doradzic koledze złoty_jastrząb.
Wesele to gruby temat i moim zdaniem najlepiej zrobic typowy spirytus ''jęczmienny'' ze wzglegu na łatwosc uzyskania.
Zacieranie i scukrzanie zboza wedlug ''sztuki'' na enzymach, nastepnie podwójna destylacja. Pierwsza ''dojenie'' i druga z reżimem temperatur.
Osobiscie po poradach kolegi ''Doody'' druga destylacja w temp 78 - 79, mozna wyżej ale musi dlużej odstać.
Otrzymujemy super aromatyczny destylat jeczmienny, mega lagodny,idealny moim zdaniem na wieksza impreze.
Rozcienczamy do 40% , mozemy dodac szczapki dębowe dla koloru ''cherbatki'' dodaje równiez wiecej słodyczy.
Moim zdaniem najprostsza opcja do zrobienia czegos na wesele,ale każdy ma swoje smaki...